Prima pagină » Informații utile » Cine sunt Yakuza? Cea mai temută mafie din Japonia

Cine sunt Yakuza? Cea mai temută mafie din Japonia

26 sept. 2024, 16:49,
Redacția BZI în Informații utile

Mafia Yakuza este mai mult un termen umbrelă pentru toate grupările de crimă organizată din Japonia. Conform unor statistici, în prezent există aproximativ 26.000 de membri activi.

Cu siguranță ai auzit măcar o dată termenul „yakuza”. Mulți spun că aceasta este cea mai puternică și temută organizație criminală de tip mafie din lume. Dar cum a început și cum a ajuns să fie atât de temută? Află în rândurile următoare istoria Yakuzei.

Cine sunt Yakuza? Cea mai temută mafie din lume

Originea exactă a organizației Yakuza rămâne incertă chiar și astăzi, însă tradițiile, structura și legile acestei grupări au rădăcini adânci, datând de mai bine de patru secole, din perioada Edo (Tokugawa), între 1603 și 1868. În acea vreme, predecesorii Yakuza au fost reprezentați de două grupări distincte de criminali, apărute în secolul al XVII-lea. Prima, cunoscută sub numele de „Tekiya”, era implicată în activități infracționale minore, precum fraudele, furturile și comerțul cu mărfuri de calitate îndoielnică. A doua grupare, „Bakuto”, era specializată în organizarea jocurilor de noroc. De-a lungul timpului, aceste două grupări s-au unit, formând o singură organizație care a început să desfășoare activități criminale mai ample, precum camăta și extorcarea.

Deși Yakuza este cunoscută astăzi drept una dintre cele mai mari organizații criminale din lume, majoritatea membrilor săi își desfășoară activitatea în țările estice. În prezent, organizația operează într-un regim de semi-ilegalitate. O diferență notabilă față de alte grupări mafiote este faptul că Yakuza nu încearcă neapărat să-și ascundă identitatea sau afacerile de autorități. În anumite situații, chiar colaborează cu acestea. În Japonia, există peste 60.000 de membri activi, iar la nivel global, numărul acestora ajunge la aproximativ 100.000. Având în vedere că apartenența la Yakuza nu constituie o infracțiune în sine, membrii organizației pot desfășura afaceri legale în mod deschis, având chiar și birouri oficiale. În paralel, aceștia se implică în activități ilegale, colaborând adesea cu bănci, corporații mari și chiar cu oficiali de rang înalt. În plus, unii membri Yakuza oferă interviuri presei și, în anumite cazuri, dețin cărți de vizită oficiale.

Cum a apărut Yakuza

Deși numele Yakuza este frecvent asociat cu criminalitatea, violențele brutale și vendetele sângeroase, organizația are și un alt aspect, mai puțin cunoscut. Membrii săi participă la numeroase acțiuni caritabile, contribuind semnificativ cu ajutoare materiale în caz de dezastre naturale. Acest paradox între violență și filantropie definește complexitatea Yakuza în societatea japoneză modernă.

Denumirea „Yakuza” își are originea în combinația a trei cuvinte japoneze: „ya” (opt), „ku” (nouă) și „sa” (trei). Această combinație de cifre reprezintă cea mai proastă mână posibilă la jocul de cărți „Oicho-Kabu”, extrem de popular în cazinourile controlate de mafie în urmă cu câteva sute de ani. Astăzi, Yakuza este formată din trei sindicate majore, dintre care cel mai mare și mai influent este Yamaguchi-gumi. Acesta are peste 55.000 de membri, organizați în aproximativ 850 de grupuri. Yamaguchi-gumi operează la nivel mondial și se află sub sancțiuni impuse de guvernul Statelor Unite, care luptă împotriva crimei organizate. După sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, numărul membrilor Yakuza a crescut semnificativ, atingând un maxim istoric de 184.000 de persoane. La acea vreme, Yakuza era considerată cea mai mare amenințare pentru trupele americane care ocupau Japonia.

Un alt element distinctiv al membrilor Yakuza este reprezentat de tatuajele extinse, cunoscute în Japonia drept „irezumi”. Aceste tatuaje sunt realizate în mod tradițional manual, cerneala fiind injectată sub piele cu ace din oțel sau bambus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024