Prima pagină » Culinar » Ciorbe de post mănăstirești. Rețete simple și gustoase de sec

Ciorbe de post mănăstirești. Rețete simple și gustoase de sec

28 feb. 2022, 13:25,
în Culinar

Ciorbe de post mănăstirești sunt extrem de simple de gătit și sunt gata într-un timp scurt. Gustoase și pline de savoare, aceste mâncăruri sunt la îndemâna oricui, mai ales în această perioadă a anului. 

Postul Paștelui este cunoscut în popor ca și Postul Mare, durează 7 săptămâni și este cel mai strict din punct de vedere alimentar. 

ciorba de legume de post

Gustoase și pline de savoare, aceste mâncăruri sunt la îndemâna oricui, mai ales în această perioadă a anului

Ciorbe de post, rețete mănăstirești pentru un post mai ușor 

Postul este perioada anului încărcată de spiritualitate și rugăciune. Credincioșii se abțin de la consumul alimentele de dulce, lactate, brânzeturi sau carne și adoptă o atitudine de smerenie și milostenie. 

Se spune din popor că, bătrânii, femeile gravide și copii sunt scutiți de la postul alimentar, însă, nu și de la rugăciune. 

Ciorba de post cu legume este una dintre rețetele călugărilor pentru a trece mai ușor peste această perioadă. Gustoasă și sățioasă, ciorba de legume se prepară într-un timp scurt, iar ingredientele sunt la îndemâna oricui. Pentru a găti o astfel de ciorbă avem nevoie de păstăi galbene, 2 ardei grași,  dovlecel, 4 cartofi mari, 2 morcovi, o ceapă, 4 roșii, un păstârnac, o legătură de pătrunjel, un litru de borș și 3 linguri de ulei. Pentru o aromă mai intensă și un gust dulce-acrișor, putem adăuga și o crenguță de cimbru verde. 

Modul de preparare este simplu și rapid, legumele se spală bine și se toacă cuburi mici, se pun la fiert în 5 l de apă păstăile, cartofii, morcovii și păstârnacul până dau în clocot. Se adaugă restul ingredientelor, condimentele, iar spre final, borșul. Când ciorba ajunge în punctul de a fi gata, se închide focul și se lasă la infuzat crenguța de cimbru verde. 

ciorba de legume, de post, prezentata intr-un bol

Aceste preparate culinare redefinesc experiența gastronomică a rețetelor de post. Bucătăria tradițională românească este bogată în meniuri în care combinațiile de gusturi și arome primează

Ciorba de cartofi mănăstirească este o altă rețetă, deloc costisitoare, care se prepară repede și simplu. Avem nevoie de 5-6 cartofi mari, 1-2 morcovi, o rădăcină pătrunjel, jumatate de rădăcină ţelină, o legătură pătrunjel, 1-2 căţei de usturoi și condimente după gust. 

Legumele se spală bine sub jet de apă, se toacă cuburi mărunt și se pun la fiert în apă, la foc mediu, timp de 30 de minute. Se adaugă condimentele și verdeața și se lasă la infuzat. 

Pentru un gust mai puternic și mai aromat se poate acri ciorba cu zeamă de lămâie sau borș de putină. 

ciorba de legume

Aceste rețete de ciorbe de post mănăstirești sunt soluția unei mese bogate în nutrienți, cu un conținut caloric scăzut, iar preparatele din legume sunt la îndemâna oricui

Ciorbele dau gust meselor din post 

Aceste preparate culinare redefinesc experiența gastronomică a rețetelor de post. Bucătăria tradițională românească este bogată în meniuri în care combinațiile de gusturi și arome primează, ingredientele sunt atent selecționate și oferă un adevărat delicu. 

Ciorba de fasole este unul dintre preparatele care se pot găti ușor și repede în perioada postului. Pentru această rețetă avem nevoie de 500 g fasole boabe, 2 cepe, un morcov, 2 ardei roșu gras, 100 ml suc de roșii, o lingură pastă de tomate, 1/2 ţelină mică, 2 linguri de ulei, pătrunjel proaspăt, sare şi piper după gust. 

Fasolele se pun la fiert în mai multe ape, până când nu mai lasă spuma amidonului. Într-o altă oală se pune uleiul la încins, se adaugă legumele şi se lasă câteva minute să se călească. Se adaugă pasta de tomate, sucul de roșii şi supa de fasole, circa cinci polonice, apoi se lasă să fiarbă la foc mic circa 12 minute. Se adaugă peste legume fasolea fiartă, se mai lasă la fiert încă zece minute și se condimentează după gust. 

Aceste rețete de ciorbe de post mănăstirești sunt soluția unei mese bogate în nutrienți, cu un conținut caloric scăzut, iar preparatele din legume sunt la îndemâna oricui.     

ciorba de post cu legume prezentata intr-un vas de ciorba

Postul Paștelui este cunoscut în popor ca și Postul Mare, durează 7 săptămâni și este cel mai strict din punct de vedere alimentar

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *