Prima pagină » Economic Local » Cine sunt ieșenii care pot accesa noi fonduri nerambursabile de la stat? Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pune la bătaie peste 11.000.000 de euro
Cine sunt ieșenii care pot accesa noi fonduri nerambursabile de la stat? Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pune la bătaie peste 11.000.000 de euro

Cine sunt ieșenii care pot accesa noi fonduri nerambursabile de la stat? Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pune la bătaie peste 11.000.000 de euro

09 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Iată cine sunt ieșenii care vor putea accesa fonduri nerambursabile de la stat. Asta după ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare. Valoarea acestui apel este de 11.744.706 euro și își va avea debutul pe 19 august 2024, ora 9.00, până pe 18 noiembrie 2024, ora 16.00.

Ieșenii care pot accesa fonduri nerambursabile de la stat

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin AFIR, anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol, activitate finanțată în cadrul Planului Strategic 2023-2027 (PS 2027).

Scopul proiectului este creșterea cooperării pe lanțul alimentar cu efecte pozitive în dezvoltarea exploatațiilor și a accesului pe piața produselor agricole prin intermediul formelor asociative. Prin acest proiect, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale transmite faptul că obiectivul proiectului este susținerea înființării și funcționării grupurilor de producători în vederea valorificării produselor membrilor și stimularea înființării grupurilor de producători pentru orientarea lor către performanță.

Vor putea beneficia de acest program grupurile de producători din sectorul agricol și pomicol care se încadrează în definiția IMM-urilor și au fost recunoscute oficial de către autoritatea competentă, iar sprijinul se va limita la primii cinci ani de la recunoaștere.

Rata sprijinului public nerambursabil acordat va fi de 100% din cuantumul sprijinului şi nu poate să depășească 10% din valoarea producției comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere.

Sprijinul se acordă ca procent calculat pe baza producției comercializate anual prin intermediul grupului, cu excepția primului an, când se poate plăti grupului de producători un sprijin calculat pe baza valorii medii anuale a producției comercializate de membrii acestuia, în ultimii trei ani înainte de aderarea la grup.

Sprijinul se va acorda ca procent din producția comercializată prin intermediul grupului astfel: în anul I – 10%, în anul II – 8%, în anul III – 6%, în anul IV – 5%, în anul V – 4%.

Pentru a intra în posesia finanțării, cei interesați trebuie să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili, să prezinte un plan de afaceri care trebuie să detalieze activitățile planificate ale grupului în raport. În cazul nerespectării planului de afaceri, sprijinul se recuperează proporțional cu obiectivele nerealizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 august 2024
12 august 2024