Prima pagină » Informații utile » Cine beneficiază de ajutor social? Iată ce venit trebuie să ai

Cine beneficiază de ajutor social? Iată ce venit trebuie să ai

22 nov. 2024, 12:23,
Redacția BZI în Informații utile

De la familii cu venituri mici, la persoane cu dizabilități sau vârstnici fără sprijin, criteriile care stabilesc cine beneficiază de ajutor social sunt clar reglementate de legislație. Astfel că, în societatea contemporană, acest ajutor joacă un rol crucial în combaterea sărăciei și în susținerea categoriilor sociale defavorizate.

Ajutorul social reprezintă o formă esențială de sprijin oferită persoanelor vulnerabile, având scopul de a reduce inegalitățile și de a asigura un nivel minim de trai pentru cei aflați în dificultate. Însă cine sunt beneficiarii acestui tip de suport și cum sunt determinați aceștia?

Cine beneficiază de ajutor social

Criteriul principal pentru acordarea venitului minim de incluziune este reprezentat de nivelul veniturilor. Legea stabilește că pot beneficia de acest ajutor familiile și persoanele singure ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 700 de lei inclusiv.

Acest prag reprezintă limita maximă de venituri pentru eligibilitate, însă cuantumul efectiv al ajutorului și componentele sale specifice depinde de nivelul exact al veniturilor solicitantului.

Venitul net lunar ajustat se calculează prin aplicarea unor coeficienți de echivalență la venitul net lunar al familiei sau persoanei singure. Acești coeficienți sunt 1 pentru primul adult din familie, 0,5 pentru fiecare alt adult și tot 0,5 pentru fiecare copil.

Scopul acestor coeficienți este de a lua în considerare economiile de scală realizate în cadrul unei gospodării li de a reflecta mai corect nevoile diferite ale membrilor familiei în funcție de vârstă. De asemenea, venitul minim de incluziune este compus din două componente principale, precum ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii. Află care sunt și situațiile în care poți părăsi imediat locul de muncă.

Ajutorul de incluziune este destinat asigurării necesităților zilnice de viață pentru familiile cu venituri foarte reduse. Acesta se acordă familiilor cu venituri nete lunare ajustae de până la 175 de lei inclusiv. Pentru persoanele singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, limita de venituri pentru acordarea ajutorului este mai ridicată, de 400 de lei.

Ajutorul pentru familia cu copii are ca scop prevenirea riscului de sărăcie a copilului și stimularea participării acestuia în sistemul de educație. Ajutorul pentru familia cu copii se acordă familiilor cu venituri nete lunare ajustate de până la 700 de lei inclusiv.

Pentru familiile cu venituri sub 275 lei, cuantumurile lunare sunt: 107 lei pentru familia cu un copil, 214 lei pentru familia cu 2 copii, 321 de lei pentru familia cu 3 copii, 428 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.

Unde se depun cererile

Cererea pentru ajutor social trebuie însoțită de actele doveditoare și angajamentul de plată. Se pot depune pe suport de hârtie sau electronic. Cererea se va înregistra la serviciul public de asistență socială sau după caz la nivelul primăriei comunei, orașului sau municipiului pe raza căruia solicitantul își are domiciliul.

În conformitate cu prevederile Legii 196/2016 persoanele interesate să obțină ajutor social vor depune cererea cu 60 de zile înainte de data intrării în vigoare a reglementărilor privind solicitarea, acordarea și stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune.

Venitul minim de incluziune socială, adică ajutorul social, se plătește în luna următoare pentru cea anterioară. Adică, suma aferentă lunii ianuarie va fi plătită în februarie. De menționat este că venitul mnim de incluziune socială se acordă doar după ce autoritățile competente verifică valabilitatea cererilor. De asemenea, este interesant faptul că unele bănci fac și credite bancare persoanelor fără loc de muncă, aspect mai puțin întâlnit.

Nu vor primi ajutor social persoanele care dețin în proprietare clădiri sau alte spații locative altele decât locuințele de domiciliu. Sunt excluși de la plata venitului minim de incluziune socială și persoanele care dețin terenuri situate în intravilan cu suprațata de peste 1.200mp, în zona urbană și 2.500 mp în zona rurală, în afară terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente.

Acum că știi cine beneficiază de ajutor social, trebuie să mai știi că deținerea unui autoturism sau mai multe cu o vechime mai mică de 10 ani reprezintă un alt criteriu eliminator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 februarie 2025
15 februarie 2025