Prima pagină » Actualitate » Cine sunt primii oameni care vor primi vaccinul anti-COVID-19? Este sau nu este eficient?
Cine sunt  primii oameni care vor primi vaccinul anti-COVID-19? Este sau nu este eficient?

Cine sunt primii oameni care vor primi vaccinul anti-COVID-19? Este sau nu este eficient?

10 nov. 2020, 08:15,
George Cristian în Actualitate

Un vaccin care poate preveni îmbolnăvirea a  nouă din 10 persoane care iau Covid-19 va fi prezentat pentru aprobare de urgență.

Dezvoltatorii săi, Pfizer și BioNTech, au declarat că au fost testați pe 43.500 de persoane, fără probleme de siguranță.

Ce este și cât de eficient este noul vaccin?

Vaccinul antrenează sistemul imunitar pentru a combate coronavirusul. Este un nou tip de vaccin numit vaccin ARN și folosește un fragment mic din codul genetic al virusului. Aceasta începe să facă parte din virus în interiorul corpului, pe care sistemul imunitar îl recunoaște ca fiind străin și începe să atace.

Se administrează în două doze – la trei săptămâni distanță – și datele timpurii sugerează că protejează mai mult de 90% dintre oameni de apariția simptomelor Covid.

A mai fost folosit vreodată acest tip de vaccin?

Nu există vaccinuri ARN care să fi fost aprobate pentru utilizare la oameni. Conceptul a mai fost cercetat și oamenii li s-au dat în studii clinice pentru alte boli. Vaccinul va fi luat în considerare de agențiile de reglementare din întreaga lume, care vor decide dacă acesta poate fi aprobat pentru utilizare.

Cine o va primi mai întâi și cât de curând o pot avea?

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, în cel mai fericit scenariu, primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România în primul trimestru al anului viitor. Primii care vor fi vaccinați sunt angajații din domeniul sănătății și persoanele din categorii vulnerabile, a spus Iohannis. Declarația a fost făcută după întâlnirea cu reprezentanți ai sistemului de sănătate în care au fost discutate măsurile pentru gestionarea epidemiei COVID-19.

Situaţia epidemiologică de la nivelul tuturor statelor europene se degradeaază rapid, iar populaţia e expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. În acest context, ne punem cu toţii mari speranţe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti COVID, sigur şi eficient, iar eforturile la nivel internaţional confirmă dorinţa tuturor de a avea acest vaccin. România e parte a colaborării pentru furnizarea de vaccinla nivel european”, a spus Iohannis.

*** Menționăm că declarațiile au fost făcute de președintele Klaus Iohannis în urmă cu aproximativ o săptămâna, deci cu mult înainte de a veni anuntul descoperirii unui vaccin împotriva COVID-19

Va oferi o protecție durabilă?

Este imposibil de știut și vom găsi răspunsul doar așteptând. Dacă imunitatea nu durează, poate fi necesar să aveți un vaccin în fiecare an, în același mod ca și pentru gripă. Datele nu au arătat dacă protecția împotriva Covid-19 a fost aceeași la toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, studii anterioare au sugerat că tinerii și bătrânii ar putea produce un răspuns imun.

Vor exista și unele persoane – cum ar fi cele cu un sistem imunitar slab – care nu vor putea fi vaccinate.

Vaccinul ar putea avea efecte pe termen lung asupra sănătății?

Nimic din medicină nu este 100% sigur – chiar și ceva ce luăm fără să ne gândim, cum ar fi paracetamolul, prezintă riscuri.

Datele de până acum sunt liniștitoare – studiile efectuate pe 43.500 de persoane nu au descoperit probleme de siguranță, deși au fost raportate efecte secundare ușoare. Dacă ar exista consecințe extrem de periculoase și frecvente ale acestei vaccinări, acestea ar fi trebuit să devină evidente. Cu toate acestea, pot apărea efecte secundare mai rare, pe măsură ce milioane de oameni sunt imunizați.

Va însemna că nu avem nevoie de blocare?

Sperăm că da, dar nu pentru ceva timp. Dacă suficient de mulți oameni sunt imuni, atunci virusul ar înceta să se răspândească și nu am avea nevoie de alte măsuri pentru controlul virusului.

Cu toate acestea, provocarea este să ajungem de acum până în acel moment.

Există încă provocarea monumentală de a produce suficient vaccin și de a vaccina oamenii. Totul va dura timp și avem nevoie de ceva pentru a controla virusul până atunci.

Deci, testarea, blocarea, distanțarea socială și purtarea măștii vor fi o caracteristică a vieții noastre pentru o vreme.

Ce se întâmplă dacă virusul suferă o mutație?

Virușii suferă mutații tot timpul, este ceea ce fac. Întrebarea este: vor suferi mutații într-un mod care le schimbă comportamentul?

Până în prezent nu există semne că acest lucru se întâmplă, dar este posibil că virusul să se schimbe în viitor, astfel încât vaccinul să devină mai puțin eficient.

Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să fie necesar un nou vaccin împotriva coronavirusului.

Acest lucru nu este neobișnuit. Un nou vaccin antigripal este dezvoltat în fiecare an pentru a încerca să se potrivească cu tulpinile de gripă care fac turul.

Și tehnologia vaccinului ARN este foarte ușor de modificat, astfel încât aceasta nu ar trebui să fie o problemă majoră.

De ce poate fi realizat doar de Pfizer? Ce mai trebuie să știm despre vaccin?

Vaccinul a fost proiectat și dezvoltat de Pfizer și BioNtech și dețin proprietatea intelectuală. Ei au deja capacitatea de producție de a produce 1,3 miliarde de doze până la sfârșitul anului viitor, dar ar putea fi parteneri cu alții pentru a crește capacitatea și mai mult. Nu știm dacă vaccinul vă împiedică să contactaţi și să răspândiți virusul sau doar vă împiedică să vă îmbolnăviți. De asemenea, nu știm cât de protector este vaccinul în diferite grupe de vârstă.

Acestea vor fi cruciale pentru a înțelege modul în care va fi utilizat.

Ce înseamnă acest lucru pentru alte vaccinuri?

Este o veste bună. Arată că este posibil un vaccin împotriva coronavirusului, pe care nu îl cunoșteam acum câteva zile.

Deoarece multe dintre vaccinuri vizează aceeași parte a virusului – ceea ce este cunoscut sub numele de proteină spike – crește speranța că vor funcționa și ele. Există aproximativ o duzină de vaccinuri în etapele finale ale dezvoltării clinice.

Niciun vaccin nu a trecut de la planșă la a fi dovedit extrem de eficient într-o perioadă atât de scurtă de timp. Așteptăm în continuare datele complete, dar aceste rezultate sunt chiar mai bune decât sperau oamenii. Un vaccin bun împotriva gripei protejează aproximativ jumătate din oameni, deci 90% la prima încercare este un triumf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`