Prima pagină » Actualitate » Cine ia cea mai mare pensie în România: Depășește 10.000 de euro!
Cine ia cea mai mare pensie în România: Depășește 10.000 de euro!

Cine ia cea mai mare pensie în România: Depășește 10.000 de euro!

24 oct. 2023, 13:20,
în Actualitate

Anumite categorii profesionale au în continuare pensii foarte mari grație sistemului de pensii speciale din România. Cea mai mare pensie specială în România este de 50.359 de lei, adică peste 10.000 de euro, sumă pe care o ia fostul procuror general al României, Augustin Lazăr.

Modificarea pensiilor speciale din România depinde foarte mult de coaliția de guvernare, dar și de presiunea pe care o pot exercita asupra acesteia anumite categorii profesionale.

Cine ia cea mai mare pensie în România

Sistemul de pensii speciale din România reprezintă un subiect intens discutat în ultimii ani, însă niciun Guvern nu și-a permis până acum să reducă veniturile anumitor categorii profesionale.

Cea mai mare pensie specială este de 50.359 de lei, adică peste 10.000 de euro, sumă pe care o încasează fostul procuror general al României, Augustin Lazăr. De altfel, un top 10 al celor mai mari pensii speciale nu scade sub valoarea de 42.385 de lei. Un calcul simplu ne spune că pensia medie a unui „special” se situează la 14.500 de lei (3.000 de euro).

În România, sunt mai multe categorii profesionale care beneficiază de pensii speciale. Este vorba despre judecători, procurori, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și personalul asimilat acestora. Personalul auxiliar al parchetelor și instanțelor intră și ei în această categorie.

Pentru a putea primi pensie specială, aceștia trebuie să aibă cel puțin 60 de ani și să fi lucrat în sistem timp de cel puțin 25 de ani. Și totuși, există posibilitatea de a se pensiona mai devreme, la cerere.

Și procurorii, judecătorii și consilierii financiari de la Curtea de Conturi primesc și ei pensii speciale.

În plus, mai primesc pensie specială parlamentarii, personalul navigant, membrii corpului diplomatic și consular, angajații Ministerului de Interne și cei ai Ministerului Apărării Naționale, precum și angajații serviciilor de informații se numără printre deținătorii acestor pensii speciale.

Modificări în Legea pensiilor

Legea pensiilor speciale a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis, iar versiunea revizuită a acesteia, în urma criticilor formulate de Curtea Constituțională, aduce modificări semnificative care au un impact mai puțin sever asupra magistraților și altor categorii de „speciali”.

Noul regim fiscal pentru pensiile speciale prevede o impozitare majorată la 20%, însă pentru judecători și procurori, pensiile vor fi calculate în funcție de veniturile pe care le-au obținut la apogeul carierei lor. În plus, vârsta de pensionare pentru aceștia nu va atinge 60 de ani decât în anul 2063. De asemenea, conform prevederilor legii recent adoptate, suma netă a pensiei de serviciu nu poate depăși 100% din venitul net obținut în ultima lună de activitate desfășurată înainte de data pensionării.

În România, peste 9.300 de judecători, procurori, aviatori civili, diplomați, personal angajat la Curtea de Conturi și foști membri ai Parlamentului se bucură de beneficiile pensiilor speciale, potrivit Casei Naționale de Pensii.

Dintre toți, judecătorii și procurorii se evidențiază prin faptul că au o pensie medie de serviciu ce depășește suma de 19.900 de lei.

În Uniunea Europeană, doar în Suedia nu a fost implementat niciun sistem de pensii speciale pentru nicio categorie profesională, potrivit aceleiași surse.

Cea mai mare pensie specială în România este de 50.359 de lei și este luată de fostul procuror general al României, Augustin Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *