Dacă îți dorești o rețetă făcută ca la mănăstire, trebuie să încerci o ciorbă de cartofi care este simplu de făcut, dar și foarte gustoasă. Ne aflăm în postul Paștelui, iar ciorbele se află pe lista tuturor gospodinelor în această perioadă.
Mănăstirile din România sunt renumite nu doar pentru spiritualitate, ci și pentru bucătăria lor simplă, dar plină de savoare. Una dintre rețetele îndrăgite, transmisă din generație în generație, este ciorba de cartofi, o mâncare de post care îmbină ingrediente de bază, naturale, într-un preparat sănătos.
Ciorbă de cartofi, o rețetă ca la mănăstire
Cartofii au fost mult timp un element de bază în bucătăria românească, fiind folosiți într-o varietate de feluri de mâncare. Dintre numeroasele moduri îndrăgite de preparare, supele românești de cartofi se remarcă prin aromele bogate și diversitatea regională. De la câmpiile fertile ale Moldovei până la munții cețoși ai Transilvaniei, fiecare regiune adaugă o notă unică acestui fel de mâncare modest, dar consistent.
Cartofii sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, vitamine și minerale esențiale, contribuind la furnizarea de energie și susținerea funcțiilor corporale. Ciorba din cartofi este sățioasă, rapidă și deloc costisitoare, aceasta se află printre preferatele celor care țin post sau a celor care nu au prea mult timp de petrecut în bucătărie.
Vei avea nevoie de următoarele ingrediente pentru o oală generoasă de ciorbă: 5-6 cartofi medii (preferabil, cartofi albi, care se fierb ușor); 1 ceapă mare, tocată mărunt; 2 morcovi, dați pe răzătoare; 1 rădăcină de pătrunjel (sau o bucată de țelină), tocată cubulețe; 1 ardei gras (roșu sau galben), tăiat cuburi; 2 roșii coapte sau 200 ml de suc de roșii; 2-3 linguri de ulei (preferabil de floarea-soarelui); 1 legătură de leuștean proaspăt, tocat; 1 legătură de pătrunjel verde, tocat; 500 ml de borș proaspăt sau zeamă de lămâie (pentru acrit); sare și piper după gust.
Mod de preparare
Se spală și se curăță toate legumele, apoi se taie cartofii în cuburi mari, iar restul legumelor se taie mai mărunt, pentru a elibera mai bine aromele în timpul fierberii. Într-o oală încăpătoare, încălzește uleiul și adaugă ceapa, morcovii și pătrunjelul tocat. Călește-le ușor timp de 2-3 minute, până devin aurii și încep să elibereze un miros apetisant.
Adaugă ardeiul gras și mai lasă pe foc încă un minut. Adaugă cartofii tăiați cuburi și acoperă totul cu apă fierbinte. Lasă să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 15-20 de minute, până când cartofii devin moi.
Când cartofii sunt fierți, adaugă roșiile tăiate cubuluțe sau sucul de roșii. Lasă să fiarbă încă 5 minute, apoi toarnă borșul proaspăt sau adaugă zeama de lămâie, după gust. Fierbe ciorba la foc mic încă 5-10 minute.
Potrivește gustul cu sare și piper. La final, adaugă leușteanul și pătrunjelul tocat, care vor oferi ciorbei aroma sa distinctă și proaspătă, care face din ea un preparat numai bun de savurat primăvara.
Ia oala de pe foc și acoper-o cu un capac pentru câteva minute, pentru ca aromele să se întrepătrundă. Servește ciorba de cartofi, făcută ca la mănăstire cu pâine de casă sau mămăliguță, pentru a de bucura de un gust ca în copilărie.