Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cine sunt Sfinții Trei Ierarhi. Când sunt sărbătoriți

Cine sunt Sfinții Trei Ierarhi. Când sunt sărbătoriți

16 mai 2024, 10:56,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Sfinții Trei Ierarhi sunt considerați de întreaga omenire că fiind cei mai mari învățători și pastori din istoria creștinătății și modele de viață duhovnicească. Aceștia sunt sărbătoriți cu mare fast în lăcașurile creștine din întreaga lume.

Care sunt Sfinții Trei Ierarhi

Odată cu darul “tălmăcirii” Sfintelor Scripturi, cei trei ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au urcat și înalta treaptă a arhieriei și credinței creștine. De atunci, învățătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre, așa cum a fost desăvârșită de ei.

De aceea, secolul al IV-lea al erei creștine este denumit “Secolul de aur al creștinismului”. Ierarhii i-au cerut în vis unui episcop să fie prăznuiți împreună. În secolul al XI-lea, la Constantinopol a început disputa referitoare la faima celor Trei Ierarhi. Pentru prima dată, creștinii și-au pus întrebarea: ”Care este cel mai mare dintre cei Trei ierahi?” Disputele au continuat ani în șir până când ierarhii i-au apărut pe rând, în vis, episcopului Euhaitelor, Sfântul Ioan Mauropous.

În anul 1084, același episcop i-a visat pe cei trei ierarhi împreună. Aceștia l-au rugat să le orânduiască o singura zi de prăznuire pentru că, atât timp cât au fost în viață au urmărit același scop: să-i împace pe oameni și să aducă în lume pacea și unirea.

Când sunt sărbătoriți

Sfinții Trei Ierarhi sunt sărbătoriți de calendarul ortodox în data de 30 ianuarie a fiecărui an. În această zi sunt benefice pelerinajele în lăcașurile de cult care poartă hramul celor Trei Ierarhi și este bine să fie ajutați copiii săraci care doresc să devină preoți. Totodată, în această zi, creștinii ortodocși țin cont de numeroase alte tradiții și obiceiuri despre care se crede că atrag prosperitatea și norocul.

La sate se obișnuiește ca în această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinti să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post pentru a avea o căsnicie fericită. Tot tradiția populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i vă merge bine „în ale casei” și poate să orbească. Se crede că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamna. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimba vremea. De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea dă spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvara vă fi friguroasă, daca e ger, vara va fi călduroasă.

În numeroase zone din țara, se împart ofrande pentru morții neîmpărtășiți: gospodinele fac coliva, merg la biserică s-o sfințească și apoi împart ofrande cu colivă, cu fructe și pește la trei bărbați, în memoria rudelor decedate în familie.

Văduvele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de dușmani aprigi, trebuie să se roage și să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit. Gospodina care nu respectă sărbătoarea spală rufe și aruncă lături în curtea casei, după ce a împărțit ofrande pentru morți, rămâne văduvă.

De asemenea, În ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcașurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinti. Tot în această zi, este bine să fie ajutați copiii săraci care doresc să devină preoți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *