Iată reţetă originală de ciorbă rădăuțeană ca la Rădăuţi. Cine a mâncat măcar o dată, aşa cum e preparată în Bucovina, poate spune că e un adevărat răsfăţ pentru papilele gustative. Mai jos găseşti reţeta recomandată de Cornelia Dumitrescu, adică chiar de cea care a inventat reţeta.
Ai nevoie de mai multe ingrediente şi de puţină răbdare. Merită însă aşteptarea. Serveşte o porție de ciorbă rădăuțeană ca la Rădăuţi cu ardei iute şi mămăligă fierbinte. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
- 5 buc. piept de pui (cu tot cu os şi piele)
- 3 morcovi mai mari
- 1 păstârnac
- 1 ţelină de mărimea unei piersici
- 3 ardei graşi roşii (sunt mai dulci decât cei galbeni sau verzi)
- 3-4 ouă
- o ceapă galbenă mare
- un pahar mare cu smântână grasă (20%)
- oţet după gust (minim o lingură)
- piper boabe
- sare
- o mână de pătrunjel, care se toacă mai mare
- ardei iute (pentru servit)
- Opţional: 2-3 căţei de usturoi
Mod de preparare:
Mai întâi se curăţă şi se spală toate legumele şi leguminoasele. Se spală bine şi carnea. Într-o oală mare se pun 5 litri de apă şi ceapa întreagă (deci nu tocată), împreună cu legumele tăiate în bucăţi de mărime potrivită (fără usturoi), carnea şi sarea. Pe măsură ce se formează spuma, ia-o cu o lingură şi arunc-o.
În momentul ăn care legumele s-au înmuiat cât de cât, se pun în jur de 2 linguriţe de piper boabe. Scoate apoi carnea, las-o la scurs şi la răcit un pic. Când poţi pune mâna pe ea, feliaz-o subţire şi adaug-o înapoi în oală. Lasă ca tot ce e în oală să mai dea un clocot, după care stinge flacăra aragazului.
Curăță usturoiul şi pisează-l mărunt, în mojar. Bate bine ouăle, adaugă smântâna peste ele şi omogenizează. Adaugă apoi şi usturoiul pişat. Omogenizează încă o dată. Toarnă compoziţia repede în oala cu apă clocotită şi amestecă cu viteză şi putere. Ai grijă să nu te stropeşti!
O ciorbă rădăuțeană ca la Rădăuți se serveşte cât mai caldă. În ea se pun oţet şi pătrunjel înainte de momentul servirii.
Sfaturi pentru ciorbă rădăuţeană ca la Rădăuţi
Iată de ce anume să ţii cont că să-ţi iasă mâncarea bună-bună:
- foloseşte piept de curcan. E gustos şi nu are aşa multă grăsime;
- înlătură pielea, dacă pui carne de găină. Ar fi prea multă grăsime în ciorbă;
- dacă nu ai carne de curcan, iar cea de găină e prea grasă, foloseşte carne de pui;
- pentru ca ciorba să aibă o culoare uşor gălbuie, căleşte morcovul şi adaugă-l în ciorbă la final, împreună cu uleiul în care s-a călit.