Prima pagină » Editorial » Cine e șoarecele și cine e pisica?
Cine e șoarecele și cine e pisica?

Cine e șoarecele și cine e pisica?

28 mart. 2025, 11:40,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

Este o întrebare cu geometrie variabilă. Și toată lumea caută un răspuns. Pentru că, în ecuația păcii și războiului, nu există doar Trump și Putin. Există și Zelenskiy, dar și Uniunea Europeană. Ca să nu mai vorbim de alți doi mari jucători: Xi Jinping și Recep Erdogan. Prin urmare, nu e deloc ușor de răspuns la întrebarea din titlu. Pentru a ne apropia de o soluție, ar trebui totuși să știm cine conduce jocul. Cât de aproape suntem de o încetare a focului, de un armistițiu și de un tratat de pace care să pună capăt pentru mult timp carnagiului din Ucraina?

Circulă pe internet, în mod insistent, o glumă amară. Ea sună așa: „Avem 500 de milioane de europeni care se roagă de 300 de milioane de americani să-i apere de 150 de milioane de ruși și nu reușesc să învingă 30 de milioane de ucraineni”. Toate afirmațiile de mai sus, oricât ar părea de ciudate, sunt perfect legitime. Să încercăm să ne luminăm începând cu sfârșitul. Cum adică sunt doar 30 de milioane de ucraineni? Foarte simplu! Ucraina a pierdut, prin anexarea unor teritorii, printr-un uriaș exod al populației, prin scăderea dramatică a natalității și, desigur, prin numărul mare de victime, 25% din populație, conform statisticilor oficiale. În prezent, nu mai trăiesc în Ucraina decât 30 de milioane de persoane, dintre care doar o mică parte reprezintă trupe combatante.

Federația Rusă, cu o populație de 150 de milioane de persoane, o mare putere atomică, care pretinde că dispune de un armament superperformant ce încă nu ar fi fost utilizat, în trei ani și ceva de la invadarea Ucrainei, după ce a ratat războiul fulger, nu a reușit să ocupe decât sub 20% din teritoriu și, cu toate pagubele imense pe care le-a creat Kievului, nu poate pretinde în mod serios că ar fi câștigat războiul.

Este adevărat, și tocmai din acest motiv există mai mulți actori importanți în joc, că Zelenskiy, răsfățat de mai-marii lumii occidentale, a primit o susținere uriașă, în special în materie de armament, de la circa 40 de state, unele UE, altele non-UE, unele NATO, altele non-NATO. Și, din acest motiv, prin procură, Uniunea Europeană se află într-un război nedeclarat și asimetric cu Federația Rusă. Și, deși Uniunea Europeană are 500 de milioane de locuitori și dispune de uriașe capacități în plan economic, este o realitate faptul că se roagă de Statele Unite, care au doar 300 de milioane de locuitori, să o protejeze și, în același timp, să-i susțină eforturile militare pe care le face în războiul din Ucraina.

Toate cele de mai sus sunt realități, într-un fel paradoxale, dar de care trebuie ținut cont atunci când ne referim la eforturile în multiple planuri și, uneori, contradictorii în ceea ce privește perspectiva instaurării păcii în această parte a lumii. Opinia publică din lumea întreagă este nerăbdătoare. Și, deseori, se dovedește că oamenii au o memorie scurtă și trec ușor, cu superficialitate, peste nenumăratele lecții oferite de istorie. Una este o încetare temporară și sectorială a focului, care se negociază în acest moment, alta este un armistițiu, care încă nici măcar nu a fost negociat între principalii protagoniști, și cu totul altceva este un tratat de pace. Într-o logică inversă, istoria, inclusiv istoria ultimelor războaie mondiale, ne-a învățat că finalizarea negocierilor de pace, printr-un tratat în toată regula, are loc la o distanță considerabilă de timp de la momentul încetării ostilităților. Este posibil ca această durată să însemne unul-doi ani. Realist vorbind, suntem foarte departe de acel moment, care va presupune un consens al principalilor protagoniști: Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite, consens care și el încă este departe. Ceea ce se întâmplă în prezent sunt tatonări făcute, uneori, pe un ton dur și prin lansarea unor pretenții de-o parte și de alta, care, la prima vedere, sunt absurde.

De pildă, după ce a realizat un acord cu Ucraina, administrația Trump redeschide negocierile legate de așa-numitele pământuri rare. Statele Unite susțin că, dacă primesc dreptul deplin de exploatare al acestora, în timp, o parte din beneficii ar putea să revină statului ucrainean, desigur, după ce, în prealabil, Washingtonul își recuperează cheltuielile efectuate în acest război, care se ridică la zeci și zeci de miliarde de euro. Iar investiția propriu-zisă, susține Trump, pentru a se ajunge la valorificarea concesionării respectivelor terenuri, ar reprezenta, în viitor, o garanție suficientă pentru statul ucrainean că nu va mai fi atacat de Federația Rusă, în sensul că Washingtonul va face toate eforturile necesare pentru a-și apăra investiția. E o argumentație care, să recunoaștem, pare ușor aiuristică.

La rândul său, Uniunea Europeană, în special sub presiunea Franței, dar și a unui important stat non-UE, Marea Britanie, insistă și persistă în ideea că singura garanție a încetării ostilităților pentru o perioadă considerabilă de timp, care să permită realizarea unor acorduri de pace, este continuarea înarmării până în dinți a armatei ucrainene, precum și trimiterea de contingente militare pe teritoriul acestui stat, pentru ca acestea, vezi Doamne, să constituie o garanție a încetării focului.

Ce se va întâmpla cu certitudine este că, în ciuda neînțelegerilor, animozităților și a gravelor probleme economice care o afectează, Uniunea Europeană va aloca, de acum încolo, sume considerabil mai mari destinate înarmării și va face toate eforturile pentru a se organiza, a-și încropi o puternică armată din contingentele naționale, de a o coordona și de a dobândi astfel o nouă dimensiune – cea legată de apărare. Și, evident, ani de zile de acum încolo, aproape tot armamentul performant de care vor dispune europenii va fi achiziționat din Statele Unite.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Taxa care va lovi în veniturile românilor. Prețurile vor exploda
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 martie 2025
31 martie 2025