Una dintre cele mai sănătoase feluri de mâncare este ciorba de lobodă verde. Loboda nu are un gust sau o aromă foarte puternică. Aceasta este o plantă sălbatică care conține destul de multe substanțe utile.
Loboda a fost folosită de multă vreme la prepararea multor feluri de mâncare calde și reci. Loboda poate fi pregătită cu spanac, măcriș, morcov, salată verde, varză, ceapă verde, pătrunjel și mărar. Rețeta acestui fel de mâncare este extrem de populară. Mai mult decât atât, aceasta este și extrem de veche având peste 300 de ani. Bineînțeles, vechea rețetă s-a schimbat de-a lungul anilor, fiecare familie a gătit ciorbă verde cu lobodă în felul ei, rețeta suferind mici modificări. Este interesant faptul că grecii antici au fost descoperitorii lobodei, ei au fost primii care au cultivat planta atât pentru hrană, cât și ca plantă medicinală.
Ciorbă de lobodă verde. De ce este recomandat de medici consumul acestui fel de mâncare
Loboda conține o mulțime de proteine valoroase, care se găsesc mai des în produsele de origine animală. Ciorba conține carbohidrați de lobodă, fibre, aminoacizi, ulei esențial, caroten, vitaminele C, E și săruri minerale de fier, potasiu, calciu. Loboda face parte din grupul spanacului și măcrișului, conținând acid oxalic. La fel și ciorba de leuștean cu ied conține foarte multe vitamine.
Pe vremuri, infuziile și decocturile de lobodă erau folosite pentru răceli, dureri de gât și tuse. De asemenea, persoanele cu dureri de spate și gută foloseau planta. Cu un bulion din lobodă clătiți dinții și gingiile, acesta este un agent antibacterian natural. Și, de asemenea, un tonic, hemostatic, diuretic, coleretic foarte bun.
O inimă bolnavă, nevroză, iritabilitatea și depresia au fost tratate cu lobodă din cele mai vechi timpuri. Iar studiile moderne au arătat că consumul de lobodă ajută la eliminarea toxinelor din organism, potolește rapid foamea, menține o senzație de sațietate mult timp și ajută la menținerea unei greutăți normale.
Ingredientele necesare și modul de pregătire. O rețetă transmisă din generații în generații
Pentru a pregătit această ciorbă vei avea nevoie de ciuperci, carne sau afumătoare în cantitate de 200 g, cartofi 150 g, ceapă 50 g, morcovi 80 g, lobodă aproximativ 150 g, măcriș 100 g, pătrunjel 50 g, sare și piper.
Înmuiați carnea sau ciupercile în apă clocotită aproximativ 1-1,5 l. În timp ce bulionul se gătește, pregătiți restul ingredientelor, tocați cartofii, și faceți un sos de ciorbă din ceapă, pătrunjel și morcovi, tăiați legumele cubulețe și prăjiți-le în ulei vegetal. După care clătiți frunzele de lobodă și pune-le în apă clocotită.
Pune cartofii în bulion, gătiți-i până se fierbe pe jumătate, apoi adăugați sosul pregătit pentru ciorbă. Când toate legumele sunt fierte, adăugați loboda și măcrișul tocate mărunt. Amesteca bine ciorba, adăugând spre final sare și piper după gust. Gospodinele servesc ciorba cu smântâna de casă.
Ciorba de lobodă verde fierbinte sau caldă se servește cel mai bine în boluri. Bolurile sunt mai adânci decât farfuriile, iar ciorba nu se va răci repede. Mara și verdețurile de pătrunjel pot fi puse împreună. Puteți face acest lucru înainte de servire, aromele ierburilor proaspete vor fi mai expresive. Puteți să serviți suplimentar ceapă verde, roșii din borcan împreună cu felii de pâine neagră sau uscate în prăjitor de pâine sau sub formă de felii subțiri de biscuiți.