Prima pagină » Actualitate » Cine este Tal Haimi, românul răpit de Hamas: „Nu dormim, nu mâncăm! Îl vreau înapoi!”
Cine este Tal Haimi, românul răpit de Hamas: „Nu dormim, nu mâncăm! Îl vreau înapoi!

Cine este Tal Haimi, românul răpit de Hamas: „Nu dormim, nu mâncăm! Îl vreau înapoi!”

23 oct. 2023, 10:25, 1 ,
în Actualitate

Cel puțin 1.400 de oameni au fost uciși și peste 200 de persoane au fost luate ostateci de către militanții Hamas pe 7 octombrie 2023. Tal Haimi este românul răpit de Hamas. Acesta a fost luat din kibbutzul pe care îl fondase străbunicul lui de la Buzău, venit în Israel după cel de-al Doilea Război Mondial. Localitatea este la 4 kilometri de Fâșia Gaza și la 9 kilometri de Egipt.

Cine este Tal Haimi, românul răpit de Hamas

Problema ostaticilor deținuți de Hamas sporește războiul psihologic în societatea israeliană. Mulți cer ca salvarea prizonierilor să fie mai presus de orice alt obiectiv. Pe lista celor răpiți se află și Tal Haimi, un bărbat de 41 de ani, care are și cetățenie română, datorită bunicilor, originari din țara noastră.

„Ne agățăm de speranța că Tal a fost luat ostatic, ar fi răul cel mai mic. Am încredere în Tal că se ține tare. Suntem foarte, foarte îngrijorați, dar sperăm din toate puterile”, a declarat Ella Haimi, sotia lui Tal Haimi.

Femeia continuă să spere că soțul ei este în viață și astfel poate să reziste și să aibă grijă de cei trei copii, un băiețel de 6 ani și frații lui gemeni, de 9 ani.

Tal Haimi, în vârstă de 41 de ani, are dublă cetățenie, israeliană și română, datorită bunicilor paterni emigrați din România după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta este rezervist în Divizia Gaza și membru în unitatea de apărare a kibuț-ului în care locuia, Nir Yitzhak. Tal a ieșit grăbit pe ușă înainte de ora 7:00, imediat ce s-a dat alarma. În următoarele ore a schimbat câteva mesaje cu soția lui și i-a cerut să se baricadeze în casă împreună cu cei trei copii.

„Pe la 12 jumate i-am scris pe WhatsApp să-i cer noutăți, dar mesajul meu n-a mai ajuns la el. Atunci mi-a trceut prin cap gândul că ceva nu e în regulă. Mai târziu, ceilalți din echipa de protecție a kibuț-ului s-au întors, au luat legătura cu familiile, numai Tal nu. Abia pe seară, când armata ne-a strâns pe toți la un loc în clădirea școlii, mi s-a spus că Tal nu e de găsit”, a povestit Ella Haimi.

Rudele cer disperate eliberarea ostaticilor

Verișorul lui Tal Haimi, Udi Goren, a adresat un apel ferm guvernului israelian să nu ia decizii care să compromită șansele ostaticilor de a se întoarce la familiile lor.

„Suntem la o răscruce de drumuri. Începem ofensiva terestră, ori punem viețile omenești pe primul loc? Într-o democrație, prioritatea absolută ar trebui să fie salvarea vieții. În anul 2023, într-o democrație occidentală, viețile omenești n-ar trebui să fie sacrificate pentru nimic în lume”, a menționat Udi Goren.

Zeci de rude ale celor ținuți captivi in Gaza sunt disperați și solicită eliberarea ostaticilor.

„Nimic nu e mai urgent decât recuperarea ostaticilor! Nu-i abandonați! Aduceți-i acasă pe cei răpiți!”, spun rudele persoanelor răpite de către militanții Hamas.

Părinții, frații, soții și copiii ostaticilor nu mai au liniște

„Nu dormim, nu mâncam. Îl vreau înapoi!”, spune Shelly shem Tov, tatăl uneia dintre persoanele răpite de către teroriști.

La peste două săptămâni de la măcel, legiștii israelieni încă nu au încheiat identificarea tuturor victimelor. Tal Haimi este românul răpit de Hamas pe data de 7 octombrie 2023.

Comentarii
  • E român ăsta cum e și Arafat !, probabil „colonistul” ( ocupantul ) sa așezat pe pămîntul altuia după ce la fugărit cu tancurile pînă la băgat întrun ghetou

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *