Prima pagină » Titlurile zilei » Cine este vinovat pentru un dezastru ecologic de proporții la Iași? Un raport incendiar scoate la iveală o situație șocantă, ținută la secret până acum – FOTO

Cine este vinovat pentru un dezastru ecologic de proporții la Iași? Un raport incendiar scoate la iveală o situație șocantă, ținută la secret până acum – FOTO

22 apr. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

O situație mai puțin întâlnită a avut loc la una din cele mai mari instituții din județul Iași. În urmă cu mai mulți ani, regia aeroportuară ieșeană a încasat o serie de amenzi pentru poluarea mediului, amenzi care au sărăcit bugetul aerogării cu câteva mii de euro. La trei ani de la acele evenimente, vinovatul nu a fost găsit nici acum. Instituțiile de control au sesizat problema și au cerut explicații. Totul a plecat de la celebrul proiect făcut de apropiații pușcăriașului Relu Fenechiu

Una din cele mai mari regii administrate de stat în județul Iași a ajuns să se confrunte cu o situație revoltătoare. După ce a rămas fără aproape toate cursele de linie din cauza pandemiei de COVID-19, Aeroportul Internațional Iași a ajuns să fie tras la răspundere și pentru poluarea din jurul suprafeței pe care o administrează.

Totul a plecat de la unele amenzi date de Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Iași în urmă cu mai mulți ani, încă de pe vremea directorului liberal Alexandru Anghel, promovat în funcție de deputatul zero Marius Bodea, fostul șef al Aerogării. Acumularea Ciric III a fost poluată accidental cu substanțe degivrante provenite de la aeroport, iar Garda de Mediu a sancționat regia la vremea respectivă. Cele două instituții s-au războit și în instanță, însă situația nu s-a schimbat. Dimpotrivă, aerogara a plătit peste 52 de mii de lei (aproximativ 11 mii de euro) pentru poluarea apei, iar cel răspunzător nu a fost identificat. Cu toate că asta au cerut și instituțiile de control, ca aerogara să se îndrepte împotriva celui vinovat, de trei ani nu s-a mai întâmplat nimic.

Aeroportul a pierdut inutil banii

Inspectorii Curții de Conturi au făcut un control la finalul lui 2019 la Aeroportul Internațional Iași și au cerut explicații actualei conduceri a regiei pentru situația respectivă. Practic, inspectorii au cerut ca aerogara să găsească vinovatul legat de poluare și să se îndrepte împotriva acestuia pentru recuperarea banilor dați pe amendă.

„În situația sancțiunilor contravenționale aplicate entității de către instituții abilitate de control nu au fost efectuate cercetări administrative pentru stabilirea caracterului imputabil sau nu al amenzilor coroborat cu aplicarea măsurilor ce se impun în aceste situații, inclusiv a celor de recuperare integrală a sumelor aferente de la persoanele răspunzătoare având în vedere și motivările instanțelor de judecată competente – abaterile evaluate la 52.500 de lei fiind aferente celor două amenzi contravenționale aplicate entității pe parcursul anului 2017”, se arată într-o adresă a Curții de Conturi.

Lucrare făcută în batjocură de apropiații pușcăriașului Relu Fenechiu

Actuala conducere a aerogării ieșene a arătat însă că nu se putea găsi niciun vinovat printre cei ce lucrează la Aeroport. Asta pentru că așa era făcut proiectul inițial al pistei. Proiectul și execuția au fost făcute de asocierea Max Boegl, UTI Grup și Vega Galați, firme apropiate de trioul Relu Fenechiu, Cristian Adomniței și Marius Bodea, cei care au controlat regia vreme de mai mulți ani.
De unde a plecat toată această mascaradă? Asocierea respectivă a fost impusă câștigătoare de actualul deputat Marius Bodea, fost director al aerogării la vremea respectivă. Asocierea a câștigat licitația pentru că a dat un termen de lucrare mai repede decât alți ofertanți, însă în proiect nu au inclus și canalizarea respectivă. Iar asta a făcut ca toate substanțele degivrante să se scurgă în apa Ciricului în anii următori.

Un nou proiect

În schimb, cei de la Aeroportul Iași susțin că în toamna acestui an, în luna octombrie, va fi gata un proiect derulat atât din fonduri europene, cât și din sume proprii pentru extinderea platformei de avioane, proiect ce include și partea de mediu. Astfel, se va trece la construirea unui bazin de retenție pentru colectarea apelor provenite din degivrarea/antigivrarea avioanelor și a unui separator de hidrocarburi pentru epurarea apelor înainte de a fi evacuate în natură. Proiectul este realizat de austriecii de la Strabag AG.

„Au fost două amenzi date de Garda de Mediu, însă nu a fost stabilit niciun vinovat. Nu se putea pentru că așa era făcut proiectul. Nu era vinovat cineva din cadrul aeroportului pentru acea situație. Nu ne puteam îndrepta împotriva vreunei persoane. Noi am refăcut proiectul, iar până în toamnă noul proiect ar trebui să fie gata”, a spus Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internațional Iași.

Aerogara a contestat în instanță și o amendă de 35 de mii de lei de la Administrația Bazinală de Ape Prut- Bârlad, de asemenea pentru poluarea acumulării Ciric III. Amenda a fost dată pentru neanunțarea despre poluarea cu spuma evacuată în lacul Veneția și din cauza neaplicării Planului de prevenire a poluărilor în trimestrul 1 din 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`