Prima pagină » Local » Cine sunt mostenitorii bogatilor Iasului – FOTO

Cine sunt mostenitorii bogatilor Iasului – FOTO

27 oct. 2011, 21:58,
Ionut Craciun în Local
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:248947;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Priviti uneori cu invidie, alteori cu admiratie, copiii oamenilor de afaceri din Iasi poarta, de multe ori, povara numelor si banilor parintilor lor @ Dintre ei s-au ridicat si cativa care au intrat in afaceri si spera sa duca mai departe ceea ce a construit familia @ Cei doi fii ai omului de afaceri Nicolae Burcus au investit in agricultura, iar copiii lui Gabriel Surdu continua afacerile tatalui

Cu aparitii in topurile Forbes si Capital, omul de afaceri Gabriel Surdu si-a incredintat averea, de zeci de milioane de euro, celor trei copii. Amelia Surdu Macovei conduce TerraMold Medical, iar cei doi fii, Victor Cristian si Gabriel Dumitru, se ocupa de TerraMold Invest si TerraMold Construct. Convinsi ca impreuna pot spori averea familiei, cei trei frati Surdu lucreaza sub coordonarea parintilor. „Este greu de gestionat o afacere in care exista patru centre de putere, iar sotia apare si ea drept cel de-al V-lea. Increderea este cea care ne tine impreuna si face sa ne coordonam actiunile. Deciziile nu sunt impuse de nimeni, se discuta, se analizeaza si abia apoi se ia o hotarare”, a explicat Gabriel Surdu.

De partea cealalta, Nicolae Burcus este mandru de faptul ca fiii sai investesc alaturi de el in agricultura. I-a ajutat sa-si porneasca afacerile si joaca acum rol de consultant pentru acestia.

Gabriel Surdu devine bunic

Fiica lui Gabriel Surdu, Amelia Surdu Macovei, a absolvit Facultatea de Stomatologie de la UMF si este in prezent doctorand al universitatii. Conduce TerraMold Medical de aproximativ cinci ani si sustine ca averea familiei nu a constituit un impediment in relatiile personale. „Nu pot spune ca am fost invidiata, dar nici ca banii parintilor mi-au adus prieteni. Prietenii din facultate mi-au ramas prieteni si astazi si mentinem relatiile. Probabil acest lucru s-a intamplat pentru ca am fost crescuti in spiritul muncii, seriozitatii si disciplinei”, a explicat Amelia Surdu Macovei.

In acest an, clinica medicala pe care o conduce si-a extins activitatea, fiind inaugurat un centru si la Husi, orasul din care provine sotul. La sfarsitul anului, Amelia va deveni mama.

Fiul cel mare al omului de afaceri Gabriel Surdu, Victor Cristian, a absolvit o facultate, acum „de fite”, la Bucuresti. „Am facut Management si Marketing la Universitatea Romano-Americana. Atunci era singura universitate privata acreditata si se preda in limba engleza. In plus, erau schimburi de experienta in SUA si asta m-a atras”, povesteste Victor Cristian.

Prima masina si-a cumparat-o in anul al III-lea, din banii castigati in timpul facultatii. „Poate multi cred ca, avand bani, am spart cluburile in Bucuresti. De fapt, eu am muncit in facultate la o firma de import-export produse agricole. Am fost si in Serbia si Macedonia la munca, in constructii. Cu acei bani mi-am luat prima masina”, povesteste baiatul cel mare din familia Surdu.

Coleg cu Adrian Cristea

Dupa absolvirea facultatii, Victor Cristian Surdu nu s-a intors direct acasa, ci a lucrat in Bucuresti si Ploiesti, in constructii si dezvoltare imobiliara. A preluat in 2007 TerraMold Invest din grupul de firme infiintat de tatal sau si, pentru a nu avea probleme legate de competenta profesionala, a preferat sa termine si un master in constructii. Victor Cristian Surdu nu se considera un personaj monden poate si pentru ca nu atrage atentia cu prezenta sa. „Merg si la restaurante, cluburi si terase, dar nu fac galagie. Oricum, toata vara n-am iesit la o terasa pentru ca nu am avut timp”, spune el.

Unitatea familiei poate fi ilustrata si prin faptul toti se reunesc pentru masa de duminica, iar Craciunul si Pastele sunt sarbatorite impreuna. Poate cea mai tumultuoasa evolutie a avut-o fiul cel mic al familiei, Gabriel. Acesta a absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport, sectia de Kinetoterapie, si a lucrat, in paralel, ca benzinar. „Am pornit de jos si am ajuns sef de statie. Acum 10 ani, din primul salariu ca benzinar, am facut cinste. Anii petrecuti in benzinarie au contat cat patru facultati”, spune Gabriel. Mezinul familiei Surdu a jucat si fotbal, a facut junioratul impreuna cu Adrian Cristea, iar pasiunea pentru fotbal l-a determinat sa finanteze o echipa care poarta numele companiei.

