Prima pagină » National » Cine este românul arestat pentru incendierea autobuzului în timpul violențelor din Leeds
Cine este românul arestat pentru incendierea autobuzului în timpul violențelor din Leeds

Cine este românul arestat pentru incendierea autobuzului în timpul violențelor din Leeds

21 iul. 2024, 15:40, 1 ,
BZI.ro, în National

Un român a fost acuzat sâmbătă pentru tulburările petrecute într-o suburbie din Leeds, Marea Britanie, la începutul acestei săptămâni. O mașină de poliție a fost răsturnată și un autobuz a fost incendiat în Harehills în timpul scandalului. Bărbatul a fost arestat, potrivit BBC.

Iustin Dobre, în vârstă de 37 de ani, din Clifton Mount, Harehills, a fost acuzat de tulburare violentă a ordinii publice și de incendiere premeditată care a pus viața în pericol, cu privire la incendierea autobuzului, a declarat poliția.

Acesta a fost arestat preventiv și va fi prezentat luni la tribunalul Leeds Magistrates’ Court.

Între timp, polițiștii au arestat alte cinci persoane suspectate pentru tulburările violente. Acestea rămân în custodia poliției.

Patru persoane care au fost inițial arestate în legătură cu tulburările de joi au fost eliberate pe cauțiune în așteptarea unor investigații suplimentare, a declarat poliția.

Ofițerii au declarat că va exista o „prezență sporită a poliției” în zonă în zilele următoare.

Au apărut primele imagini cu bărbatul din Leeds care a incendiat un autobuz în timpul violențelor din noaptea de joi spre vineri. În filmare se vede cum bărbatul dă foc scaunului din autobuz în timp ce martorii îi cer să se oprească pentru că ceea ce vrea să facă este o nebunie. Martorii violentelor extreme din Leeds au vorbit în exclusivitate pentru Antena 3 CNN și au spus că „autorităților engleze au procedat greșit” și că „nu românii au dat foc mașinilor”.

Răsturnare de situaţie în scandalul uriaş în care au fost implicaţi românii din Leeds. Cazul celor 5 copii români luați de autorităţile britanice va fi reanalizat. Mai multe ONG-uri au convins autoritățile să reanalizeze dovezile pe care le au la dispoziţie. Au fost reținuți cinci suspecți după incendierea unui autobuz, dar nu este niciun român printre ei, pentru că romanii nu au avut de-a face cu incendierea autobuzului și nici mașina poliției.

Unul dintre martorii violentelor extreme din Leeds a vorbit în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

Martor: „Părerea mea e că e o greșeală a autorităților engleze au procedat greșit. Au făcut totul fără pic de scrupule. Nu noi, românii, am răsturnat mașina sau am dat foc la autobuze. Sunt fel și fel de nații aici care au acționat în felul asta pentru că s-a făcut o nedreptate.”

Martor: „Lumea s-a simțit discriminată, s-au gândit că sunt rasiști și pentru că suntem mai multe nații au acționat unul pentru altul. Nu ne-a plăcut cum au acționat împotriva copiilor și am luat această decizie ca să fim auziți.”

Femeie: „Pe doi dintre ei i-au luat din școală și după s-au dus după restul. Ieri, când au venit de la școală nici măcar nu le-a dat voie să stea la masă. I-au luat pe sus exact ca pe niște criminali. Eu mă rugam de poliție să îmi dea voie să intru înăuntru să calmez copiii că strigau înăuntru.”

Martor: „N-a fost nimeni de la protecția copilului, niciun psiholog, nu a fost nimeni”.

A fost scandal imens, într-un cartier din Anglia, între poliţiştii britanici şi mai mulţi români. Totul a început când angajaţii serviciilor sociale au încercat să ia cinci copii dintr-o familie de români. Toţi conaţionalii din cartier au ieşit în stradă şi au provocat o adevărată răscoală. Au reuşit să răstoarne o maşină de poliţie și chiar au incendiat un autobuz.

Incidentele violente au izbucnit în zona Harehills din oraşul Leeds joi seară. În mai multe înregistrări de pe social media se pot vedea grupuri mari de oameni pe stradă. Într-una dintre ele se vede cum geamurile unei maşini de poliţie sunt sparte, înainte de a fi răsturnată.

„Răstoarnă mașina! Răstoarnă mașina! Răstoarn-o! Răstoarn-o! Rămâne în istorie! Să vină mascații de la București că și pe ăia-i dărâmăm”, se aude pe fundal vocea unui bărbat care vorbește în limba română.

În altă înregistrare, se vede cum o persoană dă foc unui autobuz, în timp ce alţi oameni aruncă în el cu diverse obiecte.

„Serviciile sociale au luat cinci copii de la părinţii lor după ce un bebeluş de 7 luni a fost transportat la spital cu o rană la cap. Au atacat poliţia şi au dat foc la lucruri”, a mai postat jurnalistul Sulaiman Ahmed, alături de câteva scurte înregistrări, în care se poate vedea cum un autobuz este incendiat şi o maşină de poliţie atacată cu pietre.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
20 iulie 2024
20 iulie 2024