Prima pagină » Culinar » Ciorbă de fasole verde ardelenească. Secrete culinare pentru un gust autentic
Ciorbă de fasole verde ardelenească. Secrete culinare pentru un gust autentic

Ciorbă de fasole verde ardelenească. Secrete culinare pentru un gust autentic

11 sept. 2023, 09:43,
în Culinar

Bucătăria românească are o multitudine de influențe, însă ciorbele ardelenești se remarcă prin gustul lor distinctiv. Gustul aparte al acestei ciorbe este dat de cele 3 ingrediente-cheie, și anume afumătura, tarhonul și boiaua de ardei. Desigur, puteți prepara ciorba de fasole verde ardelenească și fără carne, dar aroma acesteia nu va mai fi la fel de intensă.
Vă sugerăm să încercați rețetă de ciorbă de fasole verde ardelenească pentru că vă va unge pe suflet cu siguranță (puteți folosi și păstăi galbene cu succes, în funcție de ce aveți în bucătărie). Această ciorbă cu un gust dulce-afumat dat de costița afumată, te va cuceri de la prima înghițitură. Dacă doriți să preparați o variantă potrivită pentru post, puteți omite costița.

Ciorbă de fasole verde ardelenească cu carne afumată

Timp total de preparare al ciorbei este de aproximativ 45 de minute. Se vor folosi 750 g fasole verde curățată proaspătă (merge și cea congelată), 200 g afumătură (opțional), 1 ceapă, 1 morcov, 1 ardei, 2 linguri de făină, 1 lingură de paprika, 1/2 țelină, 1 roșie, cimbru uscat, foi de dafin, tarhon, sare, piper, 1-2 linguri pastă de tomate.
Tarhonul, unul dintre ingredinetele-cheie ale acestei ciorbe, este o plantă aromatică cu frunze subțiri, verzi și lungi, și cu o aromă distinctivă, cu note ușor anasonate și piperate. Acesta va conferi un gust complexă ciorbelor, fiind caracteristic ciorbei ardelenești. Tarhonul poate fi folosit atât proaspăt, cât și sub formă de condiment uscat. Tarhonul uscat trebuie adăugat în timpul gătirii ciorbei pentru a-și elibera aromele. Această plantă are diverse beneficii pentru sănătate, deoarece conține antioxidanți și uleiuri esențiale.

Pregătirea ingredientelor și pașii de preparare

Modul de preparare este asemănător celorlalte ciorbe. Spălați cu grijă fasolea și tăiați-o în bucăți potrivite. Optați pentru fasole verde sau galbenă fragedă, pentru a evita acele ațe inestetice. Tocați mărunt ceapa și afumătura (poate fi omisă pentru varianta de post). Cubulețele de ardei, morcov și țelină trebuie și ele pregătite. Căliți afumătura într-o oală cu puțin ulei (nu exagerați, deoarece afumătura conține grăsime). Adăugați ceapa tocată și amestecați pentru a se căli uniform. Acest pas ajută la eliberarea aromei acestor ingredient. Când ceapa devine sticloasă, adăugați făina și lăsați amestecul să se îngroașe ușor, apoi turnați 2 litri de apă. Făina rumenită oferă o nuanță plăcută, ușor aurie ciorbei. Legumele ar trebui să fie călite ușor, având grija să nu se “descompună”.

Când amestecul începe să fiarbă, adăugați legumele tăiate cubulețe și fasolea verde. Este indicat să nu le firbeți legumele prea mult, pentru a le păstra prospețimea și textura. Condimentați cu sare, piper, cimbru uscat, tarhon și foi de dafin, apoi lăsați-le să fiarbă timp de 10-15 minute. Adăugați cubulețele de roșie, pasta de tomate și paprika în oală. Gustați ciorba pe parcursul procesului de gătire și ajustați condimentele, dacă este necesar, adăugând sare sau piper suplimentar, astfel încât să obțineți un echilibru al gustului. Continuați fierberea pentru încă 5 minute, apoi opriți focul. Lăsați ciorba să se odihnească. Ciorba este adesea mai gustoasă a doua zi, după ce au avut timp să se combine aromele. Așadar, dacă aveți posibilitatea, pregătiți-o cu o zi înainte de a o servi. Dregeți ciorba de fasole verde ardelenească cu puțin oțet sau zeama stoarsă de la o lămâie. Pentru a-i da o aromă mai proaspătă, serviți-o cu verdeațuri tocate și, dacă nu țineți post, cu smântână.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
16 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până la noapte
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Evz.ro
Un nou șoc meteo în România. Temperaturi alarmante
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
Dailybusiness.ro
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 iulie 2025
11 iulie 2025