Prima pagină » Culinar » Ciolan crocant la cuptor. Cum să pregătești rețeta tradițională care aduce un plus de savoare în farfurie

Ciolan crocant la cuptor. Cum să pregătești rețeta tradițională care aduce un plus de savoare în farfurie

24 ian. 2025, 16:00,
în Culinar

Cine poate rezista unui ciolan crocant la cuptor, bine rumenit, cu o carne fragedă care se desprinde ușor de pe os? Acesta este genul de preparat care transformă orice masă într-un adevărat ospăț. Fie că îl servești cu varză călită, cartofi copți sau alte garnituri preferate, succesul este garantat.

Cum se prepară un ciolan crocant la cuptor

Această rețetă este exact ce îți trebuie, dacă vrei să obții acel ciolan crocant la cuptor și o carne plină de arome. Secretul stă în marinare și în timpul de gătire.

Pentru această rețetă ai nevoie de 1 ciolan de porc crud, cu șorici, 2-3 căței de usturoi, tocați mărunt, 2 lingurițe de sare grunjoasă, 1 linguriță de piper negru măcinat și 1 linguriță de boia dulce sau afumată, pentru un plus de aromă. În plus, trebuie să mai pregătești 1 linguriță cimbru uscat, 1 linguriță de rozmarin, 4 linguri de ulei de măsline, 1 cană de bere sau apă și legume pentru garnitură.

Dacă șoriciul este prea umed, șterge-l bine cu un prosop de bucătărie și crestează-l cu un cuțit ascuțit în formă de romburi, având grijă să nu tai prea adânc. Condimentează ciolanul pe toată suprafața cu sare, piper, boia, cimbru și rozmarin și nu uita să insiști pe șorici, pentru a-i asigura textura crocantă. Amestecă usturoiul cu uleiul de măsline, masează carnea și las-o la frigider timp de cel puțin 2 ore sau peste noapte pentru ca aromele să pătrundă. Ulterior, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, așază legumele tăiate grosier într-o tavă adâncă și pune ciolanul deasupra. Toarnă o cană de bere sau apă în tavă, acoperă totul cu folie de aluminiu și gătește timp de 2 ore. După cele expiră timpul, îndepărtează folia, mărește temperatura la 200 de grade Celsius și lasă totul să se rumenească timp de 30-40 de minute, până când șoriciul devine crocant. Lasă ciolanul să se odihnească 10 minute înainte de a-l tăia și servește-l alături de o garnitură de varză călită sau cartofi aurii. Un alt preparat tradițional cu ciolan este ciorba de fasole.

Tocăniță de ciolan cu fasole și arome tradiționale

Dacă vrei să încerci o alternativă delicioasă, această tocăniță de ciolan cu fasole este o combinație clasică, dar reinterpretată, care aduce un plus de savoare meselor tale. Pentru aceasta ai nevoie de 1 ciolan afumat, 400 de grame de fasole boabe (pusă la înmuiat peste noapte), 2 cepe mari, tocate mărunt, 2 morcovi, tăiați în cuburi mici, 1 ardei gras roșu, tăiat în bucăți și 4 căței de usturoi, zdrobiți. Pentru a da gust preparatului îți trebuie 2 frunze de dafin, 1 linguriță de boia dulce, 1 linguriță de cimbru uscat, 4 linguri de pastă de tomate, sare, piper și pătrunjel proaspăt pentru decor.

După ce fasolea a stat la înmuiat, clătește-o și fierbe-o în apă curată timp de 30-40 de minute, până când începe să se înmoaie. Mai departe, pune ciolanul afumat într-o oală mare, acoperă-l cu apă, adaugă frunzele de dafin și fierbe-l timp de 1 oră sau până când carnea începe să se desprindă ușor de pe os. Într-o cratiță mare, călește ceapa în puțin ulei, până devine aurie, adaugă morcovii, ardeiul gras și usturoiul, continuând să amesteci câteva minute. Pune fasolea, pasta de tomate, boiaua și cimbrul, apoi toarnă aproximativ 2 căni din supa în care a fiert ciolanul și lasă totul să se gătească la foc mic timp de 20 de minute. Desprinde carnea de pe os și adaug-o în cratiță pentru încă 10-15 minute, pentru ca toate aromele să se combine. Tocănița se servește caldă, cu pătrunjel proaspăt presărat deasupra. Alături poți pune o pâine proaspătă sau, de ce nu, câțiva castraveți murați. Fie că alegi ciolanul crocant la cuptor sau tocănița cu fasole, aceste rețete sunt perfecte pentru a aduce un strop de tradiție și savoare în bucătăria ta.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Playtech.ro
Unde a plecat în mare secret Nicușor Dan împreună cu fiica lui. Momentul care i-a surprins pe toți pasagerii din avion
observatornews.ro
Un furnizor a pierdut 42.000 de clienţi, înainte de expirarea plafonării. 75.000 s-au dus la Hidroelectrica
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Evz.ro
Cătălin Moroșanu, la un pas de divorț. Gestul care i-a salvat căsnicia
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Diferența dintre un medic primar și un medic specialist. Cu ce se ocupă fiecare, la cine să te programezi în funcție de probleme
Dailybusiness.ro
Unde să investeşti 10.000 de lei în siguranţă. Cum poţi scoate profit
RomaniaTV
Simona Gherghe e în culmea fericirii! Nu a mai avut răbdare și le-a dat marea VESTE fanilor! Yuhuuuu! Felicitări! ❤️
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 iulie 2025
15 iulie 2025