Prima pagină » Eveniment-Social » Cinematograful „Victoria” din Iași, cu o capacitate de 900 locuri, se redeschide. Clădirea a beneficiat de lucrările de modernizare în valoare de 1.5 milioane lei

Cinematograful „Victoria” din Iași, cu o capacitate de 900 locuri, se redeschide. Clădirea a beneficiat de lucrările de modernizare în valoare de 1.5 milioane lei

17 iun. 2022, 02:00, 2 ,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Cinematograful „Victoria” din Piața Unirii a orașului Iași demarează, săptămâna aceasta, un amplu proces de modernizare! Este vorba de proiectul care implică etapa de refuncționalizare și reparații capitale la vechiul Cinematograf „Victoria”. Beneficiar este Ateneul Național. Este investită suma de 1.5 milioane lei. Până în toamnă, ar trebui finalizate lucrările, iar imobilul să fie redeschis pentru public.

Amplu proces de modernizare pentru o clădire uriașă din Piața Unirii a orașului Iași! În prim-plan este proiectul care implică etapa de refuncționalizare și reparații capitale la vechiul Cinematograf „Victoria”. Proiectant-elaborator este dr. arh. Ionel Corneliu Oancea, arh. Paula Bacoșcă, ing. Bogdan Botezatu, SC Artca SRL Iași.

„Astăzi (ieri, 16 iunie 2022) am semnat ordinul de începere pentru lucrări, compartimentări PSI, reparații generale și de renovare la fostul Cinematograf „Victoria”! Facem pași importanți, ca la începutul toamnei acestui an să îl putem reda comunității în cele mai bune condiții!”, a transmis Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

La cinematograful „Victoria” din Iași au început lucrările de modernizare

În urma unei expertize tehnice, s-a stabilit că imobilul nu are nevoie de lucrări de consolidare. Totul are drept scop deservirea unei palete largi de activități culturale și performative. Pe de altă parte, în caietul de sarcini se precizează că nu sunt necesare lucrări de consolidare a imobilului. Este vorba despre refacerea fațadelor, o recompartimentare interioară, echiparea scenei cu cortină de protecție la foc, realizarea unei rezerve de apă, refacerea integrală a instalațiilor (electrice, termice și sanitare), înlocuirea tâmplăriei și realizarea unui sistem de iluminat arhitectural. De reamintit că, din vara anului 2019, au fost demarate lucrările de reabilitare a Cinematografului „Victoria” din Iași.

Proiectul a constat în consolidarea acoperișului, modernizarea sălii de spectacole și racordarea la rețeaua de energie termică a Municipiului Iași. Printre intervențiile de modernizare se remarcă amenajarea unei grădini suspendate pe acoperișul clădirii. În total, suma investită ajunge la peste 160.000 de euro. Banii necesari au fost alocați de Primărie. Cinematograful „Victoria” va deveni un loc ideal pentru organizarea de evenimente cultural-educaționale. Acoperișul se va transforma într-o grădină suspendată, va fi montat gazon, vegetație mică și medie controlată.

Cinema „Victoria” Iași a fost construit în anii ’60 și deținea sala cu cel mai mare număr de locuri din oraș, adică 902 scaune

Datorită poziționării sale în centrul Iașului, fostul Cinematograf „Victoria” a devenit unul dintre cele mai cunoscute puncte de interes, repere sau locuri de întâlnire. După anul 1990, a intrat într-o stare de degradare în ceea ce privește clădirea, care timp de peste trei decenii a fost trecută cu vederea de autorități. În toată această perioadă s-au mai proiectat filme, însă degradarea și condițiile precare și-au lăsat amprenta. În acest context, reabilitarea sălii de cinema a fost extrem de bine primită în rândul publicului ieșean. Inaugurarea Sălii „Unirii” a avut loc în iarna anului 2019, servind atât ca cinema, cât și ca spațiu pentru diverse evenimente sau activități culturale. Prin etapa de modernizare la această clădire uriașă din centrul orașului Iași ce implică refuncționalizare și reparații capitale, spațiile orașului se vor îmbogăți.

Așadar, o uriașă clădire din centrul orașului Iași va fi modernizată! Aici este investită suma de 1.5 milioane lei, iar lucrările au fost demarate săptămâna aceasta.

Comentarii
  • Este printre cele mai urate cladiri din Iasi. Insusi Gheorghiu Dej intr-o vizita de lucru a remarcat-o si a zis ca-i urata ca dracu’. Indicatia a fost „puneti macar niste panouri sus, roata-imprejur sa-i mai schimbe aspectul” si astfel a aparut acele prefabricate din beton deasupra, catre strada.
    Cladirea oricum nu-si mai are rostul, este fara obiect de activitate. Am mai zis-o, cea mai buna rezolvare ar fi o implozie controlata facuta de o firma specializata, asa cum se face. Apoi curatat molozul, pus copaci, gazon, banci, deci un parculet care sa arate bine in centru.

  • DARAMATI odata PLOSNITA asta urata si HIDOASA, un patrat comunist si urat.
    Bani aruncati si investiti in VAN de catre municipalitate, o spoiala data peste fatada ei cu bani munciti de oameni,
    DARAMATI URATENIA ASTA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *