O ciorbă de conopidă este un preparat clasic al bucătăriei românești, deoarece are ca ingredient principal o legumă de sezon, bogată în vitamine și minerale. În plus, este o alegere excelentă pentru un prânz ușor, dar hrănitor, și poate fi adaptată în diverse variante, de la rețete simple și rapide, până la preparate mai sofisticate, care includ ingrediente diverse pentru a-i spori savoarea.
Rețetă de ciorbă de conopidă
Pentru o ciorbă de conopidă delicioasă ai nevoie de 1 conopidă de mărime medie, 1 ceapă mare, 2 morcovi, 2 cartofi și 2 linguri de ulei. De asemenea, îți mai trebuie 1,5 litri de supă de legume sau apă, 2 linguri de oțet, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, sare și piper după gust, smântână. Începe prin a spăla și curăța legumele. Conopida se desface în buchețele mici, morcovii se taie rondele, iar cartofii și ceapa se toacă mărunt. Într-o oală mare, încălzește uleiul și adaugă ceapa tocată mărunt, călește-o până devine aurie, iar apoi adaugă morcovii și cartofii tăiați. Amestecă bine și lasă-le să se soteze câteva minute. După ce s-au călit, adaugă supa de legume sau apa și lasă întregul amestec să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10 minute.
După ce cartofii și morcovii sunt aproape fierți, adaugă buchețelele de conopidă în oală și lasă ciorba pe foc timp de 15-20 de minute, până când toate legumele sunt bine gătite. Adaugă sare și piper după gust, iar la final adaugă oțetul pentru un plus de aciditate. Dacă îți place o ciorbă mai cremoasă, poți adăuga câteva linguri de smântână. Amestecă bine și lasă ciorba să fiarbă încă 5 minute. Oprește focul și pune deasupra pătrunjel proaspăt tocat pentru a da un plus de aromă. Ciorba de conopidă este gata de servit alături de cu pâine prăjită sau crutoane pentru un plus de gust. Un alt preparat delicios este rețeta tradițională de ciorbă de fasole. Aceste rețete clasice sunt perfecte pentru zilele răcoroase și pot fi adaptate după preferințele tale.
Rețetă delicioasă de conopidă la cuptor
Dacă ești în căutarea unei rețete pentru felul principal sau garnitură, poți încerca să faci conopidă la cuptor. Pentru acest preparat ai nevoie de 1 conopidă medie, 2 linguri de ulei de măsline, 1 linguriță de turmeric, 1 linguriță de chimion, 50 de grame de parmezan ras, sare și piper după gust. Pentru început, desfă conopida în buchețele și spal-o bine, iar dacă vrei să economisești timp, poți să o fierbi puțin timp în apă cu sare pentru a o înmuia ușor, dar nu este obligatoriu. Într-un bol, amestecă uleiul de măsline cu turmeric, chimion, sare și piper, apoi adaugă buchețelele de conopidă și amestecă bine pentru ca legumele să fie uniform acoperite cu acest amestec de condimente.
Între timp, preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, iar apoi așază conopida într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace-o timp de 25-30 de minute, până când devine ușor rumenită și crocantă pe margini. Dacă dorești o crustă mai savuroasă, poți presăra parmezan ras pe deasupra conopidei cu 5 minute înainte de a o scoate din cuptor. Această rețetă simplă la cuptor este un fel de mâncare ușor de preparat și extrem de gustos, perfect pentru o masă vegetariană de prânz sau cină ori ca garnitură. Indiferent dacă o preferi într-o variantă clasică sau îți place să o încerci la cuptor, această legumă este delicioasă și extrem hrănitoare. De asemenea, o ciorbă de conopidă este un preparat versatil și sănătos care poate fi adaptat după preferințele fiecăruia.