Pentru persoanele care urmează să iasă la pensie este foarte important să știe cine eliberează adeverința privind stagiul de cotizare. Acest proces este esențial pentru a obține o pensie echitabilă.
Stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii reprezintă o etapă crucială pentru persoanele care urmează să iasă la pensie. Dar în cât timp se eliberează adeverința de stagiu de cotizare? Eliberarea acesteia este un pas important pentru dosarul de pensie.
Cine eliberează adeverința privind stagiul de cotizare
Stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu declarație individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat și au plătit contribuții de asigări sociale la sistemul public de pensii.
Începând cu data de 01.04.2001, stagiul de cotizare la sistemul public de pensii este gestionat și înregistrat în evidența Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) pe baza declarației nominale de asigurare depuse de angajator. Află cum poți beneficia de servicii medicale dacă nu ești angajat.
Conform informațiilor furnizate de CNPP, persoanele interesate au posibilitatea să solicite adeverințe privind stagiul lor de cotizare la pensii la casele teritoriale de pensii.
Pentru a obține aceste adeverințe, solicitanții trebuie să depună o cerere la casa de pensii la care sunt arondați, atașând o copie a cărții de identitate, care să fie marcată cu menținea „conform cu originalul” și semnată olograf.
Un aspect important de menționat este că CNPP oferă și opțiunea de a transmite cererea prin e-mail. Pe lângă aceste modalități tradiționale de obținere a adeverințelor prinvind stagiul de cotizare, CNPP pune la dispoziție și o procedură pentru obținerea unui cont online. Cu acest cont, contribuabilii pot accesa informații privind stagiul lor de cotizare și alte date relevante legate de pensii.
CNPP facilitează accesul la informații privind stagiul de cotizare la sistemul public de pensii prin diferite canale, inclusiv solicitarea de adeverințe și accesul la un cont online. Aceste măsuri vizează asigurarea transparenței și ușurarea accesului contribuabiilor la informații esențiale legate de stagiul lor de cotizare și drepturile la pensie.
Cum afli cât și dacă ai contribuit la fondul de pensii
Contribuția datorată de salariați la bugetul asigurărilor sociale pentru pensie este cea mai mare dintre taxele pe salariu aplicate în România și anume 25% din salariul brut. Această contribuție e plătită în numele angajatului de către angajator.
Teoretic, angajatul „nu trebuie să facă nimic”. Practic, ar fi bine să verifice dacă sumele tăiate din salariul său brut, lunar, pentru viitoarea sa pensie, chiar sunt virate statului. Lunile lipsă pot însemna o pensie mai mică.
În prezent, CNPP și, implict, Casele Județene de Pensii îți oferă posibilitatea de a afla istoricul contribuțiilor atât fizic, cât și online, după crearea unui cont gratuit pe site-ul CNPP. Poți afla istoricul contribuțiilor și în scris, după ce depui o cerere la unul din ghișeele Caselor Județene/Casei Municipiului București.
Dacă vrei să îți verifici situația contribuțiilor și peste câteva luni sau doi-trei ani, îți va fi cu siguranță mai simplu să afli din doar câteva clickuri, odată ce ți-ai creat contul online.
Procedura nu e complicată, dar te va duce, fizic, la sediul Casei de Pensii, Asta ca să depui formularul de creare a contului online. Prin urmare, persoanele care vor să iasă la pensie trebuie să știe ce conține dosarul de pensionare și cine eliberează adeverința privind stagiul de cotizare.