Ciorba de perișoare țărănească este foarte gustoasă și se prepară foarte ușor. În funcție de preferințele fiecăruia, aceasta poate fi dreasă cu smântână și poate fi servită cu ardei iuți. Din rețetă veți obține în jur de 10 porții.
O altă ciorbă delicioasă este și cea din leurdă. Leguma oferă o aromă a parte mâncării și este foarte căutată în anotimpul de primăvară.
Ciorbă de perișoare țărănească, ingrediente
Ciorbele sunt foarte cunoscute în rândul românilor. Acestea sunt apreciate și servite des de către persoane. De cele mai multe ori, nu există masă fără ciorbă. Pentru prepararea acesteia veți avea nevoie de 600 grame de carne tocată slabă. Aceasta poate fi din pui sau un mixt din pui și carne de porc. De asemenea, pentru renumitele perișoare veți mai avea nevoie de 6 linguri de orez, două ouă, o ceapă tocată mărunt și o legătură de pătrunjel proaspăt.
Perișoarele le veți condimenta cu o linguriță de paprika dulce, sare și piper după gust. Pentru ciorbă se va folosi o ceapă tocată, trei morcovi, un ardei gras roșu sau galben, o țelină mică, o rădăcină de pătrunjel, un fir de păstârnac, o roșie și 200 grame de smântână cu cel puțin 20 la sută grăsime. De asemenea, veți mai avea nevoie de 4 litri de supă de pui sau vită. Aceasta poate fi înlocuită cu apă. Prepararea rețetei durează în jur de oră. Din ingredientele menționate obțineți 10 porții de ciorbă.
Cum se prepară ciorba
Veți începe prin a tăia în cubulețe morcovii, ardeii, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel, ceapa și țelina. Legumele vor fi puse într-o oală peste care se va turna supa de pui sau patru litri de apă și se lasă la fiert. Pentru un gust mai bun, puteți opta pentru a căli legumele în două linguri de ulei, apoi să turnați supa peste ele. Într-un alt vas, se va pune la fiert jumătate de litru de apă. Când aceasta clocotește, se adaugă trei linguri de orez și apoi se oprește focul după două minute. Apa se va scurge, iar orezul va fi dat printr-un jet de apă rece. Pentru a putea prepara perișoarele, într-un bol se va pune carnea împreună cu orezul, două gălbenușuri, o ceapă tocată și pătrunjelul tocat. Compoziția se va condimenta cu paprika, sare și piper și se frământă bine.
După ce toate ingredientele sunt omogenizate, se formează perișoarele de aproximativ trei centimetri în diametru. Când observați că apa și legumele încep să fiarbă se adaugă trei linguri de orez prefiert și perișoarele. Se lasă totul la fiert timp de 20 minute, apoi se adaugă roșia cojită și tăiată cubulețe. Se mai lasă încă 2-3 minute, apoi se adaugă mărarul, pătrunjelul și leușteanul tocate mărunt. Oala se acoperă cu capacul și se lasă câteva momente. La final, mâncarea poate fi dreasă cu smântână. Acest ultim pas este opțional. Într-un castron se pune smântâna împreună cu două gălbenușuri și două linguri de apă rece. Se amestecă bine și se diluează cu un polonic de ciorbă fierbinte. După ce compoziția din castron este înfierbântată se toarnă în oală și se poate servi.
Ciorba de perișoare țărănească este un deliciu. Aceasta poate fi servită cu ardei iuți și crutoane. Un alt preparat tradițional este și ciorba de dovlecei cu afumătură.