Prima pagină » Culinar » Ciorba de oase: Rețetă simplă și ușoară de ajutor tuturor gospodinelor

Ciorba de oase: Rețetă simplă și ușoară de ajutor tuturor gospodinelor

06 ian. 2022, 16:34,
în Culinar

Ciorba de oase este un preparat culinar tradițional care se gătește în funcție de preferințe, gusturi și regiuni. Se servește alături de pâine proaspătă, turte calde sau pită, ardei iute, ceapă și smântână, după plac, în combinații de gusturi, arome și texturi se întâlnește ca fel principal pe masa ciorba de oase.

Este întâlnită în zona Moldovei și Bucovinei, Dobrogea, dar și în ținuturile Maramureșului și te farmecă de la prima înghițitură. 

bol de ciorba cu paine langa

Se servește alături de pâine proaspătă, turte calde sau pită, ardei iute, ceapă și smântână, după plac

Ciorba de oase, un preparat culinar tradițional românesc  

Fie că este preparată din oase de porc sau de vită, este de preferat ca acestea să fie bine afumate pentru a da gustul și mirosul specific preparatului gătit. Pentru a realizat repede și ușor ciorba de oase este nevoie de 4 oase mari de porc sau vită, 3 cepe, 2 morcovi, 2 ardei, un pastarnac, 3 cartofi mari, 3 roșii mari, 6 litri de apă, sare, un ou și o legătură pătrunjel proaspăt, după gust oțet, zeamă de lămâie sau borș după plac pentru a acri ciorba, în acest mod se accentuează gustul fresh pe care îl are ciorba de oase. Timpul estimat pentru pregătirea acestei rețete tradiționale este de aproximativ 60 minute. 

Se dezgheață carnea și se lasă la fiert până când spuma iese la suprafață. Se scoate carnea din apă, se clătește sub jet de apă și se lasă la scurs câteva minute. Se adaugă înapoi carnea în 6 litri de apă se pun într-o oală mare cu o linguriță de sare și se lasă pe aragaz la foc mediu.

bol ciorba de carne cu legume, prezentat pe un platou de lemn

Este întâlnită în zona Moldovei și Bucovinei, Dobrogea, dar și în ținuturile Maramureșului

Zarzavaturile, ceapa și ardeiul se curăță, se spală și se toacă în cubulețe mici, mai puțin roșiile, și se adaugă la fiert împreună cu carnea. Se lasă până se pătrund aproximativ 15 minute. După ce bucățile de morcov sunt fierte, se taie mărunt roșiile și se adaugă și acestea în oala de ciorbă. Se bate un ou cu zeamă de la carnea și legumele fierte. Se gustă ciorba de sare și se mai adaugă după gust, dacă este cazul. Se închide aragazul, se adaugă întâi oul bătut prin amestec constant, iar mai apoi, pătrunjelul bine tăiat. Se acoperă oala cu un capac și se lase așa între 5 și 10 minute, după plac, pentru ca toate gusturile și mirosurile să se întrepătrundă.

bol ciorba de carne cu legume cu ardei iute murat langa

Pentru că este un preparat tradițional românesc gras, nu se mai adaugă ulei în ciorba de oase

Nu dai greș cu o asemenea rețetă de ciorbă de oase 

O ciorbă cu multe legume și cu carne fragedă este pe placul oricui, iar când se folosesc și oase, ciorba primește și mai multă consistență și savoare. Oasele de porc sau de vită pot fi înlocuite după plac cu oase de vițel, de miel sau chiar cu spate sau aripi de pui, în funcție de preferințele fiecăruia sau zona României pe care vrem să o aducem în farfurie. 

În momentul servirii, se pot adăuga smântână sau iaurt și se poate drege cu ou bătut și smântână. Este o rețetă ușor și simplu de gătit, iar atenția la detalii trebuie să fie una sporită pentru un gust care să satisfacă așteptările. Pentru că este un preparat tradițional românesc gras, nu se mai adaugă ulei în ciorba de oase.  

bol ciorba de carne cu legume dreasa cu smantana, prezentata pe un propop traditional cu o lingura langa

Este o rețetă ușor și simplu de gătit, iar atenția la detalii trebuie să fie una sporită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`