Prima pagină » Titlurile zilei » Ciprian este din Iași și este unul dintre puținii oameni care au reușit să zboare peste Munții Alpi fără avion. A ajuns și în Columbia, dar acum petrece mult timp pe cerul din zona Moldovei

Ciprian este din Iași și este unul dintre puținii oameni care au reușit să zboare peste Munții Alpi fără avion. A ajuns și în Columbia, dar acum petrece mult timp pe cerul din zona Moldovei

16 sept. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Ciprian zboară prin județul Iași fără avion, după ce a traversat o mare parte din Europa, inclusiv Munții Alpi

Ciprian Cojocaru este pasionat de zborul cu parapanta, iar din 2016 și-a obținut licența de zbor în Marea Britanie. De atunci a reușit să zboare peste sute de obiective, inclusiv peste munții Alpi și Pirinei, dar și prin țări din America Latină. În ultimele săptămâni a cutreierat în zbor, peste județul Iași, fiind reperat de mai multă lume.

Ciprian este din Iași și a zburat prin Europa fără avion

Ciprian Cojocaru își dorise de când era adolescent să încerce să zboare, doar că părinții nu i-au permis. Ajuns acum la 46 de ani, ieșeanul își trăiește visul, reușind să zboare în unele dintre cele mai frumoase zone din lume.

„Eu, de mic îmi dorisem să fac ceva în domeniul acesta. Când aveam vreo 17 ani, am vrut să mă înscriu la aeroclub în Iași, însă nu m-au lăsat părinții. Totuși, eu nu am renunțat la visul acesta și, ulterior, am reușit. În 2011, eu m-am mutat în Anglia unde, de atunci, lucrez în calitate de contabil. În 2015, am găsit un curs pentru zbor cu parapanta, paragliding, cum se zice în engleză. Din 2016, am început să zbor regulat, iar de atunci o fac cât de des pot. În România este puțin mai dificil de zburat, deoarece sunt multe restricții aeriene, trebuie să anunțăm înainte, mai sunt exerciții militare. În Anglia există o platformă unde verificăm traficul aerian și dacă sunt ceva restricții și putem decola oricând”, povestește Ciprian Cojocaru.

În ultimii ani, a început să vină mai des în România, din Anglia, unde lucrează în calitate de contabil. În ultimele săptămâni, a zburat alături de colegii de la clubul Pelicanii din Iași, peste județ. La zborul cu parapanta nu știi niciodată unde vei ateriza, astfel, în unele cazuri, ajung să se oprească chiar pe lângă gospodăriile oamenilor.

„Pentru noi, cei din domeniu, este ceva total normal, este un simplu sport, la fel ca atunci cand ieși la fotbal cu băieții. Ne întâlnim, avem un traseu și de acolo încercăm să zburăm cât mai mult posibil. Chiar recent am avut un zbor de la Zapodeni, Vaslui, până la Hârlau. Eu încă mă obișnuiesc cu zborul în Iași, deoarece nu prea am fost pe acasă. M-au adoptat, ca să zic așa, cei de la clubul Pelicanii din Iași, care sunt cei mai buni din țară, dar fac parte și dintr-un club din Anglia. Noi ne bazăm pe termice, curenții de aer ascendenți care ne ajută. Am colegi care au zburat și câte 300 de km, au ajuns până la autostrada A1. Am pățit, de multe ori, să aterizez pe la ferme, pe lângă sate sau gospodării, din fericire, nu am avut incidente cu oamenii, doar priveau când aterizam, probabil, nici ei nu știau ce se întâmplă”, a mai spus ieșeanul 46 de ani.

A zburat peste Munții Alpi și Pirinei

Cu siguranță, cele mai spectaculoase zboruri pentru Ciprian Cojocaru au fost cele peste Munții Alpi și Pirinei. A avut zone unde a atins altitudinea de 4.400 de metri, iar un traseu poate dura până la șapte ore. Echipamentul ajunge undeva la 5.000 de euro, în funcție de dorințele fiecăruia.

„Fiecare zbor este diferit, nu există zbor fix la fel, nu știi unde o să aterizezi exact. Eu am traversat deja Munții Alpi în 14 zile, pe jos, și Munții Pirinei, în 21 de zile. Ceea ce facem noi se numește cross country, încercăm să traversăm cât mai mult posibil, să trecem peste mai multe regiuni. Sincer, aici au fost cele mai superbe peisaje, am avut și zbor de șapte ore, în total. Nu este neapărat dificil, însă este destul de solicitant. Din exterior, pare un sport foarte extrem, însă nu este așa cum pare, este destul de sigur, avem multe elemente de siguranță și nu avem prea multe incidente. Recordul meu a fost la o altitudine de 4.400 de metri, în Munții Alpi, eram îmbrăcat bine, însă a fost mult mai frig decât mă așteptam. Am plecat din Franța și am ajuns undeva, în Slovenia, a fost superb”, își amintește bărbatul.

Deși nu pare, este un sport sigur, totuși Ciprian nu a fost ferit de incidente, fiind nevoit, de câteva ori, să facă aterizări de urgență, o dată, chiar în mare. În Iași au mai fost înregistrate incidente în urma zborurilor cu parapanta.

„Am mai avut și incidente, însă, din fericire, nu a fost niciunul grav. Am pățit o dată, când zburam în Tenerife, să pierd controlul, iar o dată, când eram în Turcia, am căzut în mare și a venit o barcă ca să mă salveze. Nu sunt înregistrate accidente fatale în domeniu, în cele mai rele cazuri, sunt, poate, câteva fracturi, însă scapi cu viață. Desigur că sunt mai multe ramuri de paragliding, depinde ce vrei să faci. Există și oameni care fac zboruri prin Pakistan, Georgia, chiar și la Everest, la zboruri la peste 6.000 de metri, însă sunt dificile, trebuie să te aclimatizezi, trebuie să ai cunoștințe unde trebuie. În caz de ceva, intervine doar armata, iar elicopterele nu urcă mai sus de 6.000 de metri”, a mai adăugat Ciprian Cojocaru.

Vrea să devină instructor

Ciprian Cojocaru se gândește ca pe viitor să devină instructor pentru românii care vor să încerce zborul cu parapanta. România încă este la început în acest domeniu. În Iași, există și locații unde oamenii pot sări cu parașuta.

„Sincer, nu am un obiectiv anume, vreau doar să explorez cât mai mult. În Europa avem multe locuri de văzut, chiar și în România, care este încă neexplorată. Am avut zboruri, după cum am spus, în Tenerife, Columbia, în special, când este sezonul rece la noi, toată lumea se mută acolo pentru zboruri. Pe viitor, vreau, poate, să fiu și instructor, să fac ceva cu paraglading în România, trebuie să obțin, acuși, licența”, a precizat Ciprian Cojocaru.

Ciprian Cojocaru are două fiice pe care le-a inițiat deja în zborul cu parapanta. Totuși, nu îi vor urma pasiunile, dar el este mulțumit și vrea doar să se dezvolte pe această latură, explorând Europa în zbor.

„Am două fete, una de 16 ani și una de 10 ani, au fost de câteva ori cu mine în zbor, încă de când erau mai mici, nu le-a fost frică, însă ele nu își doresc neapărat să facă asta și este absolut în regulă. Eu sunt mulțumit de ce am realizat până acum și doresc să mă dezvolt în acest domeniu. De ce nu să organizez tururi ghidate pentru oameni? Sunt multe persoane din afară care vor să viziteze România și să zboare cu parapanta, însă cunosc mult prea puține despre țara noastră și le este puțin frică”, a încheiat Ciprian Cojocaru.

Ciprian zboară prin lume fără avion, de mai mulți ani, însă acum vrea să exploreze mai mult frumusețile din Iași și din România.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024