Prima pagină » Culinar » Ciorbă de urzici cu orez, de post. Rețetă simplă și sănătoasă pentru primăvară

Ciorbă de urzici cu orez, de post. Rețetă simplă și sănătoasă pentru primăvară

02 apr. 2024, 13:27,
BZI.ro, în Culinar

Atât de înțepătoare la atingere și totuși atât de savuroasă când o gătim, urzica se dovedește a fi o sursă inepuizabilă de beneficii pentru sănătate. Există o varietate de preparate delicioase care pot fi făcute din urzici – de la mâncăruri precum mâncarea sau orezul cu urzici, până la ciorba de urzici cu orez. Ceaiul de urzici este, de asemenea, un remediu popular în rândul celor care caută un impuls de sănătate în timpul perioada răcelilor sezoniere de primăvara.

Ciorbă de urzici cu orez

Plină de vitamine și serotonină, urzica este recunoscută pentru proprietățile sale terapeutice, inclusiv hemostatice, astringente, antidiareice, antiinflamatoare, cicatrizante, antianemice și remineralizante în cadrul fitoterapiei.

Ciorba de urzici reprezintă un adevărat deliciu în sezonul de primăvară, oferind o explozie de vitamine într-o mâncare gustată și ușor de preparat. Odată ce urzicile își fac apariția, este foarte bine să ne facem provizii și să le congelăm pentru a ne putea bucura de gustul lor minunat ori de câte ori ni se face poftă.

Procesul de conservare a urzicilor pentru iarnă este unul foarte simplu. Mai întâi le opărim, le lăsăm să se scurgă și să se răcească bine, iar apoi le porționăm în pungi și le punem la congelator. O ciorbă de spanac cu urzici ne oferă o explozie de vitamine, urzicile fiind foarte apreciate pentru aroma lor proaspătă și vor fi devorate cu mare plăcere de fiecare dată.

Pentru prepararea ciorbei de urzici cu orez, nu este necesar să fierbi urzicile în prealabil în altă apă. Le adaugi crude direct în oala în care pregătești ciorba și le lași să fiarbă împreună cu celelalte ingrediente. Astfel, gustul lor distinct se integrează perfect în fiecare lingură de ciorbă, oferind un plus de prospețime și savoare.

Pentru această ciorbă, care poate fi savurată și în perioada postului, aveți nevoie de 300 g urzici verzi, un morcov, o rădăcină de pătrunjel (sau păstârnac), o ceapă uscată, 200 ml suc de roșii, 50 g orez, 4 linguri ulei, sare și piper, zeama de la o lămâie (sau 200-300 ml borș acru), jumătate linguriță leuștean uscat și un cățel de usturoi. Dacă aveți, puteți adaugă și leurdă, pentru un gust și mai primăvăratic.

Urzicile se fierb doar cateva minute

Urzicile, după ce au fost curățate de insecte și alte impurități, se spală bine în 3-4 ape curate. Într-o oală, se adaugă aproximativ 3 litri de apă și se pune la fiert. Când apa dă în clocot, se adaugă urzicile și se lasă să fiarbă timp de 3-4 minute, nu mai mult. Apoi, se scot rapid cu o spumieră și se trec sub un jet de apă rece. Se lasă la scurs, iar apa în care s-au opărit urzicile nu se aruncă, ci se păstrează. Morcovul și rădăcina albă se spală bine cu o perie aspră și se toacă cubulețe mici.

Într-o tigaie sau cratiță, se încinge uleiul și se adaugă morcovul și rădăcina albă. Se amestecă constant timp de aproximativ 3-4 minute, apoi se adaugă ceapa. Se mai călește un minut și apoi se adaugă orezul, care a fost spălat și scurs bine. Se călește totul timp de 2 minute, împreună cu legumele, apoi se stinge totul cu 2-2,5 litri de zeamă în care au fiert urzicile, și condimentăm cu o lingură de sare.

După ce apa dă în clocot, se setează focul la intensitate medie și se lasă să fiarbă timp de 14 minute. Între timp, se toacă urzicile în bucăți de aproximativ jumătate de deget grosime. După cele 14 minute, se adaugă urzicile tocate și sucul de roșii în oală.

Se fierbe totul timp de încă 5 minute, iar spre final se adaugă leușteanul, zeama de lămâie (doar o parte, adăugați treptat și gustați), puțin piper și usturoiul ras pe răzătoarea cu ochiuri mici. Se ajustează gustul cu sare. Ciorba de urzici cu orez se lasă să mai fiarbă încă 10 minute pentru a se îmbina aromele, apoi se ca atare, dacă ținem post, fie cu smântână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *