Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cine plătește datoriile defunctului: Află cine achită obligațiile persoanei decedate

Cine plătește datoriile defunctului: Află cine achită obligațiile persoanei decedate

11 ian. 2022, 10:13,
în Stiri si curiozitati

Ți se cuvine o moștenire, însă nu știi cine plătește datoriile defunctului? Află din acest articol cine achită obligațiile persoanei decedate.

Moștenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în ființă. Aceasta se deschide în momentul decesului persoanei, la ultimul său domiciliu. Patrimoniul defunctului cuprinde atât active, cât și pasive, potrivit legislației în vigoare. Astfel, moștenitorii pot prelua obligațiile acestuia.

Potrivit Noului Cod Civil, patrimoniul defunctului se transmite prin moștenire legală, în măsura în care cel care lasă moștenirea nu a dispus altfel prin testament. De asemenea, art. 955 din NCC stipulează că o parte din patrimoniul defunctului se poate transmite prin moștenire testamentară, iar cealaltă parte prin moștenire legală (care se cuvine soțului supraviețuitor și rudelor defunctului).

o femeie care ăși scrie testamentul

Potrivit Noului Cod Civil, patrimoniul defunctului se transmite prin moștenire legală, în măsura în care cel care lasă moștenirea nu a dispus altfel prin testament.

Cine plătește datoriile defunctului?

Atunci când moare o persoană, patrimoniul acesteia se transmite fie pe calea moștenirii legale, fie pe cea a moștenirii testamentare, către cei care au capacitatea de a moșteni. Patrimoniul defunctului cuprinde atât active (bunuri, drepturi), cât și pasive (obligații patrimoniale, datorii). Prin urmare, cei care acceptă moștenirea defunctului, vor prelua și obligațiile acestuia, potrivit AvocatNet.ro.

După acceptarea moștenirii, moștenitorii legali și legatarii universali (adică cei cărora persoana decedată le-a lăsat prin testament patrimoniul său) sau cu titlu universal răspund pentru datoriile și sarcinile moștenirii, însă numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporțional cu cota fiecăruia. În ceea ce îl privește pe legatarul cu titlu particular, acesta nu răspunde pentru pasivul succesoral (datoriile defunctului). Potrivit art. 1.114 (3) din NCC, prin excepție, el răspunde pentru pasivul moștenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului (dispoziţie testamentară prin care se lasa cuiva o moştenire, un bun), dacă: testatorul a dispus în mod expres în acest sens, dreptul lăsat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o moștenire culeasă de un testator și nelichidată încă sau dacă celelealte bunuri ale moștenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor și sarcinilor moștenirii.

În legătură cu datoriile ce pot fi moștenite, trebuie precizat faptul că pasivul moștenirii este alcătuit din datorii și sarcini, cum ar fi: orice obligații patrimoniale ale defunctului, care există la data deschiderii moștenirii (credite bancare, împrumuturi, despăgubiri civile pentru daune/prejudicii produse terţilor, inclusiv datorii ale defunctului faţă de moştenitor); sarcini ale moștenirii (cheltuieli de înmormântare, cheltuielile de inventariere a moştenirii, taxe şi impozite pentru bunurile din moştenire etc.)

o balanță și un ciocan

Patrimoniul defunctului cuprinde atât active (bunuri, drepturi), cât și pasive (obligații patrimoniale, datorii).

Cum se împart datoriile dacă există mai mulți moștenitori?

Dacă există mai mulți moștenitori, aceștia răspund pentru pasivul moștenirii, numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia. Însă, există și o excepție, care spune că defunctul poate menţiona suportarea unei anumite cheltuieli de către un moştenitor în întregime.

Cu toate acestea, dacă un moștenitor este insolvabil, partea lui din pasivul moştenirii se împarte între toţi ceilalţi în proporţie cu cotele succesorale ale fiecăruia.

Potrivit NCC, prin acceptarea unei moşteniri, moştenitorul universal sau cu titlu universal răspunde doar cu bunurile din patrimoniul succesoral, el fiind ferit de a-şi diminua averea prin acceptarea unei moşteniri insolvabile.

o femeie care semnează un act

Defunctul poate menţiona suportarea unei anumite cheltuieli de către un moştenitor în întregime.

Când nu se moștenesc datoriile defunctului?

Dacă moștenitorul renunță la moștenire, el poate evita preluareea unei datorii. Declarația de renunțare se face în formă autentică la orice notar public sau, după caz, la misiunile diplomatice și consulare ale României, în condițiile și limitele prevăzute de lege (art. 1.120 NCC). Această declarație va trebuie să fie înscrisă, pe cheltuiala renunțătorului, în registrul național notarial, ținut în format electronic, pentru informarea terților.

Succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor, ne mai spune Noul Cod Civil. Așadar, partea renunțătorului profită moștenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moștenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o, dacă ar fi acceptat moștenirea, potrivit legislației în vigoare.

o carte, o ștampilă și un stilou

Succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Playtech.ro
Prințesa Kate, apariție spectaculoasă lângă Macron! A impresionat, detaliul secret observat de puţini
observatornews.ro
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
Cazul Caracal revine în atenție. Ultimul dosar deschis pe numele lui Dincă ridică noi semne de întrebare
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
S-a aflat ce avere a lăsat Mihai Leu, dar și ce planuri ascunse avea
Playtech.ro
Regele Charles, dezvăluire şoc la banchetul cu Macron! Vedeta serii, una neaşteptată la Castelul Windsor
Dailybusiness.ro
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 iulie 2025
09 iulie 2025