Prima pagină » Actualitate » Violența domestică din România face ravagii. Mii de bărbaţi îşi bat zilnic femeile
Violența domestică din România face ravagii. Mii de bărbaţi îşi bat zilnic femeile

Violența domestică din România face ravagii. Mii de bărbaţi îşi bat zilnic femeile

22 iun. 2022, 10:39, 1 ,
în Actualitate

O statistică subră arată că violența domestică din România a ajuns la cote alarmante. Mii de bărbaţi aleg să-și bată, zilnic, femeile. Gabriela Firea a anunțat toleranță zero pentru astfel de incidente. Totuși, legislația nu este una care să vină în ajutorul victimelor.

Ordinele de protecție se dau zilnic, dar acestea nu sunt decât câteva hârtii, iar implementarea brățărilor electronice a fost deja amânată, conform spuselor MAI.

Violența domestică din România, fenomen îngrijorător

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunțat că violența domestică din România a ajuns la cote alarmante. Oficialul guvernamental dorește toleranță zero pentru bărbaţii care aleg să-și bată femeile. Statistică arată că doar în primele trei luni din 2022 au fost emise peste 2.000 de ordine de protecție provizorii şi peste 4.000 de ordine de protecție. Vor fi pregătiţi 200 de poliţişti care vor interacţiona cu victimele dar şi cu agresorii. Ministrul Familiei anunță că ordinele de restricție îi vor ţine departe pe agresori. Adevărul este unul la mijloc pentru că agresorul nu poate fi monitorizat, iar o hârtie nu îl poate împiedica pe acesta să se aproprie de victimă.

”Vor urma aceste programe de instruire 898 de poliţişti organizaţi în 41 de grupe”, mai spune ministrul Familiei.

În continuarea declaraţiilor, oficialul guvernamental a precizat faptul că în 2021 au fost peste 3600 de victime care au beneficiat de ajutorul statului român, iar 460 de femei au fost incluse în locuințele protejate înfiinţate de autorități. Ministrul a menţionat faptul că, conform legislaţiei în vigoare, agresorii care sunt prinşi că încalca ordinele de restricții riscă să petreacă până la 5 ani în spatele gratiilor:

”(…) Creşterea violenţelor din perioada pandemiei a dus la schimbarea parţială a legislaţiei şi la adoptarea legii prin care agresorii care încalcă ordinele de protecţie sunt condamnaţi la închisoare între 1 şi 5 ani, pedeapsa de până atunci fiind mult mai mică. În prezent, ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis pe loc de poliţişti pentru 5 zile, iar ordinul de protecţie emis de judecător poate fi pe o perioadă de 6 luni”, scrie Firea.

Ordinele de restricţii, eficiente sau doar hârtii?

România se confruntă cu o mare problemă în ceea ce privește violența domestică. În ultimii ani s-a observat o creștere a cazurilor în care bărbaţii aleg să-și lovească partenerele. Ordinele de restricție sunt emise pe bandă rulantă, dar par să nu funcționeze efectiv. Concret, niciun bărbat violent nu poate fi împiedicat să nu îşi agreseze în continuare parteneră. De altfel, au fost semnalate numeroase crime comise de bărbaţi care aveau la activ ordine de protecţie.

În altă ordine de idei, un caz de gelozie soldat cu crimă s-a petrecut în centrul Timișoarei atunci când un individ şi-a ucis iubita care tocmai se despărţise de el. Acesta i-a aplicat victimei 25 de lovituri de cuţit şi a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Un caz asemănător s-a întâmplat în Botoșani unde un bărbat şi-a ucis soţia şi le-a rănit pe soacră şi cumnată. Acestea fiind spuse, vom vedea dacă violența domestică din România ca fi în descreștere după ce oamenii legii vor supraveghea victimele și agresorii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`