Prima pagină » Eveniment-Social » Cine și-ar putea imagina că aceste imagini sunt dintr-o școală de la marginea județului Iași. „Am trimis peste 4.000 de e-mailuri la firme și persoane cunoscute” – GALERIE FOTO

Cine și-ar putea imagina că aceste imagini sunt dintr-o școală de la marginea județului Iași. „Am trimis peste 4.000 de e-mailuri la firme și persoane cunoscute” – GALERIE FOTO

31 ian. 2024, 02:00, 4 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Imagini spectaculoase dintr-o școală de la marginea județului Iași! Școala Gimnazială Butea a fost modificată din temelii pentru ca astăzi să arate inedit. Unitatea de învățământ a fost reabilitată, iar sălile de clasă sunt dotate cu laptopuri și videoproiectoare, întreg spațiul interior este reamenajat, iar mobilierul este recondiționat. Copiii au propriul dulăpior, cu cheie, în care țin manualele și lucrurile personale.

Prima zi la școala din Butea, în anul 1989: „Era sinistru”

Cu toate acestea, școala nu a arătat mereu așa. În anul 1989, Greta Predoi, în vârstă de 58 de ani, a venit pe postul de profesor de chimie după ce a terminat studiile din cadrul Facultății de Tehnologie Chimică, profilul chimie-fizică, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Pentru profesoara de chimie, prima zi de școală a fost ca un șoc. Nu și-a putut imagina că există astfel de unități de învățământ.

„Am ales să devin profesor de chimie la Școala Gimnazială Butea pentru a fi aproape de părinții mei. Inițial, am crezut că voi ocupa acest post o perioadă scurtă de timp, dar au trecut 35 de ani și nu am mai plecat. 1 septembrie 1989 a fost prima mea zi de muncă la școala din Butea. Prima imagine pe care o am din acea zi este cu colegele mele profesoare, în cizme de cauciuc, care spălau dușumelele. Era sinistru, o imagine urâtă, pereții vopsiți maro, mobilă veche. Atunci am știu că trebuie să fac ceva pentru a veni cu o schimbare”, declară Greta Predoi.

Până în urmă cu câțiva ani, elevii școlii se încălzeau la sobă, mobilierul era foarte vechi și deteriorat, aceștia mergeau la wc în curte.

În anul 1998, Greta Predoi a devenit directorul Școlii Gimnaziale Butea, iar clădirea a intrat în mai multe etape de modernizare de atunci. Cea mai importantă a avut loc în 2019, doar că școala nu avea toate dotările. A făcut o listă cu cele necesare și a trimis peste 4.000 de e-mailuri către firme și persoane cunoscute. A primit, în primul an, 80 de răspunsuri, iar în timp a construit școala europeană la care visa.

„Am devenit directorul unității de învățământ în anul 1998, iar prima schimbare pe care am făcut-o a fost să vopsesc toată școala într-o culoare deschisă. După au fost priorități diferite, am încercat să scădem abandonul școlar. Reabilitatea majoră a avut loc în anul 2019, doar că atunci școala era mai mult goală, astfel că am făcut o listă cu ceea ce aveam nevoie și am scris peste 4.000 de e-mailuri la firme și persoane cunoscute. Am primit, în primul an, 80 de răspunsuri și așa am construit școala europeană la care visam”, mai spune Greta Predoi.

Școala fără clopoțel. Elevii ascultă muzică în pauze

Elevii își dau seama că s-a încheiat ora de curs în momentul în care muzica răsună pe holul școlii, unde există o zonă de relaxare, amenajată cu multe fotolii de tip pară. Toate aceste idei i-au venit profesoarei Greta Predoi, care a fost directoarea unității de învățământ timp de 25 de ani, până în toamna anului 2023.

Fotoliile unde copilașii se relaxează în pauze au fost donate chiar de un fost elev al școlii, iar citatul motivațional care îți atrage atenția din prima secundă cum ai pășit pragul clădirii a fost realizat de o fostă elevă, care acum studiază Arhitectura în Iași.

„Foarte multe lucruri sunt inspirate din ce am văzut în școlile din afară. În perioada 2006-2020, am fost cu copiii în 16 țări europene, cu proiectul Erasmus. Peste tot unde am fost și am văzut ceva ce putea fi implementat, mi-am spus că până ies la pensie să găsesc contextul potrivit pentru a implementa aceste lucruri. Ceea ce este acum în școala unde am fost directoare am văzut în școlile din Finlanda, de acolo m-am inspirat. O școală ca afară înseamnă o școală normală, așa ar trebui să fie toate.

Există și copii care provin din medii defavorizate, cu părinți plecați în străinătate, la muncă, de nevoie, din familii cu multe provocări, aceștia trebuie susținuți, pentru că astfel le este greu. Copiii nu își pot găsi singuri drumul, dacă nu sunt susținuți. Școala are un rol important și profesorii trebuie să fie alături de elevi. Toate fotoliile de pe holul școlii sunt donate de către un fost elev, citatul mare, «Găsește-ți inspirația», a fost pictat de către un fost elev, care acum este student la Arhitectură. Am considerat că acest citat va fi emblematic”, mai spune Greta Predoi.

