Prima pagină » Titlurile zilei » Cine și-ar fi imaginat că femeile folosesc astfel de produse pentru îngrijirea personală? O tânără arhitectă din Iași le realizează din materialele aruncate la gunoi. Sute de cliente sună ca să comande produsul – FOTO

Cine și-ar fi imaginat că femeile folosesc astfel de produse pentru îngrijirea personală? O tânără arhitectă din Iași le realizează din materialele aruncate la gunoi. Sute de cliente sună ca să comande produsul – FOTO

26 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

O tânără arhitectă din Iași a înființat o mică afacere numai cu produse reciclabile. Ideea este bazată pe conceptul „zero deșeuri” și a prins contur anul trecut, perioadă în care Ioana Ciobotaru petrecea mai mult timp acasă. Antreprenoarea a realizat că este momentul să facă ceva ce își dorea din copilărie și astfel a înființat „Artcycliet”

Ioana Ciobotaru, o tânără arhitectă din Iași, a investit câteva mii de lei într-o afacere cu produse reciclabile. În toamna anului trecut a decis că este momentul să facă ceea își dorea din copilărie. A început cu câteva produse, iar acum vinde sute de bucăți lunar, cererea fiind tot mai mare de la lună la lună.

„Produsele le fac acasă momentan. Am investit în materiale, mașină de cusut. Unele lucruri le aveam prin casă, însă am început să fac mai multe produse, cum sunt dischetele demachiante. Un set cu zece bucăți puteam să îl fac singură, acasă, dar când trebuie să fac 50 de seturi, nu mai e așa ușor. Îmi trebuie un foarfece special, am nevoie de mai mult timp. Dischetele sunt din catifea, fine pentru față, curge apa de pe material, de aceea se usucă mai repede. Eu nu am stoc. Fac totul pe comandă. Cele mai căutate produse sunt dischetele demachiante, scrumierele portabile și bureții de baie. Astea merg foarte bine la magazine. În rest, mă adaptez la cerințele clienților. Portofel pentru tutun este un produs cerut de clienți, făcut pe comandă”, susține Ioana Ciobotaru, arhitecta din Iași în vârstă de 27 de ani.

Ioana Ciobotaru, o tânără arhitectă din Iași, vinde lunar sute de seturi cu dischete demachiante, scrumiere portabile și bureți de baie

Antreprenoarea spune că cei mai mulți clienți sunt din București, iar cei care cumpără atât online, cât și din magazinele fizice, sunt persoane de toate vârstele, cu diferite profesii.

„Oamenii sunt foarte interesați să cumpere astfel de produse. Mai ales în România, sunt interesați să susțină afacerile românești, afacerile mici. Nu am primit niciun comentariu descurajator, toată lumea m-a susținut. În general, mai mult femeile cumpără de la mine. Sunt clienți de toate vârstele, de la 16 ani, la 55 de ani. Momentan sunt doar pe Facebook sau pe Instagram și vând la magazine mai mari, din Iași și din București, cum este magazinul ZeroWaste. Noi încercăm să evităm și transportul. În loc să le trimit din Iași la București, clienții le cumpără din magazin. Piața produselor sustenabile este foarte dezvoltată”, mai spune Ioana Ciobotaru, care susține că și copiii sunt educați în acest sens.

„Copiii care intrau în magazin spuneau că trebuie să avem grijă de natură. Chiar și oamenii în vârstă sunt foarte receptivi, oameni despre care se spune că au deja stilul lor de viață și nu ar accepta schimbările. Uite că au cumpărat produse de la noi și sunt mulțumiți”, mai spune Ioana.

În Iași, tot mai mulți elevi sunt implicați în proiecte care presupun promovarea alternativelor sustenabile.

Ioana Ciobotaru, tânără antreprenoare: „Dischetele le poți folosi din nou după două ore de la spălare, de nenumărate ori”

Ioana Ciobotaru spune că toate produsele sunt făcute din resturi de materiale care ar fi ajuns deșeuri.

„Ideea este să avem produse care pot fi refolosite, să evităm crearea unor noi deșeuri. Materialele pe care le folosesc le iau de la firme mai mari. Bureții de baie, de exemplu, sunt făcuți dintr-un material din care se poate face și perdea. Aleg materialul pentru fiecare produs în parte, sunt materiale care se usucă repede. De exemplu, dischetele le poți folosi din nou după două ore de la spălare, de nenumărate ori. Avem și bureți de vase care sunt făcuți din materiale salvate.

Pot fi spălați în mașina de spălat și refolosiți iar și iar. Eu folosesc produsele de un an și nu s-au stricat. Fiind făcute din material textil, pot fi folosite până se rup, iar eu le fac cusături triple pentru o viață mai lungă. Deci durata de viață depinde de grija și preferințele fiecăruia. Chiar dacă le-am schimba în fiecare an, costul total e mai mic decât dacă folosim produsele standard și, mai mult, nu poluează”, mai spune Ioana, tânăra din Iași.

Coșul mediu de cumpărături al unui client este de 50 de lei, însă au fost situații când un singur client a plătit sute de lei

Prețurile celor 10 tipuri de produse realizate de Ioana Ciobotaru sunt cuprinse între 7 lei, buretele de vase, până la 15 lei, 60 sau 100 de lei. Tânăra antreprenoare spune că realizarea produselor necesită atenție și timp.

„Durează câteva ore, chiar și zile să fac produsele, pentru că e vorba de cusătură, materialul e sensibil. Nu e nevoie doar să reciclăm. E nevoie ca și durata de viață a obiectelor pe care le folosim des să fie cât mai lungă. De aceea vorbim de sustenabilitate. Scrumiera este primul produs de care am fost mulțumită, pentru că îmbină utilitatea, sustenabilitatea și creativitatea. Interioul metalic îi permite clientului să pună chiștoacele de țigară fără să murdărească interiorul și poate fi păstrată curată dacă este spălată cu o cârpă umedă. Design-ul compact păstrează mirosul și scrumul în interior. Am folosit, pentru producerea unei scrumiere, materiale salvate precum: material metalic pentru interior, țesătură groasă, țesătură alb negru pentru exterior, ață”, explică Ioana.

Ioana Ciobotaru, arhitectă: „Probabil, în viitor, o să profesez în arhitectură, dar momentan vreau să mă ocup de produsele prietenoase cu mediul”

Tânăra care a fost plecată timp de doi ani în Danemarca cu o bursă în arhitectură spune că s-a gândit să profeseze în domeniu, însă momentan se axează pe produsele sustenabile.

„Am avut joburi de student, când eram la Facultatea de Arhitectură. Probabil, în viitor, o să profesez în arhitectură, dar momentan vreau să fac asta, să mă ocup de produsele prietenoase cu mediul. Este o Facultate de Design industrial care se referă la produse în general și acolo aș putea studia să am o bază, dar nu sunt interesată”, spune Ioana, care susține că alegerea unui nume pentru activitatea desfășurată a durat câteva luni.

„Am avut nevoie ca numele ales pentru produsele mele să conțină cuvintele artă și natură. După un caiet de schițe, câteva luni de dezbateri și 100 de logo-uri alese ,l-am făcut pe cel de azi, «Artcycliet»”, mai spune Ioana.

În ultimii ani, tot mai mulți tineri din Iași realizează diverse produse din materiale naturale. Iulia Weingold și prietena sa produc săpunuri din uleiul folosit de gospodine în bucătărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025