Ciorba de dovleci țărănească este o mâncare delicioasă ce nu trebuie să lipsească de pe mesele voastre în zilele toride. Aceasta poate fi servită caldă, dar și rece. Pentru o aromă aparte se poate adăuga în farfurie și puțin oțet.
Pentru prepararea rețetei veți avea nevoie doar de câteva legume de sezon și afumătură. Timpul de gătire este de aproximativ o oră și veți obține în jur de șapte porții.
Ciorbă de dovlecei țărănească cu afumătură, ingredientele de care aveți nevoie
Ciorba de dovlecei cu afumătură este extrem de delicioasă și ușor de făcut. Fiind foarte versatili, din aceste legume putem realiza multe feluri de mâncare, precum dovlecei la cuptor, pe grătar, pane sau umpluți. Pentru prepararea rețetei veți avea nevoie de un kilogram de dovlecei, jumătate de kilogram de cartofi, un morcov, două cepe, 200 grame de afumătură, trei căței de usturoi, 500 mililitri lapte și două linguri de ulei. În cazul cărnii puteți opta pentru bacon, costiță, piept afumat sau kaiser. Carnea din ciorbă va oferi un gust și o aromă aparte mâncării. Cu toate acestea, poate fi eliminată din rețetă în cazul în care doriți o supă doar cu legume. La final, pentru a drege mâncarea, veți avea nevoie de 300 mililitri de iaurt gras sau lapte bătut, trei căței de usturoi și mărar sau pătrunjel tocat mărunt. Pentru o aromă de prospețime puteți adăuga la final ambele tipuri de verdeață. Timpul de preparare pentru această rețetă este de o oră, iar din ingredientele menționate veți obține aproximativ 7 porții.
Cum gătim o ciorba delicioasă și aromată
În cazul în care ați optat pentru costițe, acestea vor fi separate, apoi carnea dintre ele va fi tăiată cubulețe. Ulterior, veți toca ceapa și usturoiul. Morcovul va fi tăiat felii, iar dovleceii și cartofii cubulețe. Într-o oală veți pune la călit afumătura împreună cu ceapa, usturoiul, morcovul și cele două linguri de ulei. Vor fi lăsate la foc mic timp de 4 minute, până ce observați că legumele se înmoaie. Ulterior, adăugați în oală cartofii pe care îi lăsați timp de 2 minute. Peste legume și carne se vor pune doi litri de apă caldă și se va condimenta ciorba după gust cu sare și piper. Se vor lăsa la fiert timp de 15 minute, apoi se vor verifica cartofii. Dacă observați că sunt aproape făcuți este timpul să puneți dovlecii și laptele. Lăsați totul la fiert timp de 5-7 minute, apoi verificați dacă dovleceii sunt gata. Dacă aceștia sunt gata, veți stinge focul și vă veți apuca de tocat verdeața. Aceasta va fi adăugată într-un bol împreună cu iaurtul sau laptele bătut și cățeii te usturoi zdrobiți. Se amestecă totul bine și se pune un praf de sare. Peste compoziția obținută se toarnă 3-4 polonice de supă pentru a aduce iaurtul la temperatura mâncării, apoi se toarnă totul în oală. Aceasta poate fi servită cu puțin oțet, adăugat direct în farfurie.
Ciorba de dovlecei țărănească este un preparat perfect pentru zilele de vară. Dacă vă place mâncarea tradițională puteți încerca și tocănița de cartofi cu afumătură ce este un adevărat deliciu.