Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Coronavirus: Ce afectiuni au pacientii care prezinta cel mai mare risc

Coronavirus: Ce afectiuni au pacientii care prezinta cel mai mare risc

19 mart. 2020, 13:56,
în Sanatate

Cine se poate imbolnavi grav de coronavirus. Aproape toată lumea va fi afectată într-un fel de pandemia COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus – de stres și anxietate, închideri de evenimente sau boala în sine. Există motive de îngrijorare: boala poate fi mortală, iar focarele vor continua să se agraveze.

Există încă multe lucruri pe care oamenii de știință și medicii nu le știu despre noul coronavirus și despre boala pe care o provoacă. Conform ultimelor date, se pare însă că aproximativ 80 la sută dintre persoanele infectate au o boală ușoară sau moderată, aproximativ 15 la sută au o boală severă (ceea ce necesită spitalizare), iar în jur de 5 la sută sunt critice (virusul ajunge in căile respiratorii sau provoaca insuficiență unui organ). Aproximativ 3% dintre persoanele cu cazuri de infecție confirmate în China au murit, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Persoanele cu vârsta peste 60 de ani prezintă un risc mai mare

Cu toate acestea, diferite grupuri de persoane sunt mai susceptibile să se încadreze în categoriile severe sau critice decât altele:

Persoanele în vârstă: persoanele cu vârsta peste 60 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta un caz sever de COVID-19, conform datelor culese de OMS. Cea mai mare rată de deces este la persoanele cu vârsta peste 80 de ani. Aproximativ 15% dintre persoanele din acesta grupă de vârstă au murit din cauza bolii in China. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă persoanelor mai în vârstă să stea departe de mulțime și să evite călătoriile neesențiale.

Copii: pe de altă parte, copiii nu par să se îmbolnăvească. Foarte puțini dezvoltă boala, în primul rând și, dacă o fac, doar un grup mic dezvoltă o boală severă sau critică. Niciun copil mic nu a murit din cauza virusului in China.

Cercetătorii încă încearcă să descopere de ce copiii sunt mai paziti. S-ar putea ca plămânii copiilor să fie mai puțin sensibili la infecții sau ca sistemul lor imunitar să fie mai puternic. Copiii ar putea transporta virusul totuși și să-l transmită între ei, apoi părinților și asa mai departe. Acesta este motivul pentru care copiii ar trebui să se spele pe mâini la fel de mult ca adulții. Este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care zonele în care virusul se răspândește închid școlile.

Cine se poate imbolnavi grav de coronavirus

Persoanele cu afecțiuni cronice: Oamenii care au condiții de sănătate subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială, boli renale, cancer sau diabet sunt, de asemenea, mai susceptibile să se îmbolnăvească sau să moară din cauza COVID-19. Aproximativ 9% dintre persoanele cu diabet care au contractat virusul au murit, de exemplu, la fel ca în jur de 8 la sută dintre persoanele cu tensiune arterială ridicată. CDC recomandă, de asemenea, persoanelor din acest grup să evite mulțimile, să rămână aproape de casă și să se aprovizioneze cu medicamente pentru bolile lor, dacă pot.

Toți ceilalți: majoritatea persoanelor tinere sau sănătoase și care contractă virusul nu se îmbolnăvesc grav. Dar dacă aveți virusul, chiar dacă nu vă îmbolnăviți, este posibil să intrați în contact cu persoane care sunt mai expuse riscului și să le transmiteți virusul. Acesta este motivul pentru care este atât de important să rămâi acasă dacă nu te simți bine. Minimizarea numărului de persoane infectate de fiecare persoană bolnavă este cel mai bun mod de a încetini răspândirea unei boli precum COVID-19. Este scopul unor politici precum închiderea școlii și anularea evenimentelor și de ce persoanelor care ar fi putut fi expuse bolii li se cere să se izoleze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024