Prima pagină » National » Cine este „pensionarul” român oprit pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro
Cine este „pensionarul” român oprit pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

Cine este „pensionarul” român oprit pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

04 oct. 2024, 19:00, 1 ,
Redacția BZI în National

În urmă cu trei zile, doi cetățeni români au intrat în atenția vameșilor germani pe aeroportul din München, având asupra lor bijuterii și bunuri de lux în valoare de 650.000 de euro. Cei doi români au fost identificați de publicația Gândul: fostul vicepremier Adriean Videanu și soția sa, Miorița Videanu. Aceștia veneau din Elveția.

Incidentul a avut loc după ce vameșii au remarcat un ceas de lux Patek Philippe, evaluat la 150.000 de euro, la încheietura bărbatului, declanșând o investigație amănunțită.

Importul de bunuri fără taxe este permis doar pentru valori care nu depășesc 430 de euro

Potrivit legislației vamale din Germania, importul de bunuri fără taxe este permis doar pentru valori care nu depășesc 430 de euro. Din acest motiv, bunurile cu valoare mult peste această limită au fost confiscate, iar un dosar penal a fost deschis împotriva celor doi soți, etichetați drept „contrabandiști” de sursele locale.

Thomas Meister, reprezentant al biroului vamal din München, a declarat că bunurile vor rămâne în custodia statului german până la finalizarea anchetei, urmând ca amenda să fie calculată în funcție de veniturile celor doi cetățeni români.

„Bunurile au fost oprite, temporar, în custodia statului german”

Contactat de reporterii Gândul, Adriean Videanu, fost primar general al Capitalei, a expliat că situația a fost cauzată de o interpretare diferită a Codului Fiscal european în ceea ce privește aplicarea TVA-ului.

„Bunurile au fost oprite, temporar, în custodia statului german, iar a doua zi am plătit obligațiile ce ne-au fost impuse. Am achitat toate taxele și am credința că, săptămâna viitoare, ne vor fi returnate bunurile respective”, a declarat fostul vicepremier.

De asemenea, Adriean Videanu a adăugat că ia în calcul să solicite înapoierea TVA-ului plătit autorităților germane, cu intenția de a-l vira ulterior către bugetul de stat al României, odată ce procedurile legale vor fi finalizate și bunurile, inclusiv ceasul Patek Philippe și un colier Cartier, îi vor fi restituite.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 octombrie 2024
04 octombrie 2024