Prima pagină » National » Cine răspunde în cazul unui accident la școala de șoferi. Iată ce prevede legea din Codul Rutier
Cine răspunde în cazul unui accident la școala de șoferi. Iată ce prevede legea din Codul Rutier

Cine răspunde în cazul unui accident la școala de șoferi. Iată ce prevede legea din Codul Rutier

17 sept. 2024, 13:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Multă lume este dornică să afle cine răspunde legal în cazul unui accident la școala de șoferi. Există situații în care mașina condusă de un cursant este implicată într-un incident neplăcut în trafic, iar legea stabilește clar cine este vinovatul, instructorul auto sau cursantul aflat la volan. Iată ce prevede legea din Codul Rutier.

Cine răspunde în cazul unui accident la școala de șoferi

Viitori șoferi din România vor să afle cine suportă consecințele unui accident produs cu mașina de la școala de șoferi, în timpul orelor de conducere. Unii sunt de părere că vina aparține instructorului, alții plasează vina pe seama elevului de la volan. Legea spune clar cine este răspunzător pentru accidentul la școala de șoferi. În cazul în care mașina condusă de un cursant e implicată într-un accident, vina este împărțită între cursant și instructor.

„Pe parcursul activității de pregătire practică sau de examinare în vederea obținerii permisului de conducere, instructorul auto atestat ori, după caz, examinatorul împreună cu persoana pe care o supraveghează sau o examinează răspund pentru încălcarea de către aceasta a regulilor de circulație sau, după caz, pentru pagubele produse terților ca urmare a producerii unui accident de circulație.”, se precizează în Art. 23 (3) din legea circulației.

Cert este că în timpul orelor de pregătire practică, cât și în timpul examenului, instructorul auto și polițistul examinator sunt responsabili de acțiunile cursantului aflat la volanul mașinii. Viitorii șoferi trebuie să știe că vor avea posibilitatea să obțină permisul de conducere de la 17 ani, conform unui nou proiect de lege. Cu toate acestea, există o condiție clară. Adulții să îi instruiască pe tineri și să îi însoțească la volan, iar dacă tânărul șofer încalcă regulile de circulație, adultul va împărți responsabilitatea în mod egal cu acesta.

Pentru a putea deține un permis de conducere auto, șoferii  trebuie să fie apți din punct de vedere fizic și mental. Înainte de susținerea examenului auto, se întocmește fișa medicală pe baza evaluării candidaților. Cu toate acestea, apariția unor boli după intrarea în posesie a permisului de conducere poate suspenda dreptul de a conduce legal o mașină. Codul Rutier prevede în mod clar care sunt afecțiunile din cauza cărora nu se poate obține dreptul de a deține permis auto: epilepsia, boala Parkinson sau afecțiuni oftalmologice severe.

Reguli stricte pentru șoferii începători

Șoferii care au permisul de conducere de mai puțin de un an trebuie să respecte câteva reguli stricte. Conducătorii auto trebuie să lipească pe parbriz și pe geamul din spate semnul distinctiv galben pentru șoferii începători.

Pe lângă cerințele de vizibilitate, șoferii începători trebuie să respecte și alte restricții privind viteza. Șoferii cu mai puțin de un an de experiență trebuie să respecte limite de viteză mai stricte atunci când circulă în afara localităților. Aceștia pot conduce doar cu o viteză maximă mai mică cu 20 km/h față de limita admisă pentru șoferii cu experiență.

Șoferii începători care nu respectă aceste reguli riscă să fie amendați. Lipsa semnului distinctiv pentru șoferii începători poate atrage sancțiuni mari. Conform Codului rutier, amenzile pentru această abatere se încadrează între 330 și 495 de lei.

Cei care fac școala de șoferi și sunt implicați într-un accident vor fi răspunzători pentru incident împreună cu instructorul auto.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`