Prima pagină » Economic Local » Cine sunt contribuabilii ieșeni care scapă de datoriile la stat? Guvernul pregătește o amnistie fiscală. Când intră în vigoare
Cine sunt contribuabilii ieșeni care scapă de datoriile la stat? Guvernul pregătește o amnistie fiscală. Când intră în vigoare

Cine sunt contribuabilii ieșeni care scapă de datoriile la stat? Guvernul pregătește o amnistie fiscală. Când intră în vigoare

31 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Vești bune pentru o categorie de contribuabili ieșeni. Aceștia pot scăpa de datoriile pe care le au la stat, după ce Guvernul a anunțat că pregătește o amnistie fiscală. Ba mai mult, statul acordă și un bonus fiscal de 3 la sută pentru aceștia, însă, cu anumite condiții. Iată despre ce anume este vorba, dar și care este părerea experților ieșeni.

Contribuabilii ieșeni care scapă de datoriile la stat

Unii contribuabili, persoane fizice și companii, care au datorii la ANAF ar putea beneficia de ștergerea unei părți a acestora înainte de alegeri. Și asta, pentru că Ministerul de Finanțe pregătește o soluție prin care cei care nu și-au plătit datoriile, dar le vor plăti până la data de 25 noiembrie 2024, vor beneficia de o anulare a accesoriilor. Mai mult, vor fi acordate bonusuri fiscale de 3 la sută pentru cei care și-au plătit datoriile la timp. În acest moment, potrivit autorităților, datoriile existente se ridică la 70.000.000.000 de lei, la nivel național. De asemenea, autoritățile pregătesc o amnistie la dobânzi și penalități pentru cei care își plătesc arieratele, care au ajuns la suma totală de 180.000.000.000 de lei, la nivel național. În plus, statul va scuti de plata dobânzii firmele care plătesc arieratele de stat și va scuti de dobânzi firmele care vor lua credite fiscale.

Experții în domeniu privesc însă cu ochi răi aceste măsuri și susțin că, deși astfel de practici au fost folosite și în trecut, rata de colectare a datoriilor a fost destul de redusă. „În momentul în care există deficit mare la bugetul de stat, se practică astfel de măsuri. Nu este nici prima și nici ultima amnistie ce se va aplica. Partea tristă este că se încurajează datornicii pentru ca aceștia să își mențină comportamentul de plată prin astfel de facilități, iar cei ce susțin lunar bugetul de stat prin plata contribuțiilor la zi, nu primesc nicio facilitate. Este interesant că nu se pot recupera datoriile de la companiile de stat, fiind pe pierdere, însă se speră a se recupera de la companiile private, unde 32.000 de companii restante din 39.800 restante nu au avut activitate în 2023”, a declarat Anca Hreamătă, specialist economist.

Specialiștii ieșeni vin și cu soluții pentru stat, pentru a evita astfel de practici. Și anume, cer implementarea unei eșalonări, accesibilă tuturor contribuabililor. „În primul rând, ar fi necesară implementarea unei eșalonări accesibile tuturor, în sistem simplificat. La acest moment, poate mulți ar dori să își facă o eșalonare a datoriilor, însă procedura este destul de anevoioasă. Pe de altă parte, așa cum este bonusarea la persoane fizice pentru achitarea taxelor și impozitelor până la 31 martie ale fiecărui an, ar fi util de implementat o bonusare pentru cei ce achită în termen. Însă, pentru o companie care nu și-a achitat obligațiile de plată timp de luni de zile, probabilitatea să le achite cu o astfel de facilitate este destul de redusă. Focusul și motivarea ar fi necesare până se ajunge la restanțe, astfel, stimulând colectarea în scadență. Există procedură de executare/insolvență în vederea recuperării sumelor, însă legislația din România este atât de permisibilă, încât un datornic închide firma și, după câțiva ani, are și datoriile anulate”, a mai adăugat Anca Hreamătă, specialist economist.

Cine are de câștigat din această amnistie fiscală?

Potrivit experților ieșeni în economie, statul a ales această strategie tocmai pentru că principalii datornici la stat sunt companiile de stat.

„Prin această amnistie fiscală, din cele 180.000.000.000 de lei datorie, statul va recupera doar 4.000.000.000 lei. Adică o sumă mică, sub 2 la sută. Și asta pentru că sunt câteva motive, însă cel mai important este acela că principalul datornic la stat este tot statul. Adică sunt companiile de stat. Iar asta ar însemna ca statul să își scoată cu o mână din buzunarul stâng și să bage în cel drept. Dar buzunarul stâng e gol. Deci, nu are de unde să scoată. Luați ca exemplu CFR Marfă. Ei sunt principalii datornici cu zeci de miliarde de lei datorii”, a declarat Dan Chirleșan, economist.

Ministerul de Finanțe vrea să șteargă penalitățile și dobânzile dacă aceștia își plătesc datoria principală. Contribuabilii vizați sunt persoanele fizice, firmele, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unitățile administrativ-teritoriale ori instituțiile publice. Acestea vor putea beneficia de înlesnire la plata obligațiilor restante către bugetul statului.

În varianta actuală a proiectului, acestea vor beneficia de ștergerea a 85% din penalități, dobânzi și alte accesorii aferente obligațiilor principale restante la bugetul statului, la data de 31 august 2024, dacă plătesc datoriile, respectând anumite condiții.

Vești bune pentru o categorie de contribuabili ieșeni. Aceștia pot scăpa de datoriile pe care le au la stat, după ce Guvernul a anunțat că pregătește o amnistie fiscală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *