Osteofitele reprezintă ciocuri pe coloana vertebral. Aceste creșteri ale țesutului osos seamănă cu cârlige sau vârfuri în formă de cioc. Acestea apar ca urmare a unei reacții de protecție a corpului la suprasolicitare și rănire coloanei. Prin urmare, este bine să căutați ajutor pentru prevenirea a unor afecțiuni de spate mult mai grave.
În mod normal, vertebrele sunt conectate folosind discuri care acționează ca amortizoare a spatelui. Acestea oferă flexibilitate și mobilitate coloanei vertebrale. Dar odată cu degenerarea lor, distanța dintre structurile osoase scade, iar marginile își schimbă structura și se formează vârfuri pe ele.
Ciocuri pe coloană. Care sunt factorii care provoacă formarea osteofitelor
Datorită formării, osteofitele posttraumatice și distrofice ale coloanei vertebrale sunt izolate. Și în caz de inflamație a periostului apar formațiuni periostale. Cel mai adesea, se găsesc procese spinoase unice, dar cu un proces tumoral al oaselor sau boli de marmură, așa cum este afecțiunea de osteoscleroză. Ciocurile pot fi multiple și masive.
Factorii care provoacă formarea osteofitelor sunt bolile infecțioase cu afectarea articulațiilor și a coloanei vertebrale. Printre acestea afecțiuni se numără artrita, spondilartroză, osteocondroză. Toate aceste afecțiuni provoacă dureri extrem de ascuțite de spate, fiind nevoie chiar de antibiotice pentru calmarea spasmelor.
În plus, un rol important în formarea de ciocuri îl joacă sarcinile permanente, pantofii incomozi, deformarea coloanei vertebrale, precum și obiceiurile proaste și un stil de viață sedentar. De acest disconfort suferă și persoanele obeze și cele care au o predispoziție ereditară cu afectare a creșterii osoase. Ciocurile pot apărea drept rezultat al unor vânătăi, lovituri și alte leziuni traumatice ale spatelui, precum și din cauza disfuncției a organelor de secreție internă.
Primele semne care indică o deformarea a coloanei. Auzul și acuitatea vizuală sunt afectate
Nu există semne de apariție a osteofitelor la nivelul coloanei vertebrale într-un stadiu incipient. Ele sunt adesea descoperite în timpul radiografiilor sau RMN-urilor pentru o altă afecțiune. Caracteristicile manifestării patologiei depind și de localizarea creșterilor osoase.
Apariția formațiunilor spinoase este însoțită de compresia fasciculului nervos și a vaselor de sânge. Ca urmare, o persoană începe să se simtă amețită, simte durere atunci când întoarce gâtul, radiind-le către umăr și braț. Auzul și acuitatea vizuală sunt adesea reduse.
În regiunea toracică, vertebrele sunt inactive și, foarte adesea, apariția osteofitelor în această zonă nu este însoțită de tulburări speciale ale afecțiunii. Numai când ating o dimensiune mare, pot apărea simptome, asemănătoare cu o hernie intervertebrală.
Regiunea lombară experimentează întotdeauna sarcina maximă. Prin urmare, apariția osteofitelor este însoțită de simptome vii. Pacientul are dureri în partea inferioară a coloanei vertebrale, care este agravată de mers pe jos sau de stat în picioare mult timp. Și scade când te apleci înainte, când contactul direct cu nervul se oprește.
Suferința este exacerbată atât de efortul fizic, cât și de rămânerea în aceeași poziție pentru o perioadă lungă de timp. Stadiile târzii ale bolii sunt însoțite de simptome neurologice severe, scăderea reflexelor, dureri îngrozitoare de spate și atrofia mușchilor extremităților.
Terapia necesară pentru a trata chiar și stadiile târzii ale bolii
Chiar și terapia conservatoare de cea mai înaltă calitate într-o instituție medicală obișnuită nu poate scăpa un pacient complet de ciocuri. Toate metodele sunt direcționate către ameliorarea simptomelor. Tratamentul începe cu utilizarea medicamentelor precum analgezice, antispastice miotrope, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Aceste medicamente sunt considerate de către specialiști a fi cele mai eficiente și care ameliorează durerea de spate extrem de rapid.
Toate aceste medicamente ajută la ameliorarea simptomelor acute, dar nu ameliorează cauza bolii. Pentru a ameliora o durere severă, se utilizează corticosteroizii și blocajele de novocaină. Se recomandă respectarea repausului la pat, eliminarea completă a oricărei activități fizice. În plus, se folosesc injecții și pastile cu vitamine B, preparate complexe cu potasiu, magneziu și calciu.
Pacientului i se prescrie un masaj regulat, dar numai după ce sindromul dureros a fost eliminat. Fizioterapia și balneoterapia ajută la fixarea rezultatului. Dar aceste metode nu pot opri progresia bolii pentru o lungă perioadă de timp. Iar pacientul este forțat să caute ajutor de mai multe ori pe an și chiar mai des pentru ameliorarea disconfortului provocat de ciocuri.
Medicina oficială oprește exacerbarea de ciocuri pe coloană pentru un timp și ia o atitudine de așteptare. Dacă în timpul următoarei examinări devine evident că starea se înrăutățește și terapia conservatoare este ineficientă, atunci se recomandă de obicei îndepărtarea chirurgicală a osteofitelor.