Prima pagină » Culinar » Ciorbă de fasole verde ardelenească. Secrete culinare pentru un gust autentic
Ciorbă de fasole verde ardelenească. Secrete culinare pentru un gust autentic

Ciorbă de fasole verde ardelenească. Secrete culinare pentru un gust autentic

11 sept. 2023, 09:43,
în Culinar

Bucătăria românească are o multitudine de influențe, însă ciorbele ardelenești se remarcă prin gustul lor distinctiv. Gustul aparte al acestei ciorbe este dat de cele 3 ingrediente-cheie, și anume afumătura, tarhonul și boiaua de ardei. Desigur, puteți prepara ciorba de fasole verde ardelenească și fără carne, dar aroma acesteia nu va mai fi la fel de intensă.
Vă sugerăm să încercați rețetă de ciorbă de fasole verde ardelenească pentru că vă va unge pe suflet cu siguranță (puteți folosi și păstăi galbene cu succes, în funcție de ce aveți în bucătărie). Această ciorbă cu un gust dulce-afumat dat de costița afumată, te va cuceri de la prima înghițitură. Dacă doriți să preparați o variantă potrivită pentru post, puteți omite costița.

Ciorbă de fasole verde ardelenească cu carne afumată

Timp total de preparare al ciorbei este de aproximativ 45 de minute. Se vor folosi 750 g fasole verde curățată proaspătă (merge și cea congelată), 200 g afumătură (opțional), 1 ceapă, 1 morcov, 1 ardei, 2 linguri de făină, 1 lingură de paprika, 1/2 țelină, 1 roșie, cimbru uscat, foi de dafin, tarhon, sare, piper, 1-2 linguri pastă de tomate.
Tarhonul, unul dintre ingredinetele-cheie ale acestei ciorbe, este o plantă aromatică cu frunze subțiri, verzi și lungi, și cu o aromă distinctivă, cu note ușor anasonate și piperate. Acesta va conferi un gust complexă ciorbelor, fiind caracteristic ciorbei ardelenești. Tarhonul poate fi folosit atât proaspăt, cât și sub formă de condiment uscat. Tarhonul uscat trebuie adăugat în timpul gătirii ciorbei pentru a-și elibera aromele. Această plantă are diverse beneficii pentru sănătate, deoarece conține antioxidanți și uleiuri esențiale.

Pregătirea ingredientelor și pașii de preparare

Modul de preparare este asemănător celorlalte ciorbe. Spălați cu grijă fasolea și tăiați-o în bucăți potrivite. Optați pentru fasole verde sau galbenă fragedă, pentru a evita acele ațe inestetice. Tocați mărunt ceapa și afumătura (poate fi omisă pentru varianta de post). Cubulețele de ardei, morcov și țelină trebuie și ele pregătite. Căliți afumătura într-o oală cu puțin ulei (nu exagerați, deoarece afumătura conține grăsime). Adăugați ceapa tocată și amestecați pentru a se căli uniform. Acest pas ajută la eliberarea aromei acestor ingredient. Când ceapa devine sticloasă, adăugați făina și lăsați amestecul să se îngroașe ușor, apoi turnați 2 litri de apă. Făina rumenită oferă o nuanță plăcută, ușor aurie ciorbei. Legumele ar trebui să fie călite ușor, având grija să nu se “descompună”.

Când amestecul începe să fiarbă, adăugați legumele tăiate cubulețe și fasolea verde. Este indicat să nu le firbeți legumele prea mult, pentru a le păstra prospețimea și textura. Condimentați cu sare, piper, cimbru uscat, tarhon și foi de dafin, apoi lăsați-le să fiarbă timp de 10-15 minute. Adăugați cubulețele de roșie, pasta de tomate și paprika în oală. Gustați ciorba pe parcursul procesului de gătire și ajustați condimentele, dacă este necesar, adăugând sare sau piper suplimentar, astfel încât să obțineți un echilibru al gustului. Continuați fierberea pentru încă 5 minute, apoi opriți focul. Lăsați ciorba să se odihnească. Ciorba este adesea mai gustoasă a doua zi, după ce au avut timp să se combine aromele. Așadar, dacă aveți posibilitatea, pregătiți-o cu o zi înainte de a o servi. Dregeți ciorba de fasole verde ardelenească cu puțin oțet sau zeama stoarsă de la o lămâie. Pentru a-i da o aromă mai proaspătă, serviți-o cu verdeațuri tocate și, dacă nu țineți post, cu smântână.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Wizz Air va deschide o nouă bază în România. Compania anunţă noi rute şi 100 de vouchere surpriză pentru călători
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Revenire de senzație. Grupul adulat de români decenii la rând, din nou la TV
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`