Prima pagină » Economic Local » Cine va fi pe lista fermierilor din Iași care primesc avansul din subvenții, începând cu 15 octombrie 2022, de la APIA
Cine va fi pe lista fermierilor din Iași care primesc avansul din subvenții, începând cu 15 octombrie 2022, de la APIA

Cine va fi pe lista fermierilor din Iași care primesc avansul din subvenții, începând cu 15 octombrie 2022, de la APIA

10 sept. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face listele cu fermierii din Iași care vor lua avansul din subvenții, începând cu 15 octombrie 2022. În această perioadă, se plătesc sprijinul cuplat zootehnic și subvenția la motorină, trimestrul II

Specialiștii APIA din Iași se ocupă, în această perioadă, de listele cu fermierii eligibili pentru obținerea avansului din subvențiile pentru anul 2022. Inspectorii au verificat, în ultimele două luni, o parte din agricultorii din Iași care au cerut subvenții și, pentru că aceste controale se apropie de final, specialiștii APIA fac și primele liste cu fermierii care vor primi banii. Pentru plata avansului din subvenții este alocat un miliard de euro la nivel național. În ceea ce privește cuantumul schemelor de plată, plafoanele sunt stabilite, dar cuantumul pe hectar și pe cap de animal nu a fost calculat până la momentul actual.

Acestea vor fi stabilite la începutul lunii octombrie 2022. Tot în această perioadă se plătește sprijinul cuplat zootehnic. Ministerul Agriculturii a publicat, zilele trecute, proiectul de Hotărâre de Guvern care stabilește plafoanele alocate pentru plata sprijinului cuplat zootehnic aferent acestui an. Potrivit proiectului de act normativ, 185 de milioane de euro se acordă crescătorilor de animale, în anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic. Astfel, 1.680.000 de euro sunt alocate pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte. Alte 13.125.000 de euro sunt pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne, 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte, 71.300.000 de euro, pentru speciile ovine/caprine și 54.000 de euro, pentru specia viermi de mătase.

Fermierii din Iași primesc subvențiile la motorină

Fermierii din Iași primesc subvențiile pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul II. Deși, inițial, banii trebuiau să intre în conturi la finalul lunii septembrie, aceștia îi vor primi, începând de luni, 11 septembrie 2022. În ședința Guvernului a fost aprobată o Hotărâre ce modifică HG nr. 1174/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, în sensul completării sumelor pentru asigurarea resurselor financiare necesare plății ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură pentru perioada aprilie 2022-septembrie 2022, trimestrele II și III.

După ce vor fi aprobate cantitățile de motorină care vor intra la plată, dar și sumele aferente, plata va ajunge în conturile fermierilor care au depus cererile de rambursare a cantităților de motorină pentru Trimestrul II din 2022, intervalul aprilie-iunie, urmând ca sumele să fie achitate progresiv și pentru restul trimestrelor pe măsură ce se depun cererile.

Fermierii primesc până la 1.000 de euro la hectar

Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) și plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată sunt reprezentate de sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau pentru culturi ecologice.

Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 60 de milioane de euro pentru anul de cerere 2022. Inspectorii APIA Iași susțin că, în ultimii ani, s-a redus drastic numărul de fermieri care nu respectă condițiile impuse pentru a primi subvențiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *