Fiind un ban extrem de folosit, te poți întreba cine este pe bancnota de 10 lei. Ei bine, pe aceasta apar două figuri emblematice, un bărbat pe prima față și o țărăncuță pe a doua. Însă cine sunt aceștia?
Pe prima față apare marele pictor Nicolae Grigorescu, iar pe spate, apare această țărăncuță a cărei identitate este învăluită în mister.
Cine este pe bancnota de 10 lei
Banca Naţională a României (BNR), prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie, este instituția care stabilește ce personalități istorice ar trebui să fie imprimate pe bancnotele românilor.
Pe bancnota de 10 lei apare, pe lângă o locuință țărănească, un chip de femeie care l-a inspirat pe pictorul Nicolae Grigorescu. Aceasta poartă numele de Rodica și a servit ca model pentru trei tablouri ale pictorului român, intitulate „Rodica”, „Rodica la pârâu” și „Primăvara”.
Pe bancnotă, aceasta este înfățișată de pictor ca fiind femeie simplă, de la țară, în port popular și cu basma pe cap.
„Pe bancnota de 10 lei cu Nicolae Grigorescu apare şi ‘Rodica’, un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în sala de consiliu. Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc. Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote (…) Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României”, a explicat Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al BNR.
Cine a fost Nicolae Grigorescu
Nicolae Grigorescu este unul dintre cei mai mari pictori români, fiind considerat un fondator al școlii de pictură românești. Născut pe 15 mai 1838, în satul Pitaru, județul Dâmbovița, Grigorescu a fost un artist de excepție, ale cărui lucrări au lăsat o amprentă deosebită în istoria arte românești. De-a lungul carierei sale, a abordat o serie de teme și stiluri, fiind influențat de curentele artistice ale vremii și devenind un pionier al impresionismului în România.
Una dintre cele mia importante perioade din viața sa a fost legată de activitatea sa în România, în special în zona Munteniei, unde a realizat numeroase peisaje care reflectă frumusețea naturală a țării. Picturile sale sunt cunoscute pentru utilizarea luminii și a culorilor pentru a reda atmosfera unui loc. De asemenea, Grigorescu a pictat și portrete, scene de viață rurală și teme istorice, fiind un portretist talentat care reușea să surprindă esența caracterului și a personalității celor pe care îi zugrăvea.
Nicolae Grigorescu a fost, pe lângă un pictor renumit, și un deschizător de drumuri pentru arta românească, încurajând tinerii artiști să își urmeze vocația și să se exprime liber, fără a se limita la tradițiile academice.
Moartea sa, survenită în 1907, a lăsat un gol imens în lumea artei, dar opera sa continuă să fie o sursă de inspirație pentru generațiile de artiști și iubitori de artă din România și nu numai. Grigorescu a fost, fără îndoială, un nume de referință în istoria artei românești, iar contribuțiile sale sunt prețuite și astăzi.
Deci, cine este pe bancnota de 10 lei nu este doar o personalitate importantă a României, dar și un reper al artei din țara noastră.