Prima pagină » Economic Local » Cine se află pe „lista neagră”? Inspectorii APIA verifică 483 de fermieri, din Iași, care au cerut subvenții anul acesta
Cine se află pe „lista neagră”? Inspectorii APIA verifică 483 de fermieri, din Iași, care au cerut subvenții anul acesta

Cine se află pe „lista neagră”? Inspectorii APIA verifică 483 de fermieri, din Iași, care au cerut subvenții anul acesta

13 iul. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin, în Economic Local

Inspectorii APIA Iași au demarat verificările în fermele din județ. Un număr de 483 de ieșeni, cu 21.828 de parcele, vor primi inspectorii în ferme

Inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) verifică o parte din fermierii din județ care au solicitat subvenții în campania din acest an. Un număr de 483 de ieșeni, cu 21.828 parcele, vor fi verificați, prin controlul clasic, la fața locului, iar 482 de fermieri, cu 5.222 de parcele, sunt „norocoșii” incluși la controlul prin teledetecție, adică transmiterea imaginilor prin satelit. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei care administrează ferme zootehnice, vor fi controlați de specialiști, până la jumătatea lunii octombrie 2022. Aceștia sunt anunțați cu 24 de ore înainte de demararea controlului la fața locului. Este posibil ca unii fermieri care au fost controlați anul trecut să fie verificați și anul acesta.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, situația Anei Chistol, fermier din comuna Probota, Iași, care a primit vizita inspectorilor APIA în fiecare an, timp de 10 ani. Femeia nu a fost găsită cu nereguli, ori de câte ori a fost controlată, însă era nemulțumită că a fost selectată, de atât timp, la eșantionul de control anual efectuat de APIA Iași, semn că era ceva în neregulă cu programul care selectează fermierii pentru a fi verificați.

Ieșenii verificați trebuie să prezinte o serie de documente

Controalele din fermele din Iași au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a respectării conformității, cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificările altor obligații privind schema de ajutor, dar și a condițiilor în care este acordat ajutorul. Controalele pot fi completate și de verificări încrucişate care au ca scop evitarea acordării de sprijin necuvenit sau acordarea aceluiaşi tip de ajutor, de mai multe ori, pentru aceleași animale, dar şi evitarea cumulării necorespunzătoare de ajutoare în cadrul schemelor de sprijin. Orice fermier din județ care solicită sprijin financiar, din fonduri europene și naționale, trebuie să respecte normele de eco-condiționalitate, pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor, inclusiv pe cele neeligibile și pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producției.

Inspectorii APIA Iași aplică sancțiuni fermierilor găsiți cu nereguli

Nerespectarea de către femieri (din neglijență, din neștiință sau în mod intenționat) a normelor, privind eco-condiționalitatea, conduce la aplicarea sancțiunilor administrative de reducere a plăților sau excluderea de la plată, pentru unul sau mai mulți ani, după caz, potrivit APIA. În anul 2021, au fost verificați de inspectorii APIA mai puțini fermieri față de cei din eșantionul de control din anul 2022. Fermierii din Iași pot încasa peste 1.000 de euro, la hectar, dacă sunt eligibili, în măsurile derulate de APIA anul acesta. Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) și plata pentru tinerii fermieri.

Alte scheme de plată sunt reprezentate de sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau pentru culturi ecologice. Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Inspectorii APIA Iași susțin că, în ultimii ani, fermierii au fost mai responsabili, nefiind găsite nereguli la controlul pe teren.

Comentarii
  • Domnilor de la APIA, verificațil si pe ing. IACOB MIHAI de la Mircesti, fost primar și salariat al Direcției agricole Iasi, care a arat pe raza com. Rachiteni sup. de 6 ha. pasune devalmasie, schimbîndui destinația fara acte legale și fără a face dovada propietății în tarlaua respectivă și ia subvenție ca teren arabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *