Prima pagină » Culinar » Ciorbă de burtă. Rețetă tradițională românească

Ciorbă de burtă. Rețetă tradițională românească

26 oct. 2023, 12:45,
în Culinar

Rețeta de ciorbă de burtă, în varianta ei tradițională românească, păstrează esența și autenticitatea preparatelor de altădată. Aceasta este metoda de preparare folosită cu migală de gospodinele din trecut. Dacă apreciezi ciorba de burtă făcută în propria bucătărie, cu siguranță că ești curios să încerci rețeta originală, care a dus popularitatea acestei ciorbe și peste hotare.

Rețetă tradițională românească de ciorbă de burtă

Pentru aproximativ 10 porții consistente (cam 4-4,5 litri de ciorbă) de ciorbă de burtă după rețeta autentică aveți nevoie de 2 kg de burtă proaspătă, curățată, 1.5-2 kg de oase de vită, cu măduvă (puteți cere la măcelărie să le taie bucăți mai mici pentru a fierbe mai repede), 2 morcovi, o ceapă, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de păstârnac, o bucată de rădăcină de țelină (aproximativ 100 grame), 5-6 gălbenușuri de ou, 300-400 g smântână, 1 capătana de usturoi, 1 lingură rasă de făină (aproximativ 20 g), oțet, piper, ardei iute și 3 linguri de ulei.

Spală și curăță burta în apă caldă cu oțet, zeamă de lămâie sau bicarbonat, și las-o așa timp de 2 ore. Spală oasele și îndepărtează părțile nedorite. Pune oasele într-o oală mare, apoi așează burtă deasupra și adaugă apă suficientă pentru a acoperi ingredientele. Condimentează cu sare și pune oala pe foc.

Dă în clocot timp de 10 minute, apoi aruncă apa. Spală bine oasele și pune-le din nou la fiert. Dacă burta nu este complet albă, spal-o din nou. Reașează burtă deasupra oaselor și adaugă condimentele (sare, ardei iute, boia, piper, ceapă) și legumele rădăcinoase. Completează cu apă fierbinte și lasă la fiert câteva ore. Este important să adaugi apă fierbinte, nu rece. Asigură-te că burtă și oasele sunt mereu acoperite cu apă. După ce burtă și tendoanele sunt gătite, scoate oala de pe foc. Strecoară zeama într-o altă oală, iar legumele pot fi aruncate sau adăugate la ciorbă, în funcție de preferințe. Lasă burta și oasele să se răcească.

Ce trebuie să faci pentru a nu se brânzi

Bate gălbenușurile împreună cu o linguriță de sare și lasă-le deoparte timp de 20 de minute. Când culoarea gălbenușurilor se intensifică, sunt pregătite pentru a fi folosite. Pune zeama la fiert și adaugă oțet după gust (sau poți omite acest pas daca dorești să adaugi oțetul în farfurie, în momentul servirii). Amestecă smântâna și făina în gălbenușuri, apoi adaugă treptat câte o lingură din zeama clocotită. Gălbenușurile trebuie să fie la aceeași temperatură cu zeama din oală, altfel ciorba se poate deteriora. După aceea adaugă treptat gălbenușurile în zeamă.

Ciorba va mai trebui dată încă odată în clocot, timp în care poți adăuga sare după gust. În acest moment poți adaugă și legumele fierte anterior. Taie burta în fâșii mici și adaug-o la ciorbă, împreună cu tendoanele de pe oase. Rade morcovul pe razătoarea cu ochiuri mici. Călește-l într-o tigaie cu 3 linguri de ulei timp de câteva minute. Adaugă-l la ciorbă și lasă totul să mai fiarbă încă câteva minute. După ce s-a răcit puțin, servește ciorba de burtă asezonată cu mujdei, oțet, smântână și ardei iute proaspăt.

Pentru o ciorbă de burtă autentică folosește burtă proaspătă, care nu a fost prefiartă, și optează pentru oase de vită cu măduvă. Lasă burtă să stea în apă cu oțet cel puțin 2 ore pentru a se face albă, și curăț-o de piele, dacă este necesar. Oasele și burta trebuie opărite, iar prima apă de fierbere aruncată. Adaugă o lingură de făină la gălbenușuri pentru ca ciroba să iasă bine legată. Atunci când adaugi gălbenușurile la zeama de ciorbă, amestecă încontinuu și asigură-te că ambele sunt la aceeași temperatură. Adaugă morcov răzuit pentru a obține o ciorbă de burtă de o nuanță gălbuie apetisantă, după rețeta tradițională românească.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Dezastru total în București. Furtuna a făcut prăpăd
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Dezvăluiri bombă! Evenimentele petrecute pe lacul Snagov o distrug pe Anca Alexandrescu. Ce s-a întâmplat între ea și Gigi Becali, cu Gino Iorgulescu martor
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025