Chef Ștefan Popescu și-a descoperit pasiunea pentru gastronomie abia în Anglia, după o carieră de pompier în România. A făcut parte din prima linie a salvatorilor, având aproape 150 de misiuni riscante.
Chef și jurat în emisiunea „Chefi la cuțite” de la Antena 1, Popescu va fi vedetă în noul sezon al show-ului culinar, care va avea premiera în curând.
Cine este chef Ștefan Popescu
Ștefan Popescu, care a urmat liceul cu profil tehnic-mecanic și a făcut stagiul militar la pompieri, cu aproape 150 de intervenții în linia întâi, a început cariera de bucătar acum 25 de ani la JW Marriott. După ce a trecut prin Novotel, acum conduce trei restaurante de top, devenind unul dintre cei mai apreciați chefi din România.
„Copilul Stefan a fost un copil slăbuț, timid, cu o copilărie cu lipsuri, părinții fiind divorțați. Noi suntem trei frați. Nu am avut parte de vacante alături de părinți, nu aveam bani nici de bicicletă. Am fost copilul cu cheia de gât, cu haine de la frații mai mari și cu vacanțe la bunici, în picioarele goale. În ciuda acestor lipsuri, consider însă că am avut o copilărie fericită”, a declarat chef Popescu pentru libertatea.ro.
Ștefan Popescu, cunoscut pentru spiritul său aventuros, a terminat liceul și a continuat cu stagiul militar, alegând să servească patria la pompieri. „Prin natura activității, luam parte la intervenții”, povestește el, marcând începutul unei cariere deosebite care va evolua în domeniul culinar.
Ștefan Popescu a participat la aproape 150 de intervenții cu mașina mare și roșie a pompierilor, vehiculul pe care mulți copii visau să-l conducă măcar o dată în viață.
„Eu primeam apelul, dădeam alarma, iar în timp ce colegii se echipau eu studiam zona unde trebuia să ajungem deoarece pe traseu tot eu ghidam șoferul pe unde să meargă pentru a ajunge la destinație. Cum eu intram ultimul în mașina de intervenție și închideam ușa, tot eu eram primul care ieșea din mașină și lua furtunul. Fiecare are sarcinile lui”, își amintește acesta.
Chiar dacă misiunile de pompier pot părea o joacă, realitatea este mult mai dură. Ștefan Popescu își amintește cu exactitate o misiune dificilă de stingere a unui incendiu la un depozit, unde focul era extrem de mare și se extinsese pe zone vaste, punându-l în prima linie a pericolului.
„Nu pot spune că această perioada m-a marcat, însă m-a format! Ca pompier, ești pus constant în situații în care trebuie să iei decizii rapide și corecte, ceea ce îți dezvoltă o gândire strategică și capacitatea de reacție”, spune.
Ștefan s-a mutat cu toate „armele” în bucătărie
Pasiunea pentru gastronomie a fost, de fapt, adevărata iubire a lui Ștefan, așa că a lăsat uniforma de pompier și s-a mutat cu toate „armele” în bucătărie, începutul unei cariere remarcabile în domeniul culinar.
„În căutarea «drumului meu», am descoperit întâmplător pasiunea pentru gastronomie. Mi-am depus CV-ul la hotelul Marriott din București pentru mai multe departamente. Pur și simplu aveam nevoie de un job și din fericire am fost selectat pentru bucătărie, deși nu dețineam cunoștințe sau cursuri”, a mai spus chef Ștefan.
Și-a luat-o pas cu pas. „Ei ne-au oferit toate trainingurile necesare pentru entry level. Adevărata pasiune însă am descoperit-o în Anglia, unde am lucrat cu meniuri internaționale și unde am avut libertatea de a experimenta rețete din toate colturile lumii.
Acolo am lucrat cu ingrediente noi, mergeam și cumpăram peștele proaspăt direct din piața de pește, îl alegeam cu mâna mea, iar asta mi-a trezit interesul foarte mult față de ce urma să se întâmple cu acele produse pe care le alegeam cu atâta grijă. Tot ce ieșea din bucătărie către client era făcut acolo de noi, pastele, înghețata, pâinea, tot… Nimic nu era cumpărat. Atunci am realizat că asta este ceea ce îmi doresc să fac”, a concluzionat chef Ștefan Popescu.