Prima pagină » Actualitate » Cine conduce România! Magnatul Ioan Niculae: „Seful FBI pe România m-a vizitat în secret la închisoare să îmi ceară să dau în gât politicieni de top”
Cine conduce România! Magnatul Ioan Niculae: „Seful FBI pe România m-a vizitat în secret la închisoare să îmi ceară să dau în gât politicieni de top”

Cine conduce România! Magnatul Ioan Niculae: „Seful FBI pe România m-a vizitat în secret la închisoare să îmi ceară să dau în gât politicieni de top”

01 iul. 2024, 21:52,
BZI.ro, în Actualitate

Liviu Alexa publică pe solidnews.ro, un interviu cu Ioan Niculae din care putem afla cine conduce România.

„Un interviu cu magnatul Ioan Niculae este o exclusivitate pe cinste, trebuie să recunosc, dar nu musai „interviul anului” așa cum m-au măgulit colegii de la Clubul Român de Presă.

Nu sunt modest deloc, dar nici nu am aere de vedetă media, așa că o să il consider o piesă importantă în puzzle-ul a ceea ce eu aș numi Subiectul Anului – Coldea și gașca Statului Paralel.

Vedeți, toate au contat enorm până să ajung să-l intervievez pe cel mai mare om de afaceri român din istoria țării: dacă nu era Cătălin Hideg și curajul său de a merge la DNA cu înregistrările, dacă nu era Anca Alexandrescu ca să se țină cu dinții de toate dezvăluirile sale, dacă nu erau anchetele noastre, ale jurnalistilor de investigatii, și munca excepțională făcută de jurnaliștii din trusturile Realitatea, România TV sau Intact, dacă nu exista Clubul Român de Presă care să unească energii editoriale, dacă nu existau mărturiile lui Marian Vanghelie sau curajosul interviu al omului de afaceri Dorin Cocoș, poate că nici Ioan Niculae nu ar fi îndrăznit să iasă la rampă.

Statutul de „Interviu al anului”, dacă îl privim ca pe un record la natație, poate să fie înlocuit oricând maine de o nouă performanță jurnalistică, fiindcă am acest sentiment că suntem abia la jumătatea acestui enorm și complicat puzzle.

Interviul de astăzi este unul complex.

Poate pentru cei mai mulți dintre dumneavoastră va fi plin de detalii aparent nesimnificative, însă este plin de substanță pentru toți cei care au avut de-a face cu Statul Paralel, pentru toți cei care sunt preocupați de devenirea României din ultimii 35 de ani.

Poate cea mai importantă valență a acestui interviu este paradoxala ipostază a intervievatului, căci Ioan Niculae este atât o victimă a Statului Paralel, cât și socrul lui Ovidiu Toma, ginerele controversat asociat în afaceri sulfuroase cu securistul Florian Coldea, președintele Statului Paralel.

Am găsit un Ioan Niculae asumat și echilibrat, dar care, poate și din cauza poziției delicate, a fost mai rezervat în a discuta despre Ovidiu Toma și Coldea.

Nu înseamnă că a tăcut sau că s-a tras pe fund. Nu am avut nicio secundă impresia că am fost mințit, dar am avut feeling-ul că Ioan Niculae mi-a spus ceea ce dorea, nu tot ce știe cu adevărat, impresie pe care mi-a lăsat-o și Cocoș.

Niculae, Cocoș, Vanghelie, și vor mai urma mulți alții, asta simt, sunt gestionarii unor informații și ale unor experiențe cel puțin speciale și este strategia lor personală despre cum și când le vor folosi.

Pentru claritate, vă îndemn să citiți interviul scris pe care îl public integral în cele de mai jos.

Pentru emoție și trranspunere, vă îndemn să priviți interviul în format video, în integralitatea lui, astăzi de la ora 22:00 pe postul de știri NCN sau să-i dați play variantei online pe care o atașez tot aici.

Pentru cei grăbiți, am „croșetat” două calupuri mai scurte, cuprinzând momentele mai tari din interviu, declarațiile mai apăsate ale lui Niculae.

Ele însă par frugale dacă nu veți privi sau citi întreg interviul ca să vă dați seama de ce l-am construit așa, de ce am gândit astfel întrebările din el.

Ioan Niculae ne povestește o grămadă de lucruri, toate foarte interesante: cum a devenit ținta Statului Paralel, cum i s-au „brodat” multiple dosare, cum a plătit o grămadă de bani pentru campania lui Geoană, niznaiul prostănac care nu își mai aduce aminte de banii negri luați la sacoșă pentru el de către Hrebenciuc în campania din 2009.

Ne vorbește despre relația sa cu ginerele controversat, despre atacurile lui Coldea la adresa familiei și business-urilor sale. Ne povestește despre SRI, care a devenit în timpul lui Coldea o rangă cu care au fost loviți în cap toți oamenii de afaceri români care au îndrăznit să nu se „conformeze”.

Ioan Niculae ne povestește în aceste câteva zeci de minute despre trecutul său în Securitate, ca șef al contrainformațiilor economice și ne evocă un episod straniu în care a fost vizitat la închisoare de reprezentantul FBI pe România, care pe nepusă masă i-a cerut să dea în gât politicieni de top ai vremii.

Implicarea FBI în asemenea demersuri puturoase ne arată cât de malefic și corupt era Coldea la acea vreme, fostul boss al SRI folosindu-se de prietenia și protecția șefului contrainformațiilor FBI McGonigal, astăzi arestat în America pentru fapte de corupție.

În planul emoțiilor, cea mai tare afirmație a lui Ioan Niculae este aceea când spune că a încetat să mai fie patriot, că nu-și mai poate iubi țara care a încercat cu înverșunare să-l distrugă.

E tristă afirmația asta, dacă ținem cont că Ioan Nicolae a fost primul miliardar real în dolari ai României.

Primul român care a creat un imperiu în domeniile dificile ale petrochimiei și agriculturii.

Și stau și mă întreb cum ar fi fost dacă Guvernele românești ar fi sprijinit mai mult antreprenoriatul românesc, iar nu multinaționalele hrăpărețe și nocive ce au supt sangele bogat al țării noastre, așa cum s-a întâmplat în ultimele trei decenii”, scrie Liviu Alexa.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *