Prima pagină » Culinar » Ciorbă de conopidă. Cum să pregătești o masă sănătoasă și savuroasă

Ciorbă de conopidă. Cum să pregătești o masă sănătoasă și savuroasă

14 ian. 2025, 10:31,
în Culinar

O ciorbă de conopidă este un preparat clasic al bucătăriei românești, deoarece are ca ingredient principal o legumă de sezon, bogată în vitamine și minerale. În plus, este o alegere excelentă pentru un prânz ușor, dar hrănitor, și poate fi adaptată în diverse variante, de la rețete simple și rapide, până la preparate mai sofisticate, care includ ingrediente diverse pentru a-i spori savoarea.

Rețetă de ciorbă de conopidă

Pentru o ciorbă de conopidă delicioasă ai nevoie de 1 conopidă de mărime medie, 1 ceapă mare, 2 morcovi, 2 cartofi și 2 linguri de ulei. De asemenea, îți mai trebuie 1,5 litri de supă de legume sau apă, 2 linguri de oțet, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, sare și piper după gust, smântână. Începe prin a spăla și curăța legumele. Conopida se desface în buchețele mici, morcovii se taie rondele, iar cartofii și ceapa se toacă mărunt. Într-o oală mare, încălzește uleiul și adaugă ceapa tocată mărunt, călește-o până devine aurie, iar apoi adaugă morcovii și cartofii tăiați. Amestecă bine și lasă-le să se soteze câteva minute. După ce s-au călit, adaugă supa de legume sau apa și lasă întregul amestec să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10 minute.

După ce cartofii și morcovii sunt aproape fierți, adaugă buchețelele de conopidă în oală și lasă ciorba pe foc timp de 15-20 de minute, până când toate legumele sunt bine gătite. Adaugă sare și piper după gust, iar la final adaugă oțetul pentru un plus de aciditate. Dacă îți place o ciorbă mai cremoasă, poți adăuga câteva linguri de smântână. Amestecă bine și lasă ciorba să fiarbă încă 5 minute. Oprește focul și pune deasupra pătrunjel proaspăt tocat pentru a da un plus de aromă. Ciorba de conopidă este gata de servit alături de cu pâine prăjită sau crutoane pentru un plus de gust. Un alt preparat delicios este rețeta tradițională de ciorbă de fasole. Aceste rețete clasice sunt perfecte pentru zilele răcoroase și pot fi adaptate după preferințele tale.

Rețetă delicioasă de conopidă la cuptor

Dacă ești în căutarea unei rețete pentru felul principal sau garnitură, poți încerca să faci conopidă la cuptor. Pentru acest preparat ai nevoie de 1 conopidă medie, 2 linguri de ulei de măsline, 1 linguriță de turmeric, 1 linguriță de chimion, 50 de grame de parmezan ras, sare și piper după gust. Pentru început, desfă conopida în buchețele și spal-o bine, iar dacă vrei să economisești timp, poți să o fierbi puțin timp în apă cu sare pentru a o înmuia ușor, dar nu este obligatoriu. Într-un bol, amestecă uleiul de măsline cu turmeric, chimion, sare și piper, apoi adaugă buchețelele de conopidă și amestecă bine pentru ca legumele să fie uniform acoperite cu acest amestec de condimente.

Între timp, preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, iar apoi așază conopida într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace-o timp de 25-30 de minute, până când devine ușor rumenită și crocantă pe margini. Dacă dorești o crustă mai savuroasă, poți presăra parmezan ras pe deasupra conopidei cu 5 minute înainte de a o scoate din cuptor. Această rețetă simplă la cuptor este un fel de mâncare ușor de preparat și extrem de gustos, perfect pentru o masă vegetariană de prânz sau cină ori ca garnitură. Indiferent dacă o preferi într-o variantă clasică sau îți place să o încerci la cuptor, această legumă este delicioasă și extrem hrănitoare. De asemenea, o ciorbă de conopidă este un preparat versatil și sănătos care poate fi adaptat după preferințele fiecăruia.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Scandalul PSD-PNL a ajuns la etapa "amante" şi "ciumpalaci". Miza tăierilor anunţate de Bolojan
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
Acestor zodii le surâde norocul. Vin vremuri de vis
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025