Prima pagină » Local » Circuite speciale la toate spitalele ieşene. Zone de triaj epidemiologic în unităţile medicale – FOTO/ VIDEO

Circuite speciale la toate spitalele ieşene. Zone de triaj epidemiologic în unităţile medicale – FOTO/ VIDEO

14 apr. 2020, 16:29,
în Local

Toate unitățile medicale din subordinea Consiliului Județean și-au luat măsuri suplimentare și au creat circuite speciale pentru limitarea răspândirii noului virus și protejarea cadrelor medicale dar și a pacienților.

În fiecare dintre unitățile medicale care primesc pacienți Covid-19 sau suspecți de coronavirus sunt utilizate tuneluri de decontaminare cu substanțe biocide sau/și raze ultraviolete.

Toți cei care intră în unitatea medicală sunt supuși unui control medical de bază, le este verificată inclusiv temperatura, în acest sens fiind organizată o zonă de triaj epidemiologic.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase sunt tratați pacienții infectați cu Covid-19 din întreaga Moldovă. Unitatea medicală dispune de aparatură de tip PCR, capacitatea zilnică de testare și furnizare a rezultatelor, prin intermediul laboratorului propriu, fiind de aproximativ 200 de teste. Cumulat, cu laboratoarele existente la Institutul Regional de Oncologie și centrul Cemex din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iași, la Iași pot fi analizate zilnic peste 600 de probe.

La Spitalul de Neurochirugie orice pacient suspect Covid -19, internat în cadrul unității, este supus verificărilor, i se recoltează un exudat nazo-faringian, o probă de sânge pentru un test rapid, după care se realizează o tomografie computerizată (CT) toracică. Dacă în urma explorărilor prin testul rapid și CT, se constată modificări ale indicatorilor specifici, atunci, proba de exudat nazo-faringian este trimisă la Direcția de Sănătate Publică Iași. În general, rezultatele sunt primite în aceeași zi. Cu ajutorul aparatului de testare rapid se pot analiza până la 100 de probe zilnice.

La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie există un aparat de tip Gene Expert care poate fi adaptat pentru testarea patologiilor de tip coronavirus. Astfel, după furnizarea de către Ministerul Sănătății a kiturilor de testare speciale, echipamentul medical va putea fi utilizat și pentru testarea pacienților suspecți de Covid-19. În cazul în care va fi necesar, vor putea fi efectuate aproximativ 50 teste/zilnic.

Toți pacienții suspecți Covid-19 sunt spitalizați în zone separate, special amenajate cu circuite medicale alternative bine stabilite, astfel încât, riscul infectării altor persoane sau al personalului medical să fie minim.

În toate cele trei spitale din subordinea Consiliului Județean aflate în prima linie a luptei cu noul virus există pacienți care fie prezintă simptpome ale infectării cu coronavirus, fie au fost confirmați cu Covid-19. Numărul total de persoane confirmate la nivelul județului Iași este de 118.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *