Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Ciocolata este foarte bună pentru inimă
Ciocolata este foarte bună pentru inimă

Ciocolata este foarte bună pentru inimă

24 iul. 2020, 18:35,
în Sanatate

Ciocolata este foarte bună pentru inimă. Potrivit unui studiu publicat de Societatea Europeană de Cardiologie, ciocolata ar fi benefica pentru sănătatea inimii și mai precis pentru arterele coronare. Cu condiția, totuși, să limitați cantitățile: o dată pe săptămână ar fi suficient.

Ciocolata este foarte bună pentru inimă

Dacă ciocolata este, mai presus de toate, sinonimă cu plăcere și convingere, de asemenea, este creditată cu multe virtuți, deoarece această gustare se situează printre cele mai bune in lupta împotriva radicalilor liberi. Un studiu realizat de cercetătorii de la Baylor College of Medicine (Texas) și publicat în European Journal of Preventive Cardiology (un jurnal al Societății Europene de Cardiologie) ofera un alt motiv de a profita din plin, deoarece sugerează că consumul de ciocolata cel puțin o dată pe săptămână este legată de un risc redus de boli de inimă. Mai exact, se spune că ciocolata ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge ale inimii.

„În trecut, studiile clinice au arătat că ciocolata este benefică atât pentru tensiunea arterială, cât și pentru mucoasa vaselor de sânge”, mentioneaza cercetatorii. „Am vrut să văd dacă acest lucru afectează sau nu vasele de sânge care tranziteaza inima (arterele coronare). Și dacă da, este benefica sau dăunătoare”, explică dr. Chayakrit Krittanawong, cel care a condus studiul, potrivit Sante Magazine. Cercetătorii au efectuat o sinteză a studiilor efectuate în ultimele cinci decenii privind asocierea dintre consumul de ciocolată și bolile coronariene. Este una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare caracterizate prin îngustarea sau obstrucția arterelor coronare.

Mai bine să vă concentrați pe calitate decât pe cantitate

Analiza lor a cuprins șase studii cu un număr total de 336.289 de participanți care au raportat consumul de ciocolată. Pe parcursul unei urmăriri de aproape nouă ani, 14.043 de participanți au dezvoltat boală coronariană și 4.667 au avut un atac de cord (când boala coronariană progresează și fluxul de sânge către inimă este brusc blocat). Oamenii de știință au descoperit că consumul de ciocolată mai mult de o dată pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 8% mai mic de boli coronariene în comparație cu un consum mai mic. Motivul este deja cunoscut: ciocolata este foarte bogată în molecule antioxidante.

Ciocolata conține nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi flavonoide, metilxantine, polifenoli și acid stearic, care pot reduce inflamația și crește colesterolul bun (lipoproteina de înaltă densitate numită și colesterolul HDL)”, adauga dr. Krittanawong. Într-adevăr, acest colesterol bun (spre deosebire de colesterolul LDL numit „colesterolul rău”) are rolul de a împiedica formarea de plăci aterosclerotice pe peretele arterelor. Cu toate acestea, cercetătorii nu au examinat în detaliu dacă un tip de ciocolată este mai benefic decât altul.

Deci, în timp ce „ciocolata arată o promisiune pentru prevenirea bolilor coronariene, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cantitatea și tipul de ciocolată recomandate”, adaugă acesta. Având în vedere că nu a fost stabilită cantitatea optimă de ciocolată, el avertizează împotriva consumului excesiv al acestui aliment foarte caloric. Cantitățile moderate par să protejeze arterele coronare, dar este posibil ca cantitățile mari să nu. Caloriile, zahărul, laptele și grăsimile din produsele cumpărate din magazin ar trebui să fie luate în considerare, în special la diabetici și persoanele obeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *