Printre cele mai simple rețete de post, dar și rapid de preparat se numără și această ciorbă de cartofi. În plus, este și gustoasă și consistentă, altceva nu mai dorești la masă. Acest preparat este simplu de făcut și nu ai nevoie de foarte multe ingrediente.
Se știe foarte bine că românii au o relație specială cu ciorbele, fie că sunt de legume sau cu carne, acestea rareori lipsesc de la masa de prânz a oricărei familii. Pentru perioada postului cea mai simplă și gustoasă rețetă este ciorba de cartofi. Dacă mai adaugi frunze de dafin și oregano atunci vei avea partea de un preparat aromat, foarte potrivit pentru perioada postului.
Ciorbă de cartofi, rețetă simplă de post
Cartofii fac parte din lista alimentelor cu o mare popularitate în rândul românilor. Iar dintre speciile de cartofi cele mai folosite la noi, sunt cartofii albi și cartofii roșii.
Cartofii roșii sunt preferați ca garnitură la fripturi, sau incluși în rețete de salată cu sau fără maioneză. Au o textură mai densă și mai crocantă. Cartofii albi o textură mai făinoasă și sunt perfecți pentru piureuri, supe și preparate la cuptor.
Pentru rețeta de față trebuie să folosiți cartofi albi, aceștia fierb mai rapid și, fiind mai făinoși, vor îngroșa ușor textura supei. Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și voi o delicioasă și simplă ciorba de cartofi de post.
Aveți nevoie de 500 gr cartofi albi, 2 cepe medii, 2 morcovi, 1 rădăcină de păstârnac, 150 ml suc de roșii, 1 crenguță de cimbru uscat, 40-50 ml ulei de floarea soarelui, pătrunjel verde, mărar verde, sare, după gust, 2 l apă, 1 l zeamă de varză. De asemenea, dacă vreți să beți și un pahar de alcool alături de cei dragi, puteți încerca rețeta de bere de casă.
Dacă nu aveți zeamă de varză puteți acri ciorbele sau supele cu borș, cu zeamă de lămâie, cu zeamă de murături sau cu oțet. Borșul se va fierbe separat pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a fi adăugat în ciorbă.
Zeama de lămâie și oțetul se pot adăuga înainte de stingerea focului, sau chiar în timpul servirii. Zeama de murături se adaugă ca și zeama de varză, în timpul fierberii.
Indicații de preparare
Începeți prin a curăța și spăla toate legumele, ceapa o tocați solzișori, morcovii și păstârnacul rondele, iar cartofii în cuburi mari. Puneți cartofii în apă rece până când îi vom adăuga în ciorbă.
Într-un vas, pe foc, punem apa la fiert. În alt vas, se pune uleiul la încins și se adaugă ceapa care se amestecă pentru 1 – 2 minute, apoi adăugați peste ea o ceașcă de apă fierbinte.
Infuzată în ulei încins își va accentua gustul mai mult decât dacă ar fi adăugată direct în apă. E foarte important ca ceapa să nu se prăjească, ea se lasă să degaje gustul în ulei.
Peste ceapă se adaugă morcovii și păstârnacul, apoi se amestecă toate aceste ingrediente în ulei cu puțină apă fierbinte, până încep să se pătrundă. Se adaugă și cartofii și se completează cu apa fierbinte.
Se lasă cartofii la fiert împreună cu celelalte legume până se pătrund ușor la testul cu furculița. Apoi se adaugă zeama de varză sau ce preferați. Zeama de varsă va acri în mod plăcut ciorba de cartofi, aceasta este foarte recomandată pentru aportul crescut de vitamina C.
După ce se adaugă zeama de varză în ciorba de cartofi, se adaugă și o crenguță de cimbru și, mai târziu, sucul de roșii. Se mai adaugă și puțină sare, doar dacă zeama de varză nu este suficient de sărată. Dacă vă doriți să puneți și ceva dulce pe masă, puteți încerca și o rețetă de ruladă tiramisu cu căpșuni.
Cu 5 – 6 minute înainte de stingerea focului, adăugați în ciorba de cartofi mărar verde tocat. Acesta are nevoie de puțin timp de fierbere pentru a-și degaja aroma.
Pătrunjelul verde, în schimb, se adaugă după stingerea focului, aroma lui se degajă chiar și în supele ușor calde, nu fierbinți. Pătrunjelul verde, tocat mărunt se poate adăuga în ciorba de cartofi de post chiar și în timpul servirii.