Rata abandonului școlar a scăzut la zero

Anul acesta, profesoara de chimie face al 35-lea an de când a intrat în sistemul de învățământ. A fost directoarea școlii din Butea până în toamna anului 2023, când a decis să demisioneze din cauza salariilor mici. Acum lucrează cu jumătate de normă la Școala Gimnazială Șcheia, dar și la cea unde a venit cu schimbări majore.

Pot fi observate schimbări semnificative de când elevii s-au întors în noua școală „ca afară”. A fost redus la zero abandonul școlar, copiii sunt mult mai atrași să învețe, iar promovabilitatea la Evaluarea Națională a crescut sesizabil.

„De-a lungul anilor, am fost afectată de poveștile triste de viață a copiilor. Veneau, la școală, bunici disperați care nu știau ce să facă cu nepoții lor, părinții fiind plecați la muncă, în străinătate. Am avut o fostă elevă care în clasa a IX-a avea gânduri suicidale și mi-a scris că face ceva. În acel moment, m-am urcat în mașină și m-am dus în Pașcani, am discutat cu ea, am reglat situația, am vorbit și cu profesorii ei de la liceu. Fel și fel de cazuri care pun o amprentă. În ultimii zece ani, aproape în fiecare an, am vrut să îmi dau demisia din vaste motive.

Am trecut prin multe, m-am zbătut să fac o schimbare, dar mereu a existat lipsă de resurse, lipsă de interes din partea autorităților și multe altele. Cu toate aceste lucruri, mai am puțin și ies la pensie. Motivația elevilor de a învăța este din ce în ce mai scăzută, astfel că am căutat diverse metode de predare, pentru a fi atrași. Încerc să fac lucruri cât mai deosebite, am făcut un joc de remi cu formule chimice, introduc puzzle-uri, utilizăm plastilina. O să facem și o recapitulare pe bază de joc”, adaugă Greta Predoi.

Profesoara Greta Predoi s-a înscris în programul Teach for Romania, ce recrutează și formează oameni dedicați, cu sau fără experiență de predare, pentru a deveni profesori în școli publice cu grad înalt de defavorizare. Aici, fosta directoare a învățat nenumărate tehnici care îi ajută pe elevii ei. Folosește metode interesante de predare care îi fac pe elevi să fie atrași și fascinați de această materie.

Comentarii
  • A. Zapodeanu

    In cazul doamnei director sintagma ” Omul sfinteste locul” se potriveste cel mai bine, o intreaga cariera si viata de om dedicata scolii in care a activat ( ce folos, in toamna anului trecut a fost data la o parte fara nici un resentiment din partea ISJ) fara nici o reacatie din parte autoritatilor locale si inlocuita cu o matracuca pnl-ista ( si asa se va duce de rapa o munca de-o viata a unui om)!

  • Ignat Marian

    Asta este la noi politichia!!!! Asa au inteles politicienii nostrii de carton (cu zero neuroni la creier) ca se face ceva bine si noi toti vom evolua. Atat ii duce capul (neuronii) pe politicienii nostrii!!!!

  • O doamna care merita tot respectul comunitatii. Doar 2 femei cunosc in Butea care si-au dedicat tot efortul, timpul, energia, disponibilitatea si rabdarea pentru binele copiilor si al celor nevoiasi, doamna Greta si sora Elisabeta. Aceste doua doamne modeste dupa port, dar bogate in suflet, au demonstrat ca se poate. Dumnealor sunt inca in activitate si speram ca D-zeu sa le tina sanatoase printre noi cat mai mult timp. Ar fi foarte frumos daca la hramul comunitatii sau ziua recoltei ar urca pe scena aceste 2 „monumente vii” in loc de toti politicienii penali si mincinosi (invitati de onoare) care nu dau 2 bani pe omul de rand. Avem acum un primar tanar si competent, merita tot respectul pentru implicarea sa. M-as bucura enorm daca ar evidentia cu fiecare ocazie celor din jur exemplul acestor doamne. Sa se promoveze valorile noastre locale, nu nonvalorile la 4 ace venite la cersit de voturi si cules de aplauze. Mult succes doamna Greta! Sa nu va descurajati nici o secunda, comunitatea din Butea si Miclauseni va este recunascatoare si va iubeste!!

  • Nu cunosc detalii din culise, dar noi nu trebuie sa lasam ca tot efortul dumneaei sa fie trecut in umbra . Doamna Greta trebuie sustinuta de comunitate pt ca doamna director nou sosita sa inteleaga faptul ca noi asa ne dorim, o persoana dedicata si proactiva, iar doamna Greta sa o sustina si sa o ajute. Daca vom sta cu mainile in san si vom astepta minuni, nu vor sosi niciodata. Toti parintii si membrii comunitatii sa inteleaga faptul ca educatia copiilor de astazi vor creea viitorul comunitatii de maine. Si asa sunt din ce in ce mai putini copii si multi dintre ei pleaca in orasele apropiate sau in strainatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024