Cel mai mare fermier din Iași, cu cea mai mare suprafață agricolă exploatată, este Aurel Placinschi, administratorul SC Agricola 96 SA Țigănași. Firma este pe piața agricolă din Iași din 1997
Cea mai mare suprafață agricolă exploatată la Iași este a SC Agricola 96 SA Țigănasi, potrivit Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Aurel Placinschi este administratorul firmei și exploatează terenuri agricole de pe o suprafață de 4.618 hectare, în comunele Țigănași, Trifești, Probota și Victoria. Din suprafața totală agricolă exploatată, peste 3.500 de hectare sunt irigate. În ferma de la Țigănași se cultivă cereale, plante tehnice – cu preponderență.
Cel mai mare fermier din Iași este Aurel Placinschi
Este una dintre cele mai performante ferme din România, cu unul dintre cele mai mari sisteme de irigații din țara noastră. Inginerul Aurel Placinschi care are o experiență de aproape cinci decenii în domeniul agricol, a înființat una dintre cele mai vechi afaceri din domeniul agricol, în 1997. Afacerea s-a dezvoltat, ajungând la 202 angajați, o cifră de afaceri de 57 de milioane de lei și un profit de 2,2 milioane de lei. APIA plătește subvenții acestei companii agricole, în jur de 5 milioane de lei, anual. Astfel, agricultorul, care deține și o fermă cu bovine, este unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din domeniul agricol.
Ce subvenții primesc fermierii din Iași?
Fermierii din Iași au primit de la APIA subvenții de peste 36 de milioane de euro în 2024, iar plățile continuă și anul acesta. Subvenția APIA bovine a fost achitată aproape în totalitate fermierilor din Iași. Crescătorii de vaci beneficiază, la plata finală, de subvențiile acordate pe cap de animal, atât pentru fermele care au intrat la avans, dar și cele care nu s-au aflat pe lista de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În luna decembrie, crescătorii au început să încaseze banii atât pentru vacile de carne, cât și pentru bovinele din rase de lapte, iar plățile efectuate de APIA continuă. Pentru sectorul vegetal, un număr de 15.089 de fermieri din Iași primesc subvențiile în măsura PD-01 Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS). Din cele peste 18 milioane de euro aprobate la plată, 90% din fermierii din Iași aprobați la plată au primit subvențiile.
Noi reguli pentru fermieri, din 2025
Fermierii, crescătorii de animale, sunt obligați să respecte o nouă cerință pentru a încasa subvențiile APIA pe hectar și cap de animal – norma de condiționalitate socială. Aceasta se aplică de la 1 ianuarie 2025, conform Regulamentului UE 2021/2115, care reglementează condițiile pentru plățile directe, plăți compensatorii și alte intervenții și ajutoare din agricultură. Statele membre indică în planurile lor strategice PAC (Politica Agricolă Comună) că, cel târziu, de la 1 ianuarie 2025, fermierii și alţi beneficiari care primesc plăţi directe în temeiul capitolului II sau plăţi anuale în temeiul articolelor 70, 71 și 72 sunt supuși unei sancţiuni administrative dacă nu îndeplinesc cerinţele legate de condiţiile de muncă și de încadrare în muncă aplicabile. De asemenea, cel mai mare fermier din Iași primește 5 milioane de lei, subvenții de la APIA.