Prima pagină » Sanatate » Cine se bucură de vaccin HPV gratuit. Prevenirea cancerului de col uterin

Cine se bucură de vaccin HPV gratuit. Prevenirea cancerului de col uterin

24 iul. 2024, 10:18,
BZI.ro, în Sanatate

Atât femeile, cât și bărbații pot fi purtători ori pot transmite acest virus, deși majoritatea nu prezintă simptome. În absența vaccinării, majoritatea cazurilor de infecții sunt înregistrate în jurul vârstei de 20 de ani. De asta, este foarte importantă introducerea vaccinului HPV gratuit.

Cine beneficiază de vaccin HPV gratuit?

Din luna decembrie 2023, vaccinul contra HPV a devenit gratuit pentru fetele și băieții cu vârstele cuprinse între 11 și 19 ani (neîmpliniți). Femeile cu vârstele cuprinse între 19 și 45 de ani se bucură de o reducere de 50% din prețul total, în baza unei rețete eliberate de către medicul de familie sau de către medicul specialist. Această măsură a fost luată pentru a preveni apariția cancerului de col uterin.

Și bărbații pot fi purtători și pot transmite virusul HPV, chiar dacă uneori lipsesc simptomele. Din infectare, bărbații pot dezvolta cancer penian sau orofarigian. De asta vaccinarea este recomandată inclusiv bărbaților.

În acest moment, vaccinul se găsește în farmacii și o singură doză costă 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, este nevoie de două doze, iar a treia trebuie să se ia după vârsta de 15 ani pentru o protecție completă. Vaccinarea este realizată de către medicul de familie, la solicitarea părinților.

Vaccinul HPV este un produs biologic proiectat pentru a stimula organismul în crearea unor anticorpi împotriva virusului. Acesta nu conține virusul în sine, ci doar particule asemănătoare. Astfel, important de menționat este că vaccinul nu tratează virusul deja instalat în organism, ci doar previne dezvoltarea lui. Dacă virusul este deja prezent în corp, acesta oprește dezvoltarea unor altor tulpini.

Cum se manifestă virusul

Virusul HPV poate cauza de la veruci și papiloame, la diverse tipuri de cancer (cancer de col uterin, cancer de penis, cancer de anus, cancer de gat si al limbii). Transmiterea virusului se face prin contactul direct, de cele mai multe ori prin contact sexual. Acesta poate fi transmis chiar și dacă persoana infectată nu prezintă simptome.

Infecția cu acest virus este frecventă, iar factorii de risc sunt următorii: numărul mare de parteneri sexuali și sexul cu persoane care au avut un număr mare de parteneri sexuali, vârsta (verucile comune sunt mai frecvente la copii, verucile genitale sunt mai des întâlnite la adolescenți și tineri), sistemul imunitar slăbit (riscul de îmbolnăvire al persoanelor infectate cu HIV/SIDA și al celor care sunt în tratament post-transplant este mai mare), leziuni cutanate (zonele de piele cu leziuni sunt mai expuse la infecție), contactul piele pe piele (atingerea verucilor unei alte persoane sau atingerea obiectelor care au fost expuse contactului cu HPV – dușuri comune, piscină etc).

În cazul acestui virus, simptomele sunt rar prezente. Însă, pot apărea veruci, care au un aspect aplatizat,  conopidiform. În acest caz, diagnosticul este ușor de stabilit de către medic. Dar în majoritatea cazurilor, infecția este asimptomatică. Din păcate, nu există în farmacii teste pentru a afla dacă ești sau nu infectat.

În ceea ce privesc verucile, acestea pot dispărea de la sine, mai ales în cazul copiilor. În ceea ce privesc adulții, aceștia pot apela la diverse creme sau tehnici chirurgicale.

Prin urmare, vaccinul contra HPV gratuit a fost o măsură necesară pentru a preveni răspândirea printre tineri a acestui virus, dar și de a micșora cazurile de col uterin, șansele apariției scăzând cu până la 90%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iulie 2024
29 iulie 2024