Prima pagină » Culinar » Ciorbă de fasole verde ardelenească. Secrete culinare pentru un gust autentic
Ciorbă de fasole verde ardelenească. Secrete culinare pentru un gust autentic

Ciorbă de fasole verde ardelenească. Secrete culinare pentru un gust autentic

11 sept. 2023, 09:43,
în Culinar

Bucătăria românească are o multitudine de influențe, însă ciorbele ardelenești se remarcă prin gustul lor distinctiv. Gustul aparte al acestei ciorbe este dat de cele 3 ingrediente-cheie, și anume afumătura, tarhonul și boiaua de ardei. Desigur, puteți prepara ciorba de fasole verde ardelenească și fără carne, dar aroma acesteia nu va mai fi la fel de intensă.
Vă sugerăm să încercați rețetă de ciorbă de fasole verde ardelenească pentru că vă va unge pe suflet cu siguranță (puteți folosi și păstăi galbene cu succes, în funcție de ce aveți în bucătărie). Această ciorbă cu un gust dulce-afumat dat de costița afumată, te va cuceri de la prima înghițitură. Dacă doriți să preparați o variantă potrivită pentru post, puteți omite costița.

Ciorbă de fasole verde ardelenească cu carne afumată

Timp total de preparare al ciorbei este de aproximativ 45 de minute. Se vor folosi 750 g fasole verde curățată proaspătă (merge și cea congelată), 200 g afumătură (opțional), 1 ceapă, 1 morcov, 1 ardei, 2 linguri de făină, 1 lingură de paprika, 1/2 țelină, 1 roșie, cimbru uscat, foi de dafin, tarhon, sare, piper, 1-2 linguri pastă de tomate.
Tarhonul, unul dintre ingredinetele-cheie ale acestei ciorbe, este o plantă aromatică cu frunze subțiri, verzi și lungi, și cu o aromă distinctivă, cu note ușor anasonate și piperate. Acesta va conferi un gust complexă ciorbelor, fiind caracteristic ciorbei ardelenești. Tarhonul poate fi folosit atât proaspăt, cât și sub formă de condiment uscat. Tarhonul uscat trebuie adăugat în timpul gătirii ciorbei pentru a-și elibera aromele. Această plantă are diverse beneficii pentru sănătate, deoarece conține antioxidanți și uleiuri esențiale.

Pregătirea ingredientelor și pașii de preparare

Modul de preparare este asemănător celorlalte ciorbe. Spălați cu grijă fasolea și tăiați-o în bucăți potrivite. Optați pentru fasole verde sau galbenă fragedă, pentru a evita acele ațe inestetice. Tocați mărunt ceapa și afumătura (poate fi omisă pentru varianta de post). Cubulețele de ardei, morcov și țelină trebuie și ele pregătite. Căliți afumătura într-o oală cu puțin ulei (nu exagerați, deoarece afumătura conține grăsime). Adăugați ceapa tocată și amestecați pentru a se căli uniform. Acest pas ajută la eliberarea aromei acestor ingredient. Când ceapa devine sticloasă, adăugați făina și lăsați amestecul să se îngroașe ușor, apoi turnați 2 litri de apă. Făina rumenită oferă o nuanță plăcută, ușor aurie ciorbei. Legumele ar trebui să fie călite ușor, având grija să nu se “descompună”.

Când amestecul începe să fiarbă, adăugați legumele tăiate cubulețe și fasolea verde. Este indicat să nu le firbeți legumele prea mult, pentru a le păstra prospețimea și textura. Condimentați cu sare, piper, cimbru uscat, tarhon și foi de dafin, apoi lăsați-le să fiarbă timp de 10-15 minute. Adăugați cubulețele de roșie, pasta de tomate și paprika în oală. Gustați ciorba pe parcursul procesului de gătire și ajustați condimentele, dacă este necesar, adăugând sare sau piper suplimentar, astfel încât să obțineți un echilibru al gustului. Continuați fierberea pentru încă 5 minute, apoi opriți focul. Lăsați ciorba să se odihnească. Ciorba este adesea mai gustoasă a doua zi, după ce au avut timp să se combine aromele. Așadar, dacă aveți posibilitatea, pregătiți-o cu o zi înainte de a o servi. Dregeți ciorba de fasole verde ardelenească cu puțin oțet sau zeama stoarsă de la o lămâie. Pentru a-i da o aromă mai proaspătă, serviți-o cu verdeațuri tocate și, dacă nu țineți post, cu smântână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`