Prima pagină » Culinar » Ciorbă de văcuță. Rețeta ca la țară, la bunica

Ciorbă de văcuță. Rețeta ca la țară, la bunica

11 mart. 2022, 11:08,
în Culinar

Ciorba de văcuță este probabil una dintre rețetele ce trezesc o mulțime de amintiri printre noi. Culoarea verde de la mirodeniile puse și aroma din aer, parcă ne aruncă cu câțiva zeci de ani în urmă.

O ciorbă  bună și delicioasă schimbă toată atmosfera din casă. Ciorba de văcuță este un preparat care durează cam trei ore jumătate (timpul diferă de tipul de cărniță pe care îl aveți, carnea de vițel fierbe mai repede decât cea de vacă matură). Gustul și savoarea acesteia sunt ceva de nedescris în cuvinte. Mai ales că se folosesc părțile cu oase, carnea macră se poate face superb sub alte forme. Este nevoie să o faceți o singură dată, iar apoi sigur o veți face de multe ori.

Ciorba de văcuță. Începutul rețetei

Se pune o oală cu un kilogram de carne de vită cu os, poate fi o coastă sau poate chiar un rasol. Orice os de vită e foarte bun pentru ciorbă. Osul la urmă urmei este pentru gust, iar apoi se va arunca. Normal ar fi cam 700 de grame de carne și 300 de grame de os, după care se umple oala cu apă, atât cât să se cuprindă totul, apoi se adaugă o linguriță de sare.

Puteți da focul la mare și pune oală pe foc. Multe persoane preferă să fiarbă carnea de vită o dată, pentru o perioadă scurtă, iar apoi să folosească o altă apă pentru ciorbă. De obicei perioada asta este una mică, după ce începe să clocotească, mențineți focul pentru încă 5-10 minute, iar apoi aruncați apa. Noua apa și carnea de vită se așază din nou pe foc.

De acum, puteți să va apucați și de legume. Că la orice supă trebuie să curățăm o rădăcină de păstârnac sau una pătrunjel (bunica punea de care avea în casă), un sfert de țelină, aproximativ 200 de grame, și o ceapă mare (sau două mai mici), începutul e similar cu cel al altor rețete. Un morcov potrivit ca dimensiune și un ardei  gras roșu. Acestea vor veni în ciorbă tocate, fiecare și le poate tăia cum îi place să le vadă în ciorbă, dar în general se încearcă tăierea lor fâșii sau cubulețe. Călim acestea cu un pic cu ulei sau cu un pic de untură, căci bunica folosea mai mult grăsimea de porc, după care se adaugă sarea, piperul și puteți pune și o frunză, două, de dafin.

Cam după o oră, de când am pus carnea de văcuță cu os la foc , se observă că apă a mai scăzut. Se poate adăuga un surplus de apă fiartă că să rămână aceeași și putem verifica dacă bucata de carne s-a pătruns. Dacă nu, o mai putem lăsa 15 minute sau 30 de minute, până ce se observă că s-a făcut. Moment imediat urmat de turnarea legumelor călite în oală.

Baza mâncării noastre este deja făcută. Ciorba noastră mai are nevoie doar de câteva ingrediente și focul se poate închide. Mai multe legume, mai mult gust. Se pot pune 200 de grame de mazăre verde și se așteaptă fierberea lor. Dar puteți adăuga și alte legume dacă aveți anumite preferințe.

Mâncarea e pe sfârșite. Se poate pregăti masa

Puteți toca o mâna de pătrunjel și una de mărar. Iar ca ingredient surpriză puteți pune și niște frunze verzi de leuștean. Acestea se adaugă după ce ați stins focul, să rămână verzi. Apoi puneți capacul pe oală și lăsați zece 15 minute. Timp perfect pentru a pregăti masa. Puteți să adăugați la ciorba de văcuță, puțină smântână sau un ardei iute în farfurie, fiecare după gustul său. Poftă bună dragii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`