O rețetă tradițională, simplă, sănătoasă și plină de savoare este cea de ciorbă de gulii. Pe lângă gustul delicat și textura crocantă, aduce un aport important de nutrienți și vitamine organismului. Deși este o opțiune excelentă pentru vegetarieni sau pentru perioadele de post, preparatul poate fi adaptat în funcție de preferințele fiecăruia.
Rețetă de ciorbă de gulii cu legume
Rețeta de ciorbă de gulii cu legume este o variantă ușoară și plină de vitamine, ce poate fi preparată rapid și nu necesită ingrediente complicate. Astfel, ai nevoie de 2 gulii mari, 2 morcovi, 1 cartof mare, 1 ceapă și 1 lingură de ulei de măsline. În plus, îți mai trebuie 2 litri de apă, sare și piper, 1 foaie de dafin, 2 linguri de oțet, opțional, pentru un gust mai acru, 1 legătură de mărar proaspăt și 1 lingură de smântână.
Pentru început, curăță guliile, morcovii, cartoful și ceapa, după care le poți tăia în cuburi mici, în funcție de preferință. Într-o oală mare, pune uleiul de măsline și adaugă ceapa, călește-o la foc mediu, timp de 2-3 minute, până devine transparentă, apoi pune apoi restul legumelor și lasă-le să se soteze împreună timp de 5-7 minute, amestecând din când în când. Adaugă 2 litri de apă în oală, foaia de dafin, sarea și piperul și lasă ciorba să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30-40 de minute, până când legumele sunt complet gătite și au devenit fragede. La final, adaugă oțetul pentru un gust ușor acru, apoi gustă și adaugă sare și piper după preferință. Când ciorba este gata, presară mărarul tocat mărunt pentru un plus de prospețime și aromă. Dacă vrei să fie mai cremoasă, poți pune și o lingură de smântână înainte de a o servi. Servește ciorba de gulii fierbinte, alături de pâine proaspătă sau crutoane. Pentru că este un preparat versatil, poți adăuga și alte legume sau condimente. Dacă vrei să încerci gustul autentic al Bucovinei, poți opta pentru rețeta originală de ciorbă rădăuțeană.
Legume cu brânză, pregătite la cuptor
Dacă vrei să încerci o altă rețetă cu gulii, poți încerca o variantă simplă și gustoasă de legume pregătite la cuptor, cu brânză. Acest preparat poate fi servit ca fel principal sau ca garnitură și este ideal pentru o masă de prânz sau cină. Combinația de gulii și brânză topită va încânta papilele gustative. Astfel, pentru această rețetă sunt necesare 3 gulii, 200 de grame de telemea sau brânză de vaci, după preferință, 100 de grame de smântână și 1 ou. De asemenea, îți mai trebuie 1 lingură de ulei de măsline, 1 linguriță de sare și piper, 1 linguriță de cimbru și jumătate de cană de parmezan ras.
Curăță guliile de coajă și taie-le în cuburi mici sau felii subțiri, iar dacă dorești, poți folosi o răzătoare. Mai departe, pune-le într-o oală cu apă și un praf de sare și fierbe-le timp de aproximativ 10-15 minute, până devin ușor fragede. Într-un bol, amestecă brânza telemea cu smântâna, oul, sarea, piperul și cimbrul până obții o pastă omogenă. Scurge guliile fierte și pune-le într-o tavă de cuptor unsă cu ulei de măsline, toarnă compoziția de brânză peste și amestecă ușor pentru a acoperi legumele. Pe deasupra, presară parmezanul ras și pune tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 20-25 de minute sau până când brânza devine aurie și ușor crocantă. Poți servi preparatul ca fel principal sau alături de o carne slabă, precum cea de pui sau de curcan. Poți adăuga și o salată verde pentru a completa masa. Atât această rețetă, cât și cea de ciorbă de gulii sunt o opțiune excelentă pentru cei care doresc să adauge mai multe legume în dieta lor și să beneficieze de proprietățile nutritive ale acestora.