Prima pagină » National » Cine primește pensie socială? Iată criteriile și suma pe care o poți încasa

Cine primește pensie socială? Iată criteriile și suma pe care o poți încasa

11 dec. 2023, 14:19,
în National

Sunt numeroase persoane care se întreabă cine primește pensie socială, care sunt criteriile și care sunt sumele de care poate beneficia o asemenea persoană.Pentru a beneficia de pensia minimă garantată, nu este necesară depunerea unei cereri din partea pensionarului. Informații referitoare la pensia socială vor fi disponibile pe cuponul de pensie. Indemnizația socială pentru pensionari reprezintă o formă de asistență socială acordată în România persoanelor care îndeplinesc anumite condiții și care se confruntă cu venituri reduse.

Trebuie să precizăm că pensia socială este diferită față de ajutorul social sau față de pensia de handicap. Sunt noțiuni diferite, cu încadrări diferite.

Cine primește pensie socială

Pensia socială minimă garantată este reglementată prin Ordonanța de urgență nr. 6/2009 privind pensia socială garantată.Printre cr iteriile esențiale pentru a beneficia de indemnizația socială pentru pensionari se numără: a fi pensionar al sistemului public de pensii, să aibă domiciliul în România, și că nivelul cuantumului pensiei, cuvenit său aflat în plată, să fie sub 1.125 de lei.

Indemnizația socială pentru pensionari este automat calculată de către Casele Teritoriale de Pensii. Acest calcul se bazează pe diferența dintre cuantumul stabilit prin lege pentru această indemnizație și nivelul pensiei cuvenite sau aflate în plată, împreună cu alte drepturi prevăzute de legi speciale, conform Ministerului Finanțelor.

Diferența de plată este suportată de bugetul de stat, iar valoarea indemnizației sociale pentru pensionari, adică pensia minimă garantată de stat, este fixată la 1.125 de lei. Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă că persoanele care nu au avut nicio activitate profesională vor beneficia de o pensie minimă garantată de stat de 1.125 de lei.

Legea nr. 118/2010 a modificat terminologia, înlocuind sintagma „pensie socială minimă garantată” cu „indemnizație socială pentru pensionari”, semnificând același beneficiu în ceea ce privește asistența financiară acordată. Pensie socială poate fi cumulată și cu alte tipuri de pensie cum ar fi pensia de handicap de gradul 2.

Care sunt principalele criterii de obținere

Este necesar ca domiciliul să fie în România și că nivelul cuantumului pensiei, fie că este cuvenit sau deja în plată, să nu depășească suma de 1000 de lei pentru a fi eligibil pentru indemnizația socială pentru pensionari. Pentru persoanele care beneficiază de mai multe drepturi de pensie din diverse surse, inclusiv sistemul public sau alte sisteme, la acordarea indemnizației sociale pentru pensionari se va ține cont de suma totală a acestor venituri. Mai pe înțeles, dacă beneficiezi de venituri provenind din pensii publice sau private și alte plăți, nu poți primi indemnizație socială pentru pensionari dacă totalul acestor venituri depășește suma de 1000 de lei.

Indemnizația socială pentru pensionari este calculată automat de către Casele Teritoriale de Pensii, reprezentând diferența dintre cuantumul prevăzut pentru această indemnizație și nivelul cuantumului pensiei cuvenite, adăugat la orice alte drepturi plătite în conformitate cu legi specifice.

În mod practic, pensionarii cu o pensie sub 1000 de lei vor primi o diferență până la suma de 1.125 de lei, iar această diferență va fi suportată de la bugetul de stat, prin intermediul bugetului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Dacă îndeplinești criteriile precizate anterior pentru a beneficia de indemnizația socială pentru pensionari, aceasta va fi calculată automat.

Nu este necesar să depui niciun dosar; trebuie doar să te adresezi Casei Teritoriale de Pensii. Instituția va efectua automat toate calculele necesare pentru a asigura ca pensionarul să beneficieze de indemnizația socială, având deja toate informațiile înregistrate în sistem.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, această indemnizație se acordă pensionarilor din sistemul public de pensii și pensionarilor din sistemul militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data la care au devenit pensionari, în cazul în care nivelul cuantumului pensiei, fie că este cuvenit sau deja în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari. Așadar, în acest articol ai aflat cine primește pensie socială, și care sunt criteriile de obținere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`