Si-a cunoscut sotia la banca

Un alt tanar cu bani, care apare putin in presa, este Nicu Bogdan Burcus. Acesta este fiul omului de afaceri Nicolae Burcus, care a dezvoltat afaceri in agricultura ieseana. Bogdan Burcus are 27 ani si conduce deja o afacere evaluata la cateva milioane de euro. „Derulez un proiect de 2 milioane de euro pentru o ferma cu 300 vite cu lapte, care este finalizat in proportie de circa 60-70%, si administrez 1.200 hectare de teren”, explica simplu Bogdan Burcus.

Boga Trifesti SRL
produce seminte de porumb Pioneer si Mon Santo pe aproape intreaga suprafata, ceea ce-i aduce lui Burcus venituri substantiale. „Nu pot sa ma plang de bani, se castiga bine daca stii sa lucrezi”, spune acesta.

Bogdan Burcus s-a casatorit duminica cu Sorana, iar acum e in luna de miere. Mireasa si-a cunoscut-o la banca, nu intr-un club. „Nu-i timp de cluburi, eu chiar nu am timp liber. Iarna mai pot iesi, dar in rest am treaba la firme”, spune tanarul afacerist.

Acesta a absolvit un liceu silvic si apoi Facultatea de Agronomie. „A facut si el ce a vazut in casa”, se mandreste Nicolae Burcus, tatal sau.

Afacerile in agricultura ale familiei vor creste anul viitor, cand fratele lui Bogdan, Liviu Eduard, va incepe plantarea a cateva sute de hectare de vita-de-vie in zona Trifesti.

Moraritul, mostenit din tata in fiu in familia Holicov

Una dintre cele mai mari familii care detine si administreaza afaceri la Iasi este familia Holicov. Cei 10 frati Holicov detin suprafete mari de teren agricol, mori de faina si implementeaza diferite proiecte cu fonduri europene, preluand de la tatal lor, Mihail, afinitatea spre activitati de morarit. Mai mult de atat, si copiii lor au intrat in afaceri sau sunt sprijiniti sa debuteze in marile investitii pe acelasi domeniu, al productiei agricole.

Petru Holicov
, actualul primar al comunei Sinesti, are o avere estimata la cateva sute de mii de euro numai din afacerile pe care le dezvolta. Baiatul cel mare al acestuia, cu toate ca momentan este student in anul al II-lea la Arhitectura, calca pe urmele parintelui, intentionand sa intre in lumea afacerilor cu o investitie pe fonduri europene, in cadrul masurii de ajutorare a tinerilor fermieri derulata de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). „Cristian, baiatul meu cel mare, a infiintat deja o societate si vrea sa se implice in activitatea agricola impreuna cu fiul lui Stefan, fratele meu. Evident ca o sa ii acord sprijinul meu si ii voi da sfaturi, din experienta pe care am acumulat-o in timp. Cu toate astea, prioritatea lui Cristian este sa isi finalizeze cu succes studiile. Asta ne dorim amandoi: si studii, si afaceri. Cat despre baiatul mai mic, nu pot spune prea multe in momentul de fata, pentru ca este licean si inca nu stiu ce ar vrea sa faca mai departe” a declarat Petru Holicov.

Fratii acestuia, Mihai si Stefan, detin la randul lor terenuri, fiind proprietari pe suprafetele a doua foste CAP. Stefan Holicov, de departe cel mai intreprinzator dintre cei 10 frati, este proprietarul firmei de panificatie Panifcom.

Un alt tanar al familiei Holicov care invarte afaceri de la 18 ani este Alexandru, baiatul lui Mihai Holicov. Spre deosebire de ceilalti membri ai familiei, el prefera sa se implice si in alte domenii. „Prima idee pe care am pus-o in practica in ceea ce priveste afacerile a fost o firma de leasing. Practic, cumparam masini din afara si le vindeam in tara. Din 2007 am trecut la afaceri pe piata imobiliara si afacerea a functionat ceva mai mult de un an. Urmatoarea initiativa pe care o dezvolt si pe care vreau sa o duc mai departe este o firma de software. Am primit sprijinul familiei de la inceput, din 2005, si m-ar ajuta si acum daca ar fi cazul, dar ma descurc pe cont propriu. Ce pot sa spun este ca suntem o familie unita si ne ajutam cand este nevoie. Este posibil ca in viitor sa ma implic si eu in agricultura mai mult, cu toate ca intotdeauna am cautat sa lucrez in domenii ceva mai moderne”, a declarat Alexandru Holicov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`