Prima pagină » Culinar » Ciorbă de perișoare cu borș acru: Bucătăria bunicii

Ciorbă de perișoare cu borș acru: Bucătăria bunicii

14 feb. 2022, 10:17,
în Culinar

Ciorbele se fac pe meleagurile noastre de când e lumea și pământul. Acestea au devenit chiar simbolice pentru mulți români, iar aici putem să menționăm ciorba de perișoare cu borș acru.

Este una dintre ciorbele ușor de preparat și se poate face după placul fiecăruia. Prin asta ne putem referi și la tipul de carne folosit pentru perișoare, cele mai frecvente sunt cele de porc, vită sau chiar mixt de vită porc. Se poate adopta după placul fiecăruia. Unele persoane vor mai multe legume în ciorbă, alții o vor mai puțin consistentă. Esențialul e să știi ceea ce îți dorești să mănânci.

cepe mari si mici

Cantitățile pot varia în funcție de preferința fiecăruia

Pregătire pentru ciorba de perișoare cu borș acru

Se dorește cel mai adesea să se înceapă cu formarea compoziției pentru perișoare înainte de a începe orice altceva. Se ia un lighenaș și se adaugă în acesta în jur de 600 grame de carne de porc, pentru cei ce vor mai puțină grăsime, se poate folosi carnea de vită, după care se sparg 2 ouă și se poate adăuga orezul. Cantitatea de referință ar trebui să fie de cam o lingură mare de orez la 200 grame de carne. Se amestecă totul bine și se lasă la odihnit, în timpul acesta ne putem pregăti legumele.

Avem nevoie de o ceapă mare sau 2 mai mici, ce urmează a fi tăiate peștișori. Apoi vine un morcov mai mare de tăiat în rondele. După care se pot tăia în cubulețe mici niște ardei, pentru gust se preferă cel roșu, dar pentru un aspect mai plăcut se poate folosi unul de fiecare, verde, galben și roșu. Pe răzătoare se poate da un păstârnacul și țelina, cele două sunt foarte aromate iar așa oferim mai ușor gustul lor mâncării.

perisoare ce se pun in ciorba

Forma de biluță a perișoarelor se naște datorită folosirii podului palmei

Se poate pune oala pe foc. Dacă folosiți carne de porc, se recomandă doar puțin ulei pentru a căli legumele, dacă ați luat de vită, puteți pune o idee mai mult. Ceapa, morcovul, păstârnacul și țelina vin toate puse laolaltă. 2 foi de dafin și piperul se doresc a fi adăugate peste, iar pentru o călire mai rapidă a legumelor se recomandă puțină sare (electroliții fac ca să iasă mai rapid apa din legume).

După ce se observă că s-a călit bine totul, putem pune ardeii tăiați cubulețe și se mai lasă 2 minute. Focul trebuie să fie unul potrivit și încercați să amestecați, ca să evitați sub orice formă șansa de a se prinde ceva de fundul oalei. Acum, se poate pune apa în oală, în jur de 2 litri, după care se pot adăuga și oasele de vită pentru a fierbe totul.

Punctul culminant: Perișoarele

Ne putem apuca de făcutul perișoarelor.  Adăugăm la compoziția făcută 2 linguri de ulei de gătit, amestecăm bine și ne apucăm să facem totul biluțe, perișoare. Acestea le facem după cum ni le dorim, mai mari sau mai măruntele. Indicat este să aveți un pic de apă într-un bol când dați formă perișoarelor, pentru a înmuia din când în când mâna. Perișoarele vor ieși perfecte când mâna nu este lipicioasă.

perisoare care fierb in oala

Trebuie verificat dacă perișoarele sunt făcute până în mijloc

Timpul de clocotire a apei este similar cu cel în care terminăm de făcut perișoarele, în caz contrat mai așteptăm puțin. Adăugăm cu grijă perișoarele în oală cu apă care fierbe. Iar când am terminat de pus, lăsăm în jur de 3 minute să clocotească totul, apoi se amestecă cu grijă.

Acum se pot adăuga acele condimente finale. Sare după gust, cimbru, pătrunjel, cum și ce vă place. Verificăm dacă mai trebuie apă de completat, căci depinde mult de orezul folosit. Iar dacă se observă ca e cam puțină apă, se poate completa cu apă fierbinte, nu rece.

În funcție de ce carne ați folosit timpul de fierbere diferă un pic. Carnea de porc se gătește mai mult decât cea de vită pentru a fi siguri că este făcută bine și nicio bacterie nu ar mai putea rămâne. Gustați să vedeți dacă perișoarele sunt gata și bineînțeles, să vedeți dacă orezul e fiert.

ciorba de perisoare cu bors acru finalizata

La final se poate pune pătrunjelul

Când e gata mâncarea?

Se toacă o mână sănătoasă de pătrunjel. Dacă perișoarele sunt gata, putem pune 3 linguri de bulion sau suc de tomate, mai mult pentru aspect. Adăugăm borșul acru sau zeamă de lămâie. În funcție de ceea ce va place vouă sau ce aveți la îndemână. Lăsăm vreo 5 minute să fiarbă, apoi punem și pătrunjelul tocat adineauri. Închideți aragazul pentru că ați terminat ciorbă.

Puneți la răcorit un castron pentru că trebuie să fi ieșit o ciorbă delicioasă ce are exact ce îți place. Se poate servi cu pâine alături de smântână și un arde iute. Acestea pot fi puse și direct în ciorbă de perișoare cu borș acru, dar mai bine să își pună fiecare cât îi poftește inima. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`