Prima pagină » National » Cine plătește dacă se strică gardul dintre vecini. Legea pe care nu toți românii o cunosc

Cine plătește dacă se strică gardul dintre vecini. Legea pe care nu toți românii o cunosc

05 apr. 2024, 12:40,
BZI.ro, în National

Mulți persoane care stau la casă vor să afle cine plătește dacă se strică gardul dintre vecini. În cazul în care gardul dintre doi vecini se deteriorează, situația poate escalada într-un conflict deoarece ambele părți se acuză reciproc și își impun reciproc responsabilitatea pentru repararea acestuia. Iată ce spune legea pe care nu toți românii o cunosc.

Cine plătește dacă se strică gardul dintre vecini

Gardul dintre vecini este denumit ,,gard de separare” și este definit ca un gard situat pe linia de demarcație dintre două proprietăți învecinate.

Presupunând că gardul a fost construit de comun acord și în conformitate cu prevederile legale, dacă acesta se deteriorează din vina vecinului, atunci responsabilitatea reparării va reveni acestuia, mai ales în cazul în care se depune o plângere pentru distrugere. Dacă vina este personală, atunci este clar că tu vei fi responsabil pentru reparații.

În plus, conform legislației, costurile de întreținere a gardului pot include și cheltuielile pentru amenajarea terenului, lucru care ar putea să nu fie evident la prima vedere.

Ce reguli trebuie să respecte cei care stau la casă

Copacii plantați lângă garduri pot deveni sursă de conflicte între vecinii care stau la curte. Aceasta se poate întâmpla atunci când nu sunt îngrijiți corespunzător sau când ramurile lor se extind peste garduri, creând disconfort. De asemenea, pot deveni o problemă dacă ei cauzează daune sau alte neplăceri. Conform Codului Civil și Legii Servituții, care reglementează astfel de situații, există următoarele prevederi:

„Art. 608. – Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată. Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur. Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.”, se specifică în lege.

Crengile unui copac care se extind deasupra proprietății celuilalt vecin pot fi dificil de gestionat, iar tăierea lor necesită atenție sporită. Este esențial ca orice intervenție să respecte linia de delimitare a proprietății, pentru a nu intra în conflict cu drepturile vecinilor. În cazul în care provocați daune copacului, vă puteți afla în situația de a fi amendați. Amenda poate fi de până la de trei ori mai mare decât valoarea copacului afectat. Este important să acționați cu grijă și responsabilitate atunci când tăiați din copacii vecinilor pentru a evita eventualele consecințe legale.

De asemenea, ferestrele cu vedere spre casa vecinilor se numără printre principalele motive de conflict între persoanele care locuiesc la curte. Legea este clară în privința regulilor de construire a caselor, iar referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, legea menționează următoarele:

,,Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.”, potrivit Articolului 6.

Și cei care locuiesc la bloc au de respectat anumite reguli stricte. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *