Prima pagină » Culinar » Ciolan crocant la cuptor. Cum să pregătești rețeta tradițională care aduce un plus de savoare în farfurie

Ciolan crocant la cuptor. Cum să pregătești rețeta tradițională care aduce un plus de savoare în farfurie

24 ian. 2025, 16:00,
în Culinar

Cine poate rezista unui ciolan crocant la cuptor, bine rumenit, cu o carne fragedă care se desprinde ușor de pe os? Acesta este genul de preparat care transformă orice masă într-un adevărat ospăț. Fie că îl servești cu varză călită, cartofi copți sau alte garnituri preferate, succesul este garantat.

Cum se prepară un ciolan crocant la cuptor

Această rețetă este exact ce îți trebuie, dacă vrei să obții acel ciolan crocant la cuptor și o carne plină de arome. Secretul stă în marinare și în timpul de gătire.

Pentru această rețetă ai nevoie de 1 ciolan de porc crud, cu șorici, 2-3 căței de usturoi, tocați mărunt, 2 lingurițe de sare grunjoasă, 1 linguriță de piper negru măcinat și 1 linguriță de boia dulce sau afumată, pentru un plus de aromă. În plus, trebuie să mai pregătești 1 linguriță cimbru uscat, 1 linguriță de rozmarin, 4 linguri de ulei de măsline, 1 cană de bere sau apă și legume pentru garnitură.

Dacă șoriciul este prea umed, șterge-l bine cu un prosop de bucătărie și crestează-l cu un cuțit ascuțit în formă de romburi, având grijă să nu tai prea adânc. Condimentează ciolanul pe toată suprafața cu sare, piper, boia, cimbru și rozmarin și nu uita să insiști pe șorici, pentru a-i asigura textura crocantă. Amestecă usturoiul cu uleiul de măsline, masează carnea și las-o la frigider timp de cel puțin 2 ore sau peste noapte pentru ca aromele să pătrundă. Ulterior, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, așază legumele tăiate grosier într-o tavă adâncă și pune ciolanul deasupra. Toarnă o cană de bere sau apă în tavă, acoperă totul cu folie de aluminiu și gătește timp de 2 ore. După cele expiră timpul, îndepărtează folia, mărește temperatura la 200 de grade Celsius și lasă totul să se rumenească timp de 30-40 de minute, până când șoriciul devine crocant. Lasă ciolanul să se odihnească 10 minute înainte de a-l tăia și servește-l alături de o garnitură de varză călită sau cartofi aurii. Un alt preparat tradițional cu ciolan este ciorba de fasole.

Tocăniță de ciolan cu fasole și arome tradiționale

Dacă vrei să încerci o alternativă delicioasă, această tocăniță de ciolan cu fasole este o combinație clasică, dar reinterpretată, care aduce un plus de savoare meselor tale. Pentru aceasta ai nevoie de 1 ciolan afumat, 400 de grame de fasole boabe (pusă la înmuiat peste noapte), 2 cepe mari, tocate mărunt, 2 morcovi, tăiați în cuburi mici, 1 ardei gras roșu, tăiat în bucăți și 4 căței de usturoi, zdrobiți. Pentru a da gust preparatului îți trebuie 2 frunze de dafin, 1 linguriță de boia dulce, 1 linguriță de cimbru uscat, 4 linguri de pastă de tomate, sare, piper și pătrunjel proaspăt pentru decor.

După ce fasolea a stat la înmuiat, clătește-o și fierbe-o în apă curată timp de 30-40 de minute, până când începe să se înmoaie. Mai departe, pune ciolanul afumat într-o oală mare, acoperă-l cu apă, adaugă frunzele de dafin și fierbe-l timp de 1 oră sau până când carnea începe să se desprindă ușor de pe os. Într-o cratiță mare, călește ceapa în puțin ulei, până devine aurie, adaugă morcovii, ardeiul gras și usturoiul, continuând să amesteci câteva minute. Pune fasolea, pasta de tomate, boiaua și cimbrul, apoi toarnă aproximativ 2 căni din supa în care a fiert ciolanul și lasă totul să se gătească la foc mic timp de 20 de minute. Desprinde carnea de pe os și adaug-o în cratiță pentru încă 10-15 minute, pentru ca toate aromele să se combine. Tocănița se servește caldă, cu pătrunjel proaspăt presărat deasupra. Alături poți pune o pâine proaspătă sau, de ce nu, câțiva castraveți murați. Fie că alegi ciolanul crocant la cuptor sau tocănița cu fasole, aceste rețete sunt perfecte pentru a aduce un strop de tradiție și savoare în bucătăria ta.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Povestea tragică a lui Mihai, tânărul care la 16 ani avea grijă singur de frații lui. Adolescentul a murit după ce a fost strivit de o cracă
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Ramona Olaru, vacanță de poveste. Mulți români își doresc să ajungă acolo. Ce a vrut neapărat să facă
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
observatornews.ro
Ploi, lapoviţă şi ninsori, din această noapte. Se răceşte în majoritatea zonelor, la munte se va depune strat de zăpadă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Metode înfiorătoare de tortură. Interzise pentru totdeauna
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Ciolacu a semnat actul prin care maghiarii din România își freacă mâinile de bucurie
Playtech.ro
Cine are dreptul să verifice asociația de proprietari și când se poate face un control
Dailybusiness.ro
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat decrete pe bandă rulantă. Cum se schimbă viaţa românilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Romina Gingașu, primele declarații despre divorțul de Piero Ferrari. Anunțul făcut după opt ani de relație
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 aprilie 2025
05 aprilie 2025